Τα κινητά τηλέφωνα και συγκεκριμένα τα smartphones αποκτούν επαυξημένες εργασίες, μιας και γίνονται η προέκταση στην λειτουργία των νέων αυτοκινήτων. Οι καινοτόμες υπηρεσίες περνάνε με ταχύτατους ρυθμούς και στις συσκευές κινητών, με στόχο να κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη. Ειδικότερα, τα smartphone μπορούν σε πολλά νέα μοντέλα να ανοίγουν και να κλειδώνουν το αυτοκίνητο, όπως το ψηφιακό κλειδί της BMW που θα διατίθεται για smartphones βασισμένα σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα Android. Με αυτόν τον τρόπο τα smartphone έχουν έναν ακόμη ρόλο – εκτός από τηλέφωνα, πληθώρα εφαρμογών κ.α. – να χρησιμοποιούται ως μια έξυπνη πλατφόρμα για τον χειρισμό των νέων μοντέλω. Συγκεκριμένα, στα νέα μοντέλα της BMW , οι ιδιοκτήτες ενός βαυαρικού μοντέλου μπορούν εύκολα να ξεκλειδώνουν και να κλειδώνουν την πόρτα του αυτοκινήτου τους, κρατώντας απλά το smartphone τους δίπλα στη λαβή της πόρτας του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για την εκκίνηση του κινητήρα αρκεί το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται στη βάση ασύρματης φόρτισης BMW. Η βαυαρική φίρμα αναφέρει, ότι το Digital Key είναι απολύτως ασφαλές, και είναι δύσκολο να το χακάρουν.  Επίσης, ο οδηγός θα μπορεί να μοιράζεται το κλειδί με πέντε φίλους.

Στόχος όλων των εταιρειών είναι στο εγγύς μέλλον οι ιδιοκτήτες να «πετάξουν» το κλειδί του αυτοκινήτου τους και οι περισσότερες λειτουργίες – κλείδωμα, εκκίνηση κινητήρα κ.α.- να πραγματοποιούνται από το κινητό τηλέφωνο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, πολλά έξυπνα κλειδιά που λειτουργούν μέσω των smartphone μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξ ΄αποστάσεων, για τον έλεγχο επιλεγμένων λειτουργιών. Εξίσου σημαντική είναι η εφαρμογή εντοπισμού του σημείου στο οποίο έχει παρκάρει ο ιδιοκτήτης το αυτοκίνητο του, ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ξεχασιάρηδες.

Η πιο εξελιγμένη μορφή σύνδεσης του smartphone με το αυτοκινήτου παρέχεται στα νέα μοντέλα της Mercedes, όπου ο ιδιοκτήτες μπορεί να συνδέει το κινητό του τηλέφωνο με το σύστημα πολυμέσων, μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχει άμεση επαφή με τις πιο απλές αλλά και εξειδικευμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου του. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή Mercedes me ο ιδιοκτήτες ενός SUV της Μercedes-Benz μπορεί να βλέπει την κατάσταση του οχήματος, όπως στην στάθμη των καυσίμων, την αυτονομία του ηλεκτρικού του, την πίεση των ελαστικών κ.α.

Μεταξύ των νέων εφαρμογών, που διαθέτουν αρκετές φίρμες και μπορούν να εγκατασταθούν στις συσκευές κινητών, παρέχουν τη δυνατότητα στον οδηγό τους – όπως στα νέα μοντέλα της Volvo – να θερμάνουν την καμπίνα από απόσταση, να μοιραστούν το αυτοκίνητό τους με τους αγαπημένους τους, από το smartphone, να βρουν μια θέση στάθμευσης και να λάβουν οδηγίες πλοήγησης για να φτάσουν σε αυτή. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν αν το αυτοκίνητο τους είναι κλειδωμένο, αλλά και να το ξεκλειδώσουν για να δώσουν πρόσβαση σε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους.  Αρκετές φίρμες δείχνουν έτοιμες να εξελίξουν ακόμη περισσότερες τις μελλοντικές εφαρμογές, και πλέον το smartphone να γίνεται το επίκεντρο των περισσότερων λειτουργιών του αυτοκινήτου.