Πριν λίγο καιρό η είδηση τρεις έλληνες υπουργοί να συναντούν τρεις τούρκους ομολόγους τους την ίδια μέρα μόνο ως αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέφευγαν ακόμα και μία φωτογραφία μαζί.
Μία επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία θα χαρακτηριζόταν αδύνατη.
Ενώ ο Σουλεϊμάν Σοϊλού που ευχαρίστησε τον Νότη Μηταράκη για τη μεγάλη βοήθεια της Ελλάδας εξαπέλυε κατηγορίες κατά της Αθήνας για υπόθαλψη τρομοκρατών.
Την Τρίτη ωστόσο Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νότης Μηταράκης ταξίδεψαν στην Τουρκία και συναντήθηκαν – ακολουθώντας ο καθένας το δικό του πρόγραμμα – με τον Χουλουσί Ακάρ και τον Σουλεϊμάν Σοϊλού αντίστοιχα.
Η τραγωδία δίνει αφορμή για προσέγγιση
Με φόντο τις ισοπεδωμένες πόλεις από τους σεισμούς και τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων.
Σε μία ειδική συνθήκη που ενισχύει τους συμβολισμούς.
Ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε μία ακόμα συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστω και «στο πόδι» στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η αλληλεγγύη της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις στην Τουρκία είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Αθήνας – Άγκυρας, που ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει και τι θα αποδώσει τελικά, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Το πώς θα το αξιοποιήσει η κάθε πλευρά την ατμόσφαιρα που έχτισε η αλληλεγγύη βέβαια είναι ένα άλλο ζήτημα.
Ηρεμία τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές
Όλες οι κινήσεις πάντως δείχνουν πως οι προσπάθειες το κλίμα να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις εκλογές, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν βούληση αυτό να συνεχιστεί και μετά τις κάλπες. Με το αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να έχει το δικό του ρόλο. Και κυρίως στην γείτονα.
Υπέρ της ηρεμίας στην περιοχή και αντίθετες στις ρωγμές στο ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, που έχουν στρέψει ήδη πολύ πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή.
Στα αγκάθια η στασιμότητα στο Κυπριακό και τα σήματα από την τουρκική και την κατοχική πλευρά ότι δεν υπάρχει διάθεση για οποιαδήποτε κίνηση. Όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά.
Ποιοι δυναμιτίζουν το κλίμα
Να επαναφέρει την ένταση στο προσκήνιο επιχειρεί ο εθνικιστικός παράγοντας στην Τουρκία, όπως η εφημερίδα Σοζτζού, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να ανεβάσει τους τόνους.
Η εθνικιστική εφημερίδα, που ανήκει στις τάξεις της αντιπολίτευσης, σε ρεπορτάζ της επαναφέρει τη θεωρία περί κατάληψης «18 νησιών και μίας βραχονησίδας στο Αιγαίο», σημειώνοντας ότι «από το 2004, ενώ η κατοχή γινόταν σταδιακά, η Τουρκία απλώς παρακολουθούσε. Το 2015, όταν η Αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για τα νησιά, ο Ισμέτ Γιλμάζ, τότε υπουργός Άμυνας, αποδέχθηκε την κατοχή λέγοντας ‘’υπάρχει μια de facto κατάσταση’’».
Επικίνδυνες οι προβλέψεις
Διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι αν μετά τις εκλογές η Τουρκία, με Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, θα θελήσει να κάνει μία φιλοδυτική στροφή και να εντάξει σε αυτήν και την προσέγγιση με την Ελλάδα, ή αν θα θελήσει να ακολουθήσει μία προσέγγιση με τις ΗΠΑ, επιστρέφοντας στην πολιτική της αξιοποίησης των ελληνοτουρκικών ως μοχλό πίεσης, μέσω διπλωματικών τεχνασμάτων.
Και αν ασφαλείς εκτιμήσεις δεν είναι δυνατό να υπάρξουν, διπλωμάτες σημειώνουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να αξιοποιήσει την παρούσα ηρεμία για να προδιαγράψει τα επόμενα βήματα, κατά το δυνατό.
Και να μην επιτρέψει αμφισβήτηση των δικών της προθέσεων.
Επί του παρόντος πάντως κυριαρχούν οι συμβολισμοί με τις επί της ουσίας κινήσεις να μπαίνουν σε αναμονή για μετά τις εκλογές. Και το πόσο σημαντικό ή μεγάλο θα είναι το νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να μένει να φανεί.