«Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Προσέθεσε, πάντως, πως «φυσικά, πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματά μας».
Και απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ανέφερε «ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, ως δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό».
Ο Ακάρ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου».
«Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας, με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας», όπως είπε.
Αλλαγή κλίματος όχι αλλαγή θέσεων
Οι θέσεις της Τουρκίας επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει, όπως γνωρίζει καλά η Αθήνα. Ούτε έχει υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της. Δεν θα μπορούσε άλλωστε.
Όχι χωρίς διάλογο ανταλλάγματα, ένα σκληρό διπλωματικό παζάρι και τις δύο πλευρές Αθήνα και Άγκυρα να έχουν αποφασίσει ότι θα πάνε για συμβιβασμούς. Ίσως και οδυνηρούς, πολιτικά.
Σίγουρα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Αυτό που μπορεί ωστόσο να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε καν στο εσωτερικό της τη ρητορική της έντασης και του μίσους απέναντι στην Ελλάδα.
Ενώ έχει ανάγκη τους χαμηλούς τόνους. Τόσο λόγω των σεισμών όσο και για τις εξοπλιστικές απαιτήσεις της, όπως τα F-16 από τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο
Για την Αθήνα το να τείνει η Τουρκία χείρα διαλόγου και η Ελλάδα να αρνείται είναι αδιανόητο λάθος, όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει Μέγαρο Μαξίμου, ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ. Σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είμαστε αφελείς»