Χωρίς να σχεδιάζει τη βραδινή κεντρική ομιλία σε κομματικό ακροατήριο, με την οποία συνηθίζει να ολοκληρώνει τις αυθημερόν περιοδείες του, μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη αποκαλύψει ότι θα είναι και εκεί υποψήφιος. Κατ’ άλλα η επίσκεψη στις δυτικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ό,τι και ο αρχικός, προ μηνός, σχεδιασμός.

Πρόκειται άλλωστε για μια περιοδεία που ήταν κλεισμένη να γίνει την 1η Μαρτίου, αφότου είχε δηλώσει πως αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Έτσι προβλέπεται μεταξύ άλλων επίσκεψη Μητσοτάκη στα τρία στρατόπεδα «Καρατάσιου», «Ζιάκα» και «Παύλου Μελά» και στη νέα αγορά Μοδιάνο, καθώς και ζυμώσεις με τους γαλάζιους νυν και νέους υποψήφιους βουλευτές και συζήτηση με πολίτες σε καφετέρια κοντά στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου. Προτού αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παρακολουθήσει τη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας.

Ζυμώσεις

Προσωπικά ο πρωθυπουργός και κομματικά στελέχη ανηφορίζουν για πολλοστή φορά στον Βορρά ενόψει των εκλογών. Ο Μητσοτάκης άλλωστε είχε αποφασίσει προ της τραγωδίας στα Τέμπη να είναι υποψήφιος (και) στην Α’ Θεσσαλονίκης – θα το ανακοίνωνε ο ίδιος για την ακρίβεια από την έδρα του Δήμου Παύλου Μελά, τη Σταυρούπολη -, επιχειρώντας συσπείρωση.

Στόχος (και) η σημειολογία ενός σημείου της Βόρειας Ελλάδας, όπου αφενός η ΝΔ πιέζεται, αφετέρου εντοπίζεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεανικού πληθυσμού. Μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός θα μείνει στους συμβολισμούς ή αν θα αιφνιδιάσει μετά τις εκλογές κρατώντας εκεί την έδρα.

Πιέσεις δεξιά και αριστερά

Είναι αρκετοί μήνες πλέον που ανήσυχη η ΝΔ εστιάζει στην Α’ Θεσσαλονίκης, ξορκίζοντας διαρροές προς τα δεξιά ή και στα αριστερά του δικού της χώρου. Δεν πρόκειται εξάλλου για ένα απόρθητο κάστρο των γαλάζιων. Το 2019 η ΝΔ πέτυχε προβάδισμα με 35,52% (δηλαδή χαμηλότερα από το πανελλαδικό ποσοστό της) έναντι του 31,31% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου άλλωστε κέρδισε τους μισούς δήμους (Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης).

Ταυτόχρονα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είχε υψηλότερη επίδοση από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος (5,39% έναντι 3,70%), όπως και η Χρυσή Αυγή (3,92% έναντι 2,93%).

Εδώ και μήνες συνεπώς εξελίσσεται μεγάλη κινητικότητα στην πόλη του Θερμαϊκού και κυρίως στα δυτικά με διαδοχικές επισκέψεις στελεχών για συσκέψεις ή ανεπίσημες συζητήσεις. Εκεί έχουν βρεθεί μεμονωμένα ή στο πλαίσιο ολιγομελούς κλιμακίου, πάντως χωρίς τον Μητσοτάκη, όλοι οι επιτελείς του Μαξίμου και της γαλάζιας έδρας στην Πειραιώς: οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης κ.ά.

Επιπλέον το κόμμα έδωσε σε ένα έμπειρο στέλεχος, στον Γιώργο Κατσαούνο, καθήκοντα… εκλογικού «τομεάρχη» για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Κρίσιμο στοίχημα για τη ΝΔ είναι να εκτονώσει το συντομότερο τις πιέσεις που δέχεται όχι μόνο στην Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες «γκρίζες» περιοχές του Βορρά, στεγανοποιώντας ειδικότερα τα δεξιά της.

Στην επιχείρηση της ΝΔ να δίνει απαντήσεις στα «αινίγματα» της Θεσσαλονίκης και να απευθύνεται τόσο στο Κέντρο όσο και στο δεξιό ακροατήριο που απομακρύνεται από την κεντροδεξιά παράταξη, το βάρος πέφτει συστηματικά από το περασμένο φθινόπωρο στην ανάδειξη των έργων που έχει παραδώσει ή θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη (μετρό, νέα περιφερειακή οδός, σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού κ.λπ.).