Την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή υποστήριξη (πόροι δηλαδή) για τη θωράκιση των συνόρων μέσα από σταθερές υποδομές παρεμπόδισης των παράνομων ροών, όπως ο φράχτης του Έβρου, υπερασπίζεται το Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει επίσημα το θέμα στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Φεβρουαρίου. Η Αθήνα επιμένει να αναζητεί για το συγκεκριμένο θέμα συμμαχίες με άλλες χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Κύπρος, διαμηνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση τα έργα στα χερσαία σύνορα θα συνεχιστούν.
«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» ήταν το μήνυμα του Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή περιοδεία του στον Γέρακα. Έναν χρόνο πριν άλλωστε ο ίδιος από την Κομοτηνή ξεκαθάριζε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην προστασία των συνόρων. Μάλιστα τότε ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε ως «μικρό ευρωπαϊκό παραλογισμό» τη μη παροχή χρηματοδότησης από την Ευρώπη, ενώ στη σημασία να βρεθούν «καινοτόμοι τρόποι» αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης έχουν σταθεί με επιστολή τους προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ οκτώ χώρες – Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία.
Η υπογραφή της σύμβασης
Το Προσφυγικό διαπερνά ξαφνικά και την προεκλογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, με το Μαξίμου να καλεί τους πολίτες σε συγκρίσεις των εικόνων από τα νησιά και τον Έβρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Επιτόπου στον Έβρο βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός (θα είναι και υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα), προγραμματίζοντας περιοδεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί.
Το απόγευμα θα μιλήσει στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή – επέκταση του φράχτη σε μήκος 35 χιλιομέτρων.
Αυτό το τμήμα (από τα συνολικά 140 χλμ που προγραμματίζονται σε βάθος τριετίας) εκτείνεται ανάμεσα στον οικισμό Ψαθάδες Διδυμοτείχου και Κορνοφωλιά Σουφλίου, περιλαμβάνοντας μερικά από τα πιο «ύπουλα» περάσματα που βρίσκουν οι διακινητές, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.
Οι προδιαγραφές
Με λίγα λόγια ο νέος φράχτης θα διαθέτει ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα, ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων. Θα έχει αντιαναρριχητική δομή και θα φέρει αγκαθωτή κονσερτίνα στην κορυφή. Οι πληροφορίες λένε ότι θα κατασκευαστούν επτά «θωρακισμένα» παρατηρητήρια ενώ σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία το 2022 απετράπησαν περίπου 250.000 παράνομες είσοδοι από τα χερσαία σύνορα.
Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου τη διακήρυξη για το νέο φράκτη. Για το κομμάτι των 35 χιλιομέτρων θα γίνουν προσπάθειες να ολοκληρωθεί εντός του 2023 αν και πιο ρεαλιστικό είναι ένα 12μηνο χρονοδιάγραμμα. Για το σύνολο των 140 χιλιομέτρων η ελληνική πλευρά διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους, με την προσδοκία ότι έτσι θα μπορούσαν να συντμηθούν και οι χρόνοι υλοποίησής του.
Διαχωριστική γραμμή
Μερικές ώρες προτού μεταβεί στον Έβρο, ο Μητσοτάκης σήκωσε τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι στη διαχείριση του Προσφυγικού οι πολίτες βάζουν θετικό πρόσημο στη γαλάζια διακυβέρνηση. «Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο» είπε ο πρωθυπουργός.
Η αναφορά του έγινε με αφορμή τροπολογία στην ευρωβουλή με εισηγητή τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Σε υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις της Κουμουνδούρου, η οποία χρεώνει στο Μαξίμου σύμπλευση με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για σόου. «Θέλει θράσος να επιμένεις ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες» είπε. Και πρόσθεσε ότι ο Μητσοτάκης «μόνος του» μαζί με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι «και την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και χωρίς το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδικεί τη χρηματοδότηση φραχτών από την ΕΕ, ως τη λύση τάχα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό».
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»