«Μόλις ενημερωθήκαμε με ανακούφιση την επικείμενη απελευθέρωση του Μαρκ Ταραμπέλα. Ο ίδιος παραμένει, φυσικά, στη διάθεση των αρχών, εάν χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του μέσα από ένα σύντομο δελτίο Tύπου.
«Ο Μαρκ Ταραμπέλα διακήρυτε πάντα την αθωότητά του. Επίσης πάντα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί και ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα για να επηρεαστούν οι απόψεις του» συνεχίζει το δελτίο Τύπου.
Στην ίδια μοίρα με τον Βέλγο ευρωβουλευτή, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Υπενθυμίζεται πως ο Παντσέρι είχε κάνει προσωπική συμφωνία με τις βελγικές αρχές σύμφωνα με την οποία δεσμευόταν «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν», ως αντάλλαγμα μία πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε ό,τι αφορά την ποινή του.
Τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή
Την ώρα που ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι αλλά και οι υπόλοιποι άμεσα εμπλεκόμενοι στο οικονομικό σκάνδαλο αφέθηκαν ελεύθεροι, απορίας άξιον είναι το γεγονός πως η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή παραμένει στην φυλακή.
H γαλλική εφημερίδα Liberation με άρθρο της τα «βάζει« με τη βελγική Δικαιοσύνη σχετικά με την εξέλιξη αυτή.
Αν και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε περιθωριακό ρόλο στην υπόθεση του Qatargate, παραμένει εδώ και τέσσερις μήνες στην φυλακή, στερούμενη την 2χρονη κόρη της, την οποία μπορεί μόνο να δει για λίγες ώρες.
Ο αρθρογράφος της Liberation συνεχίζει λέγοντας ότι το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας εικαζόμενης αθώας (μέχρι αποδείξεως του εναντίου), είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι- ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Στην συνέχεια ο αρθρογράφος αναρωτιέται για την κράτηση της Εύας Καϊλη καθώς σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, η μορφή κράτησης δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.
Η Καϊλή δεν έχει ποινικό μητρώο. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, η δικαστική εποπτεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η Εύα Καϊλή θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί το μόνο έγκλημα που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.