Κάτω από ένα πιάνο, σε μια πρόβα ενός στούντιο της MGM, στο Χόλιγουντ το 1952, η Ντέμπι Ρέινολντς κατέρρευσε. Βρισκόταν στη μέση της προετοιμασίας για το «Singing in the Rain», που θα ήταν ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος, στο πλευρό του Τζιν Κέλι, και η πρώτη φορά που θα έπρεπε να χορέψει για τον κόσμο.
Ήταν 19 ετών, είχε τρεις δασκάλους και στριφογύριζε γύρω στις οκτώ ώρες την ημέρα. Πονούσε παντού, έγραψε στην αυτοβιογραφία της 60 χρόνια αργότερα, «κυρίως στον εγκέφαλο και στα πόδια μου». Ξάπλωσε εκεί, κάτω από το πιάνο, μέχρι που εμφανίστηκε ο Φρεντ Αστέρ για να την καλοπιάσει και να την ξανασηκώσει. Δεν επρόκειτο να πεθάνει, της είπε. «Αν δεν ιδρώνεις, δεν το κάνεις σωστά».
Έτσι γύρισε το «Good Morning» από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Όταν τελείωσε, κατέρρευσε. Για μέρες, δεν σηκώθηκε από το κρεβάτι της μετά από εντολή του γιατρού της. Το στούντιο είχε τον δικό του γιατρό, ο οποίος ήθελε να της χορηγήσει αυτό που αποκαλούσαν «ένεση βιταμινών» – δηλαδή αμφεταμίνες. Ενδεχομένως, τις ίδιες, έγραψε η Ρέινολντς που «κατέστρεψαν τη Τζούντι Γκάρλαντ».
Μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς
Από την ίδρυσή του, το Χόλιγουντ είναι η χώρα όπου τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς συγκρούονται με την (οικονομική) πίεση που εξαρτάται από το να παραμένουν οι σταρ του αδύνατοι, δραστήριοι και πάντα έτοιμοι να κάνουν περισσότερες επιτυχίες. Και πάντα, φυσικά, υπήρχε μια ή δύο γρήγορες λύσεις.
Από την εποχή της Ρέινολντς, η φύση των «γρήγορων διορθώσεων» έχει εξελιχθεί από «ενέσεις βιταμινών» και «χάπια τόνωσης» σε phen-fen, σε Adderall και σε κλενβουτερόλη –ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων στα άλογα.
Για να μην αναφερθούμε στις εξωφαρμακευτικές αισθητικές ενισχύσεις μέσω του CoolSculpting, των ενέσιμων ουσιών και των βραζιλιάνικων «ανορθωμένων» γλουτών, οι οποίοι απορροφούν θύλακες λίπους από ένα μέρος του σώματος και τους εισάγουν σε ένα άλλο, προκειμένου να δημιουργήσουν μια γενιά Τζέσικα Ράμπιτ που ζουν και αναπνέουν μέσα στο Instagram.
Δείτε το βίντεο
Το φάρμακο είναι εδώ
Δεν θα έπρεπε να αποτελεί μυστήριο, λοιπόν, ότι όταν οι άνθρωποι του Χόλιγουντ άρχισαν να χάνουν δεκάδες κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεν ήταν επειδή όλοι ξαφνικά άρχισαν να καταγράφουν 10.000 βήματα την ημέρα στον βηματομετρητή τους στο κινητό. Φαινόταν ότι μέσα σε μια νύχτα όλοι γνώριζαν κάποιον που έκανε ένεση σεμαγλουτίδης.
Ο ρυθμιστής ινσουλίνης, που κέρδισε την έγκριση του FDA για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, λειτουργεί διεγείροντας την απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την έξοδο της τροφής από το στομάχι, κάνοντας με τη σειρά τους τους χρήστες του φαρμάκου να αισθάνονται κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όταν οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι ασθενείς έχαναν βάρος ως παρενέργεια του φαρμάκου, η φαρμακευτική είδε την ευκαιρία, διεξάγοντας κλινικές δοκιμές σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα για να διαπιστώσει ότι το φάρμακό της οδηγούσε πράγματι σε απώλεια βάρους περίπου 15% της σωματικής μάζας σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Σύντομα ο κατασκευαστής άρχισε να διαθέτει στην αγορά μια υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι ενέσεις, τις οποίες, ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι κάνουν στον εαυτό τους μία φορά την εβδομάδα, χρειάζονται συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες για να προκαλέσουν σημαντική απώλεια βάρους.
Να ‘χαμε να λέγαμε
«Το φάρμακο είναι μια πραγματική σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους, και για όσους το χρειάζονται, αυτό που τους μαθαίνει είναι να κάνουν ακριβώς αυτό που θα έπρεπε: να τρώνε συχνά και να τρώνε μικρότερες ποσότητες φαγητού προκειμένου να εξισορροπήσουν τα σάκχαρα του αίματός τους, γιατί όσο πιο ισορροπημένα σάκχαρα στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζωή μας, και όσο πιο ισορροπημένο είναι το σάκχαρό μας, τόσο λιγότερες ασθένειες θα έχουμε στη ζωή μας» δήλωσε η Κιμ Σαπίρα, διαιτολόγος και διατροφολόγος διασημοτήτων, η οποία ασκεί το επάγγελμα στο Λος Άντζελες εδώ και 25 χρόνια και βλέπει 50 πελάτες κάθε εβδομάδα.
