«Είμαι παιδίατρος· ζυγίζω μωρά, εξετάζω το δέρμα τους όταν έχουν εξανθήματα, τα αφτιά τους όταν έχουν πυρετό – θα ήθελα, όμως, να σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τη στιγμή που μπαίνω σε ένα δωμάτιο για να εξετάσω ένα βρέφος ενός μηνός, έξι μηνών, ενός έτους, τη στιγμή εκείνη που παίρνω μαζί μου εκτός από το στηθοσκόπιό μου και ένα βιβλίο…». Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα η Αμερικανίδα Πέρι Κλας, διάσημη παιδίατρος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, περιέγραψε αναλυτικά το Reach Out and Read, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στις ΗΠΑ επί σχεδόν 34 χρόνια διαδίδοντας τα οφέλη που έχει εφ’ όρου ζωής η καθημερινή ανάγνωση βιβλίων στα βρέφη. Συνεργάτες του είναι 6.400 κλινικές και 34.000 γιατροί μέσω των οποίων διανέμονται σχεδόν 8 εκατομμύρια βιβλία ετησίως σε 4,8 εκατ. παιδιά.
Με συνταγή γιατρού
Η πολύτιμη εμπειρία τους στάθηκε οδηγός για μια πρωτοποριακή δράση που ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα: Η χώρα μας θα αρχίσει να εκπαιδεύει για πρώτη φορά «αναγνώστες από κούνια» και μάλιστα με «συνταγή γιατρού»: Το καινοτόμο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε δέκα Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αττικής με τη βοήθεια υγειονομικών, οι οποίοι έχοντας λάβει ειδική επιμόρφωση, θα ενημερώνουν τους γονείς που επισκέπτονται τα ιατρεία για τα οφέλη που έχει η ανάγνωση βιβλίων στα βρέφη και τα νήπια από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής τους. Παράλληλα, στις αίθουσες αναμονής θα τοποθετηθούν βιβλία για παιδιά ηλικίας 0-12 ετών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το επιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω, με επιστημονική υπεύθυνη την Ευανθία Σακελλάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής, και υλοποιείται με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά το Πάσχα
Αμέσως μετά το Πάσχα, σε επιλεγμένες Μονάδες Υγείας στον Πειραιά, στο Αιγάλεω, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα, στο Κερατσίνι, στο Περιστέρι, στο Μοσχάτο, στην Καισαριανή, στα Μέγαρα, στους Αγίους Αναργύρους και στο Πέραμα, που δέχονται μηνιαίως τουλάχιστον χίλια παιδιά ηλικίας 0-4 ετών και ακόμη περισσότερα 5 έως 12 ετών, οι ειδικοί θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις για την ένταξη της ανάγνωσης στην καθημερινότητα των οικογενειών από τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Οι παρεμβάσεις θα γίνονται στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων των οικογενειών στα Κέντρα Υγείας για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού τους.
Σαν τους εμβολιασμούς
«Για εμάς η ανάγνωση είναι ένα εργαλείο εξίσου σημαντικό με τους εμβολιασμούς και τη διατροφή των παιδιών» λέει στα «ΝΕΑ» η Σιμέλα Σωτηριάδου, συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας της 2ης ΔΥΠΕ, Πειραιώς και Αιγαίου, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στις εννέα από τις 10 μονάδες. «Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τόσο για τη σωματική υγεία, με τα πρώτα ερεθίσματα, όσο και για τη συναισθηματική, μέσω του δεσίματος με τους γονείς ή τους παππούδες που διαβάζουν το βιβλίο, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε έχοντας την καταλυτική στήριξη του υποδιοικητή μας Περικλή Αλεβίζου. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Διαβάζοντας Μεγαλώνουν» θα εμπλουτίσει σημαντικά και τις κατ’ οίκον επισκέψεις μας, ενώ στόχος μας είναι να εμπλακούν όλοι οι επαγγελματίες Υγείας που έχουν σχέση με την οικογένεια. Ξεκινάμε πιλοτικά από τις περιοχές αυτές και επιθυμούμε στη συνέχεια να το επεκτείνουμε σε νησιά του Αιγαίου. Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν κι άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες και να αναγνωριστεί η πραγματική αξία του διαβάσματος στην οικογένεια» λέει.
Τι λένε οι έρευνες
Αλλωστε, πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το διάβασμα βιβλίων από πολύ μικρή ηλικία προάγει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ενισχύει την ενσυναίσθηση, συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερων ακαδημαϊκών επιδόσεων, καλλιεργεί τη γλωσσική ικανότητα του παιδιού, τη φαντασία, την ψυχική ανάπτυξή του.
«Το Διαβάζοντας Μεγαλώνω έχει ήδη διανείμει στις Μονάδες Υγείας τα βιβλία που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των παρεμβάσεών τους, καθώς και ειδικά σχεδιασμένο έντυπο με πληροφορίες για τους γονείς ενώ στις αρχές Μαΐου θα διανείμουμε προσεγμένα παιδικά βιβλία για τις αίθουσες αναμονής, καθώς και ειδικά κουτιά για την τοποθέτησή τους» λέει στα «ΝΕΑ» η Αβα Χαλκιαδάκη, πρόεδρος του Διαβάζοντας Μεγαλώνω. Και αν ακόμη κάποιοι αναρωτιούνται «μα γιατί από βρέφη;», οι ειδικοί απαντούν: Γιατί αν αλλάξουμε την αρχή μιας ιστορίας, τότε θα αλλάξουμε ολόκληρη την ιστορία…