Σε ένα νέο ρεκόρ στον κλάδο του τουρισμού ελπίζουν οι ξενοδόχοι, που βλέπουν την πανδημία του κοροναϊού να υποχωρεί, μαζί με τους περιορισμούς που υπήρχαν, αλλά και τα αυξημένα κόστη λόγω της ενέργειας να μειώνονται.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας απολογιστικής γενικής συνεύλευσης των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος «το 2022 ήταν μια καλή τουριστική χρονιά, όμως δεν χαμογελάμε στο απόλυτο εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους που δεν είναι ασφαλώς ελληνικό φαινόμενο, έχει να κάνει με τις παγκόσμιες προκλήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και άλλο μερίδιο στον τουρισμό και να στηρίξει ακόμα περισσότερο την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτυπώνεται και στη ζήτηση που έχει η χώρα μας στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, παρά την όποια διστακτικότητα υπάρχει στο γενικότερο καταναλωτικό κλίμα του πληθυσμού, εξαιτίας του κόστους της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.
«Διαφαίνεται από τα στοιχεία των κρατήσεων ότι θα παραλάβουμε μια καλή σκυτάλη από το 2022 και εκτός απροόπτου, είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος, θα πετύχουμε τουλάχιστον τα έσοδα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για τα επόμενα χρόνια».
«Πετύχαμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10% – 12% στο μαζικό μοντέλο του 2023 και ήδη οι μεγάλοι tour operators ζητούν ίδιες τιμές και για το 2024 που σημαίνει ότι η Ελλάδα «πουλάει»» τόνισε ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ότι τώρα θα πρέπει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της χώρας μας και να μην γυρίσει πίσω.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας για να επιλύουμε χρόνια προβλήματα, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά σε θέσεις εργασίας. Είμαστε σε καλό σημείο για να προωθήσουμε λύσεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στο τεράστιο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν θέλουμε ασφαλώς να καταργηθεί, αλλά να πάψει να λειτουργεί σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κομβική στιγμή και οφείλουμε τώρα να μην λοξοδρομήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σταθερότητας για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μπούμε σε περιπέτειες. Κοιτάζουμε σταθερά μπροστά, για να εξακολουθούμε να βγάζουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη» κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.