Δέκα ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι έχουν χειριστεί πολλές σοβαρές υποθέσεις, όχι μόνο με ποινικό αλλά και με πολιτικό αντίκτυπο, συγκροτούν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους θα κληθούν να αποφασίσουν για τη συμμετοχή ή μη του «κόμματος Κασιδιάρη» στις βουλευτικές εκλογές.
Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
Σημειώνεται ότι παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο Χρήστος Τζανερίκος, μια ημέρα μετά τη δήλωση του περί ευθείας παρέμβασης στον Άρειο Πάγο με την υποψήφια τροπολογία για το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη και τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.
Οπως έγινε γνωστό, η παραίτηση του κ. Τζανερίκου υποβλήθηκε για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.
1. Η Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, ήταν η αρεοπαγίτης που διενήργησε την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Προήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2020, ενώ αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου 2023, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.
2. Η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε τα «ηνία» και προήδρευσε του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τους Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα. Η ίδια ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο. Στα χρόνια που υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο του Πειραιά, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε χειριστεί μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις της εποχής εκείνης που αφορούσε τη δράση των κυκλωμάτων στις φυλακές του Κορυδαλλού.
3. Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Οταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προήδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
4. Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Αρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.
5. Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds. Εχει προαχθεί στον βαθμό της αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου.
6. Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.
7. Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.
8. Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Αρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.
9. Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Αρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.
10. Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο δικαστικό σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Αρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.