Οργή προκαλεί στους γονείς των θυμάτων αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η αποφυλάκιση του προπονητή μπάσκετ από το Ρέθυμνο που το 2010 είχε ασελγήσει σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών.
Ο άνδρας που δώδεκα χρόνια πριν σόκαρε το πανελλήνιο, ασελγώντας σε 36 παιδιά και έχοντας καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη, είναι πλέον ελεύθερος.
Τον Δεκέμβριο του 2011, ο προπονητής μπάσκετ συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος τριών παιδιών. Προφυλακίζεται, και τον Μάιο του 2013 καταδικάζεται για ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών.
401 έτη, μια ποινή που παραμένει ίδια και στο Εφετείο. Τον Απρίλιο του 2020 αποφυλακίζεται υπό όρους, που όμως παραβιάζει, και έτσι επιστρέφει στη φυλακή, μέχρι πρόσφατα, οπότε και αποφυλακίστηκε. Tα 401 χρόνια που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα για τα εγκλήματα που διέπραξε, έγιναν στην πράξη μόλις 12.
Οι έξι όροι για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη είναι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να μη διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα σε Α.Τ., να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά τον μήνα.
«Είναι αμετανόητος, δεν έχει δείξει μεταμέλεια»
Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης δήλωσε πως η οργή στην Κρήτη για την αποφυλάκιση του προπονητή είναι μεγάλη, ενώ τόνισε πως ο κατηγορούμενος ήταν από την αρχή αμετανόητος για τις πράξεις του.
«Το μαύρο σύννεφο που έπεσε στην κοινωνία της Κρήτης το 2011 συνεχίζει να υφίσταται. Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας. Η δικογραφία αφορούσε δύο χρόνια από τη δράση του, όμως καθ’ ομολογίαν του αναφέρεται σε περισσότερα χρόνια δράσης και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Το δεύτερο που πρέπει αν συνειδητοποιήσει κανείς στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε αμετανόητος», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βαγγέλη Μουνδριανάκη, ο προπονητής μπάσκετ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μεταμέλειας.
«Η δικαιοσύνη στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό στην εκδίκαση της υπόθεσης του καταδικασμένου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της και επέβαλε 401 κάθειρξης. Εμείς αγωνιζόμαστε ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στις φυλακές, γιατί είναι αμετανόητος. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι όπου έχει συναισθανθεί την εγκληματικότητά του, τη διάθεσή του να δολοφονήσει παιδικές ψυχές και δεν έχει δείξει μεταμέλεια», δήλωσε στο MEGA.
«Η παιδεραστία δεν είναι ασθένεια, δεν θεραπεύεται»
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εγκληματική δράση του προπονητή, τονίζοντας πως η συμπεριφορά του και η ένδειξη μη μεταμέλειας μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στα θύματά του ή ακόμα και να τα οδηγήσει στην αυτοκτονία.
«Η σεξουαλική διαστροφή, η παιδεραστία, δεν είναι είναι ασθένεια, άρα δεν θεραπεύεται. Δεν παίρνεις φάρμακα και δεν κάνεις ψυχοθεραπεία. Γεννιέσαι και πεθαίνεις έτσι, άρα είσαι επικίνδυνος», δήλωσε.
«Πρέπει να τιμωρούνται και να μείνουν στη φυλακή. Όταν βγουν από εκεί – γιατί είναι επικίνδυνοι – πρέπει να παρακολουθούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να μπαίνει βραχιολάκι», ήταν η πρότασή του.
Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία «βράζει», με τους πολίτες του Ρεθύμνου, μιλώντας στο «ΚΡΗΤΗ TV», να εμφανίζονται οργισμένοι και «μουδιασμένοι» από την επίμαχη εξέλιξη.
Κάποιοι από αυτούς αναφέρουν ότι έπρεπε να τον είχαν κρεμάσει, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι «προκλητική απόφαση», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «ντροπή».
Παρέμβαση Ντογιάκου
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης στην αποφυλάκιση με όρους του πρώην προπονητή Νίκου Σειραγάκη.
Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την αποφυλάκισή του, λόγω της έκτισης της ποινής του με βάση τις ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από τη δικαιοσύνη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τον εισαγγελέα Ναυπλίου το βούλευμα με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε προκειμένου να κριθεί εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία που οδήγησε το δράστη εκτός φυλακής 12,5 χρόνια μετά τον εγκλεισμό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το επίμαχο βούλευμα έχει νομικά κενά, τότε μπορεί να ζητηθεί η αναίρεσή του.