Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει τη δυναμική της μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δεν κινδυνεύει από τυχόν χαλάρωση, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θεωρείται δεδομένη. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», η σωστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ήταν αυτή που επέτρεψε στην κυβέρνηση να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία εις βάρος του χρέους και της ανάπτυξης.
Ο Ντόναχιου, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες για βελτιωμένες εκτιμήσεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός, στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που πρόκειται να δημοσιευθούν στο επόμενο διάστημα.
Η αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup στηρίζεται στη συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών, σε μια δύσκολη περίοδο κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών υπήρξαν εξαιρετικά υπεύθυνοι απέναντι στον ελληνικό λαό, βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ δαπανών και στήριξης της κοινωνίας και των ευάλωτων στρωμάτων, χωρίς να ανατρέπονται η δημοσιονομική ισορροπία, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάπτυξη. Ωστόσο, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που έχουν αποφασιστεί μέσα στο έτος θα κάνουν τα μέτρα στήριξης πολύ πιο στοχευμένα.
Κύριε πρόεδρε, παρατεταμένη εκλογική περίοδος και το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μπορούν θα αποτελέσουν κίνδυνο στα δημοσιονομικά; Συνήθως οι κυβερνήσεις, προεκλογικά, γίνονται πιο γενναιόδωρες.
Εχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών σας υπήρξαν απίστευτα υπεύθυνοι και προσεκτικοί εκ μέρους του ελληνικού λαού και είμαι βέβαιος ότι αυτή η προσέγγιση θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είμαι βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση θα βρει την ισορροπία μεταξύ της βοήθειας προς την κοινωνία και τη συνέχιση της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής. Γνωρίζετε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο του δανεισμού σας; Οι επιτυχίες στη δημοσιονομική πολιτική είναι αυτές που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας την ευελιξία και τους πόρους να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη αρχίζει να μειώνεται. Συνεπώς θα πρέπει όλοι να προχωρήσουμε στο εξής σε πιο στοχευμένα μέτρα που δεν θα τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις. Μέσα στο 2023, όλοι θα πρέπει να αλλάξουμε και να επικεντρωθούμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, μόνο για πραγματικά ευάλωτους. Και ξέρω ότι αυτό κάνει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Πιστεύετε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα πρόκειται να συμβεί φέτος; Πριν ή μετά τις εκλογές;
Ναι, πιστεύω ότι θα γίνει η αναβάθμιση, αλλά δεν γνωρίζω το πότε ακριβώς θα γίνει. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα. Οταν αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται πιο φθηνά, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών σας, των επενδύσεων, εξασφαλίζοντας καλύτερο μέλλον για την οικονομία και τη χώρα.
Τι αλλάζει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες; Οι κυβερνήσεις θα γίνουν πιο φειδωλές;
Αυτό που αλλάζει είναι ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε σαφείς κανόνες για όλες τις χώρες της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Παράλληλα, να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αλλά με έναν τρόπο που να εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και τον τρόπο προετοιμασίας των προϋπολογισμών, ειδικά για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κάποτε και δημοσιονομική ενοποίηση, πέραν της νομισματικής;
Εχουμε ήδη δημοσιονομική ενοποίηση, μέσω των κοινών κανόνων που έχουμε μεταξύ μας.
Με την έννοια του ενός υπουργείου Οικονομικών…
Οχι, δεν το βλέπω. Πιστεύω ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει πάντα τον δικό της υπουργό Οικονομικών. Και ένας ευρωπαίος επίτροπος, μάλιστα έχουμε δύο, που μοιράζονται την ευθύνη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η δημοσιονομική ολοκλήρωση έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια καθώς ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αυξηθεί. Αλλά πιστεύω ότι η ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των εθνικών υπουργών και του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σωστή αυτή τη στιγμή. Θα δούμε μια ακόμη βαθύτερη οικονομική ένωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα δούμε την ομοσπονδιακή δομή που έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη; Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του ή η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ;
Η ευρωζώνη είναι ανθεκτική. Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι και οι κίνδυνοι αλλάζουν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περάσαμε από τον μεγάλο κίνδυνο που ξεκίνησε από τον πόλεμο, στις αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα. Αλλά, τελικά, το ευρώ και η ευρωζώνη έδειξαν την ικανότητά τους να συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Και το ευρώ γίνεται δυνατότερο. Η ένταξη της Κροατίας δείχνει τη δύναμή του.