Στο μοντέλο των μίνι περιοδειών στο Λεκανοπέδιο συνεχίζει τις παρεμβάσεις του στην Αττική ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας απόλυτη επίγνωση πως το πανελλαδικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περνάει και μέσα από τα ποσοστά της πρωτεύουσας, που τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι τα καλύτερα.
Προχθες σειρά είχε το Ιλιον, στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, όπου το Κίνημα Αλλαγής το 2019 είχε κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Αττική. Αυτή την περιοχή επέλεξε για να ανοίξει ατζέντα «μη προνομιούχων» – ενδεχομένως συμβολικά, την ίδια ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας, στο Περιστέρι, ετοιμαζόταν να παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Μολονότι υποσχόταν σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια των funds», ανέφερε για την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αναντιστοιχία λόγων και έργων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο νόμος του 2010 έσωσε την πρώτη κατοικία χιλιάδων συμπολιτών μας τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Διαπραγματευτήκαμε το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα», τόνισε ο Ανδρουλάκης για τη διαχείριση που έγινε για το θέμα από την τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας τόσο την προηγούμενη όσο και τη σημερινή κυβέρνηση για τις κινήσεις τους: «Αυτόν τον νόμο ψαλίδισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον επαναφέρουμε επικαιροποιημένο με τα σημερινά δεδομένα, ώστε να μη χαθεί καμία πρώτη κατοικία οικογενειών, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», επισήμανε. Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης ανέδειξε το πρόβλημα του κόστους στέγασης, επαναλαμβάνοντας την κεντροαριστερή πρόταση για μια δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια.
Η εναλλακτική λύση
Επιμένοντας στον διμέτωπο και την κοινή νοοτροπία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης έπαιξε το χαρτί της ρεαλιστικής εναλλακτικής λύσης. «Πρέπει να τελειώσει ο εφιάλτης του λαϊκισμού, που υπονομεύει τον δημόσιο διάλογο. Που δεν θέλει να συζητήσουμε για προγράμματα, αλλά να συζητάμε με τσιτάτα.
Εμείς ξεκινήσαμε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία θέτοντας το πρόγραμμα στο πεδίο της σύγκρουσης», σχολίασε, εξηγώντας πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής δεν είναι μια αλαζονική κίνηση εκ μέρους του: «Ολα αυτά – όπως και οι προγραμματικές συγκλίσεις – εντάσσονται σε ένα πλαίσιο διαλόγου και συμφωνίας των κομμάτων.
Ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε τη χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε. Σ’ αυτή την πρόταση, που εντάσσεται κανονικά πλέον στο ευρύτερο προεκλογικό πλαίσιο της Χαριλάου Τρικούπη, θα επιμείνουν τα κεντροαριστερά στελέχη μέχρι το τέλος – ωστόσο το επόμενο διάστημα έχουν επιλέξει να δίνουν βαρύτητα στο πρόγραμμα, πάνω στο οποίο θεωρούν πως στο τέλος θα κριθούν οι όποιες συνεργασίες.