Απόρρητα πολεμικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα μυστικά σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού ενόψει μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά της Ρωσίας αναρτήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Το Πεντάγωνο ερευνά ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, τα οποία εμφανίστηκαν στο Twitter και στο Telegram, μια πλατφόρμα με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες που είναι ευρέως διαδεδομένη στη Ρωσία.
Στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία από την αρχική τους μορφή, υπερτονίζοντας τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς του ουκρανικού πολέμου και υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς των ρωσικών στρατευμάτων, ωστόσο φαίνεται πως παρά τις παρεμβάσεις, στη βάση τους τα έγγραφα είναι αυθεντικά, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλούνται οι New York Times.
Σε αυτά αναφέρονται οι αναμενόμενες παραδόσεις όπλων, οι δυνάμεις στρατευμάτων και άλλα σχέδια. Προφανώς πρόκειται για μια σημαντική παραβίαση των αμερικανικών πληροφοριών στην προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία.
Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εργάζονταν για τη διαγραφή τους, αλλά δεν το είχαν καταφέρει, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.
«Γνωρίζουμε τις αναφορές για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το υπουργείο εξετάζει το θέμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στο Πεντάγωνο.
Εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας
Τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως το πώς, πότε και πού σκοπεύει η Ουκρανία να ξεκινήσει την επίθεσή της, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι πιθανό να έρθει μέσα στον επόμενο μήνα περίπου. Και επειδή τα έγγραφα είναι πέντε εβδομάδων, προσφέρουν ένα στιγμιότυπο του χρόνου – την αμερικανική και την ουκρανική άποψη, από την 1η Μαρτίου, για το τι μπορεί να χρειαστούν τα ουκρανικά στρατεύματα για την εκστρατεία.
Στο εκπαιδευμένο μάτι ενός Ρώσου πολεμικού σχεδιαστή, στρατηγού πεδίου ή αναλυτή πληροφοριών, ωστόσο, τα έγγραφα αναμφίβολα προσφέρουν πολλές ενδείξεις και πληροφορίες. Τα έγγραφα αναφέρουν, για παράδειγμα, τον ρυθμό με τον οποίον οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα κρίσιμης σημασίας HIMARS – τα προμηθεύσιμα από την Αμερική πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, τα οποία μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων όπως αποθήκες πυρομαχικών, υποδομές και συγκεντρώσεις στρατευμάτων, από απόσταση.
Το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει τον ρυθμό με τον οποίο τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά HIMARS- τα έγγραφα το κάνουν.
Αναλυτές δήλωσαν στους New York Times ότι τμήματα των εγγράφων φαίνονται αυθεντικά και θα παράσχουν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τους αριθμούς συγκέντρωσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες.
Τι αναφέρουν τα έγγραφα
Ένα έγγραφο με την ένδειξη “άκρως απόρρητο” δίνει πληροφορίες για την “Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου”. Εκείνη την ημέρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε αμερικανική βάση στο Βάισμπαντεν της Γερμανίας και μια ημέρα αργότερα, ο στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος διοικητής των συμμάχων στην Ευρώπη, επισκέφθηκαν την αντιπροσωπεία.
Ένα άλλο έγγραφο αναφέρει τη δημιουργία 12 ταξιαρχιών μάχης που συγκεντρώνονται, με εννέα από αυτές να εκπαιδεύονται και να εξοπλίζονται προφανώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Από αυτές τις εννέα ταξιαρχίες, τα έγγραφα αναφέρουν ότι έξι θα είναι έτοιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου και οι υπόλοιπες μέχρι τις 30 Απριλίου. Μια ουκρανική ταξιαρχία έχει περίπου 4.000 έως 5.000 στρατιώτες, δήλωσαν αναλυτές.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Ο συνολικός εξοπλισμός που απαιτείται για εννέα ταξιαρχίες, ανέφερε το έγγραφο, είναι περισσότερα από 250 άρματα μάχης και περισσότερα από 350 μηχανοκίνητα οχήματα.
Η δημόσια πρώτη αποκάλυψη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
Η διαρροή είναι η πρώτη ανακάλυψη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποιείται από την έναρξη του πολέμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία πληροφορίες σχετικά με θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους βασικούς κόμβους στις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές.
Αυτές οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο επέτρεψαν στους Ουκρανούς να στοχεύσουν τις ρωσικές δυνάμεις, να σκοτώσουν ανώτερους στρατηγούς και να αναγκάσουν τις προμήθειες πυρομαχικών να μετακινηθούν μακρύτερα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτών των χτυπημάτων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από ένα σημείο και μετά οι Ουκρανοί ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί στο να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τις ΗΠΑ υπό τον φόβο της ρωσικής κατασκοπείας.