Σκάφος που μεταφέρει περίπου 400 μετανάστες βρίσκεται ακυβέρνητο στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας και κινδυνεύει να ανατραπεί αφού έχει εγκλωβιστεί για τουλάχιστον 24 ώρες.
Η υπηρεσία υποστήριξης Alarm Phone ανέφερε σε tweet την Κυριακή ότι έλαβε κλήση από το σκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι είχε αναφέρει την κατάσταση στις αρχές, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί επιχείρηση διάσωσης.
Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, οι Αρχές της Μάλτας έχουν δώσει εντολή να μην πραγματοποιηθεί διάσωση.
Πολλοί επιβαίνοντες στο πλοίο χρειάζονται ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το Alarm Phone, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έγκυος γυναίκα και ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Ανέφερε ότι οι επιβάτες ανέφεραν ότι κάποιοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι μπορεί να πήδηξαν στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που ήταν αναίσθητο στο σκάφος.
During the night, we were able to reconnect with the ~400 people. They managed to continue the journey and have reached the shared SAR zone of #Malta and #Italy. They report high waves and strong wind. Still, no rescue is in sight!
Don’t abandon them at sea, rescue now!
— Alarm Phone (@alarm_phone) April 10, 2023
Το επικίνδυνο ταξίδι
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που φεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια διακινδυνεύουν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Το 2022, 105.131 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου Θάλασσας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ. Τα ίδια στοιχεία διαπίστωσαν ότι 1.368 έμειναν νεκροί ή αγνοούμενοι. Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 28 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη τους βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία.
Μέχρι στιγμής φέτος, 27.875 άτομα έχουν κάνει το ταξίδι, που συνήθως έχει ως αφετηρία την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Μπαγκλαντές, την Τυνησία και το Πακιστάν.
Καμία διάσωση
Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch International ανέφερε στο Twitter ότι βρήκε το σκάφος την Κυριακή, προσθέτοντας ότι οι αρχές της Μάλτας διέταξαν δύο κοντινά εμπορικά πλοία να μην σώσουν τους επιβαίνοντες, αλλά ζήτησαν από ένα από αυτά να εφοδιάσει το σκάφος με καύσιμα, τρόφιμα και νερό. Το CNN επικοινώνησε με τις αρχές της Μάλτας για σχολιασμό, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.
Η Sea-Watch είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι ο καιρός είχε γίνει «πολύ κακός» κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κύματα έως και 1,5 μέτρο (5 πόδια). «Λόγω του αριθμού των ανθρώπων στο σκάφος και των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, υπάρχει επείγων κίνδυνος να ανατραπεί το σκάφος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ.
«Το συντονιστικό κέντρο θαλάσσιας διάσωσης στη Μάλτα πρέπει επομένως να ξεκινήσει αμέσως επιχείρηση διάσωσης. Αντίθετα, ωστόσο, τα εμπορικά πλοία έχουν εντολή να χορηγούν απλώς βενζίνη, ώστε το σκάφος να μπορεί να πλεύσει μόνο του στην Ιταλία, κάτι που είναι τρομερά επικίνδυνο», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Η Alarm Phone ανέφερε σε tweet ότι κατάφερε να επανασυνδεθεί με το σκάφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες συνέχισαν το ταξίδι τους και έφτασαν τώρα στην κοινή ζώνη Έρευνας και Διάσωσης (SAR) μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας. «Αναφέρουν υψηλά κύματα και δυνατό άνεμο. Ωστόσο, καμία διάσωση δεν φαίνεται! Μην τους εγκαταλείπετε στη θάλασσα, σώστε [τους] τώρα!». προέτρεψε η ΜΚΟ.
Η ιταλική ακτοφυλακή είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι δεν είχε πληροφορίες να μοιραστεί για το σκάφος, αλλά είπε ότι περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί Λαμπεντούζα της Σικελίας τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τώρα 1.800 μετανάστες σε έναν χώρο σχεδιασμένο για 400 άτομα.