Θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία έχει προκαλέσει η απόφαση της 68χρονης ηθοποιού Ana Obregon να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Όλα ξεκίνησαν όταν το περιοδικό iHola! δημοσίευσε φωτογραφία της ηθοποιού Ana Obregon να κρατά χαμογελαστή στην αγκαλιά της τη νεογέννητη κόρη της έξω από μαιευτήριο στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τέσσερις υπουργοί της ισπανικής κυβέρνησης πήραν θέση, με τις εκκλήσεις τους για επανεξέταση της απαγόρευσης της πρακτικής της υποκατάστατης μητρότητας να επιστρέφουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου στη χώρα.
Όπως έγραφε το περιοδικό iHola!, η Ana Obregon απέκτησε την κόρη της μέσω παρένθετης μητέρας. Τρία χρόνια αφότου έχασε τον μοναχογιό της, Alejandro Lecquio García, από καρκίνο στις 13 Μαΐου 2020.
Ήταν η Ana Obregon που επιβεβαίωσε την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας το εξώφυλλο του περιοδικού iHola!. «Μας έπιασαν. Ένα φως γεμάτο αγάπη επισκέφθηκε το σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά μόνη. Είμαι και πάλι ζωντανή» έγραψε χαρακτηριστικά.
View this post on Instagram
Σάλος στην Ισπανία για την Ana Obregon
Η Ισπανία πήρε φωτιά, καθώς ό,τι ξεκίνησε ως gossip για το τι κάνουν οι εγχώριοι celebrities γρήγορα εξελίχθηκε σε πολιτικό ντιμπέιτ. «Η παρένθετη μητρότητα είναι μία παράνομη πρακτική στην Ισπανία. Αναγνωρίζεται ως μορφή βίας κατά των γυναικών», τόνισε η βουλευτής των Podemos και υπουργός Ισότητας της χώρας, Irene Montero.
Τη θέση της υπουργού υπερασπίστηκαν και άλλοι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά από το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας. «Τα γυναικεία σώματα δεν πρέπει ούτε να αγοράζονται, ούτε να νοικιάζονται για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες οποιουδήποτε», τόνισε ο υπουργός Προεδρίας, Félix Bolaños. Η υπουργός Προϋπολογισμού, María Jesús Montero, σχολίασε ότι πρόκειται «για ακόμη έναν τρόπο εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος».
Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, απαγορεύουν κάθε είδος παρένθετης μητρότητας. Ακόμη και στην «αλτρουιστική» μορφή. Χωρίς δηλαδή την παροχή κάποιου χρηματικού ανταλλάγματος.
Το θέμα αγγίζει πολλές γυναίκες και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Ενώ η πρακτική της παρένθετης μητρότητας απαγορεύεται στη χώρα, οι Ισπανοί που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και απέκτησαν παιδιά μέσω αυτής δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πρόστιμα ή τυχόν ποινές.
Μόνο την τελευταία δεκαετία, γονείς 2.500 παιδιών που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης έχουν αποκτήσει νόμιμη γονική ιδιότητα στην Ισπανία. Στο μεταξύ, οργανώσεις όπως η «Son Nuestros Hijos» (σ.σ είναι δικά μας παιδιά), που εκπροσωπεί περισσότερες από 700 οικογένειες που αναζήτησαν παρένθετες μητέρες σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αντιδρούν. «Η γυναίκα επιλέγει τα πάντα. Αυτή έχει τον έλεγχο και εκείνη αποφασίζει για το σώμα της», σημείωσε ο Santiago Garcia.