Η Βουλή εβαλε νομικό «στοπ» με διευρυμένη πλειοψηφία, όμως στο ακροδεξιό περιβάλλον παίζουν το τελευταίο τους χαρτί: το κόλπο του (καταδικασμένου πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) Ηλία Κασιδιάρη για να παρακάμψει το θεσμικό μπλόκο συμμετοχής στις εκλογές, που αφορά εγκληματικές οργανώσεις με μανδύα πολιτικού κόμματος, απαρτίζεται επί της ουσίας από δύο σημεία: από τον μετασχηματισμό του κομματικού σχήματος «Ελληνες», ώστε ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης να μην θεωρείται πραγματικός αρχηγός και από την τοποθέτηση στην θέση του προέδρου του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Σε αυτό το πλαίσιο και για να καταφέρει ο Κασιδιάρης να μπει στην Βουλή «από το παράθυρο», το καταστατικό του κόμματος θα αλλάξει, η σημερινή διοικητική επιτροπή θα καταργηθεί και το ονομαζόμενο «εθνικό συμβούλιο» θα επικυρώσει μέσω συνεδριακού τύπου διαδικασία τις αλλαγές, αλλά και το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής -το οποίο στην συνέχεια θα καταθέσει το νέο καταστατικό στον Αρειο Πάγο.
Για να αποσυνδεθεί φαινομενικά ο Κασιδιάρης από την ηγεσία του σχήματος, ο Κανελλόπουλος στις μέχρι τώρα δηλώσεις του φρόντισε να τονίσει πως μέχρι πρότινος δεν είχε μιλήσει καν στον πρώην χρυσαυγίτη, αλλά οι διεργασίες και οι συζητήσεις για να πάρει την θέση ξεκίνησαν μέσω άλλων στελεχών και μελών του δικού του κόμματος, του «ΕΑΝ», το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ιδιότητα του Κανελλόπουλου χρησιμοποιείται επίσης από το περιβάλλον Κασιδιάρη για να δυσκολέψει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για έναν πρώην συνάδελφό τους, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως δεν είναι «αχυράνθρωπος κανενός». Επί της ουσίας βέβαια, από την παρουσία των «Ελλήνων» στο διαδίκτυο, τα σημάδια της πραγματικής ηγεσίας είναι παραπάνω από εμφανή, με τον Κασιδιάρη να χαρακτηρίζεται ως «ιδρυτής» του σχηματισμού -και, σύμφωνα με τα λεγόμενα Κανελλόπουλου, θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α Αθήνας, εφόσον τελικά οι «Ελληνες» επιτραπεί να κατέβουν στις εκλογές.
Στον Αρειο Πάγο δείχνει ο πολιτικός κόσμος
Τα καμπάνια έχουν αρχίσει ήδη να χτυπούν. Πόσες πιθανότητες έχει αυτό το «τρικ» να πετύχει; Εχει κυρίως να κάνει με την ερμηνεία του νόμου και την ανάγνωση του Αρειου Πάγου στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις με τον οποιονδήποτε μανδύα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στην ελληνική Βουλή», τόνισε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν υπάρχουν συνταγματικά περιθώρια για μεγαλύτερη νομοθετική παρέμβαση και πως η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία στον Αρειο Πάγο για να λάβει τη τελική απόφαση.
«Η Βουλή έκανε το καθήκον της. Ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να προστατεύσει την εφαρμογή του πλαισίου αυτού», επισήμανε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης -το κόμμα που, παρότι δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία, είχε επίσης ψηφίσει την σχετική τροπολογία.
«Τώρα ο Αρειος Πάγος βαρύνεται με μια θεσμική ευθύνη (…) Πρέπει να το σκεφτούν και οι εν ενεργεία και οι επίτιμοι, υπάρχει πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης που δεν τελειώνει με την σύνταξη», ανέφερε από την δική του πλευρά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η τελική απόφαση για την συμμετοχή ή όχι του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη» θα ληφθεί στις 5 Μαΐου από τον Αρειο Πάγο.