«Ο μέσος Αμερικανός πήρε 29 κιλά στην πανδημία και το λοκντάουν και έτσι η απώλεια αυτού του βάρους θα μειώσει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλών τριγλυκεριδίων. Και διώχνει το συναισθηματικό φαγητό, επειδή τώρα είναι σωματικά συντονισμένοι με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φάει το σώμα τους». Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι το φάρμακο. Είναι οι άνθρωποι που αναζητούν μια γρήγορη λύση, ή οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται πραγματικά το φάρμακο, ή –και το πιο σημαντικό- η απουσία άλλης επαγγελματικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των ριζών των προβλημάτων τους.
Να χάσω κι εγώ!
Αυτοί οι τελευταίοι, ανεπίσημα, στο Χόλιγουντ τουλάχιστον, φαίνεται να είναι οι άνθρωποι που αναζητούν τη σεμαγλουτίδη. Όταν μια εξωφρενικά διάσημη σταρ έχασε μεγάλο βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι ήθελαν αυτό που είχε. Ένα μεγάλο ταλέντο της μεγάλης οθόνης που έχασε ξαφνικά βάρος οδήγησε τους παραγωγούς, τους χρηματοδότες και τους φίλους εκτός οθόνης να το δοκιμάσουν επίσης. Μετά ήρθαν οι κοσμικές νύφες που προετοιμάζονταν για το γάμο τους, οι νέες μαμάδες που ήθελαν να χάσουν βάρος μετά το μωρό και οι διάφοροι διάσημοι του Instagram που το συζητούσαν στο δρόμο τους για τη γυμναστική.
Μερικοί άνθρωποι που ανησυχούν αρκετά για την ασφάλεια των εμβολίων ώστε καθυστερούν τα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών τους, αλλά που έχουν συμφιλιωθεί με το Botox, έχουν επίσης βρει παρηγοριά με τη σεμαγλουτίδη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα off-label tell – πίσω από ένα ξαφνικά λιπόσαρκο σώμα κανείς δεν αναρωτιέται τι έχει συμβεί. «Μόλις μάθεις ότι υπάρχει, αρχίζεις να βλέπεις το φάρμακο παντού».
Και οι γιατροί στο κόλπο
Κάποιοι το παίρνουν μέσω μιας διασταύρωσης ειδικών -ενδοκρινολόγων, γυναικολόγων, καρδιολόγων- που μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνταγογράφησή του. Η πραγματική εξάπλωση έγινε μέσω της τηλεϊατρικής λέγοντας ψέματα για το βάρος τους σε βιντεοκλήσεις με γιατρούς προκειμένου να λάβουν τη συνταγή.
Οι παρενέργειες του φαρμάκου, οι οποίες εμφανίζονται αμέσως όταν κάποιος το ξεκινά διευκολύνουν την απώλεια βάρους αρχικά. «Δεν έχω δει κανέναν να μην εμφανίζει ναυτία, η οποία μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και παραλυτική για περίπου δύο ή τρεις ημέρες» λέει η Σαπίρα προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της χρειάστηκε να πάρουν χάπι κατά της ναυτίας για να την αντιμετωπίσουν. Μαζί με τη ναυτία που καταστέλλει περαιτέρω την όρεξή τους, οι χρήστες της σεμαγλουτίδης είπαν ότι τους προκάλεσε πονοκεφάλους, καθιστώντας το αλκοόλ λιγότερο ευχάριστο. Και επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλάζουν, κάποιοι είναι τόσο κουρασμένοι που δεν αντέχουν να βγουν τόσο συχνά για φαγητό.
Με την κατάλληλη ασφάλιση, οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν μόλις 25 δολάρια. Αλλά κάποιοι στο Χόλιγουντ πληρώνουν από την τσέπη τους, έως και 1.500 δολάρια το μήνα. Η ζήτηση έχει κατακλύσει τα φαρμακεία και δυσκολεύει τους ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται να πάρουν το φάρμακό τους εγκαίρως.
Αυτό το φθινόπωρο, η Διοίκηση Θεραπευτικών Αγαθών στην Αυστραλία εξέδωσε δήλωση στην οποία υποστήριζε ότι υπάρχει έλλειψη ενέσεων σεμαγλουτίδης «λόγω απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης των καταναλωτών η οποία επηρεάζει σημαντικά τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη για την εγκεκριμένη χρήση του για τον διαβήτη τύπου 2».
Στο Λος Άντζελες οι φαρμακοποιοί προτρέπουν τους ανθρώπους που έχουν συνταγή να την ανανεώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφύγουν πιθανή έλλειψη όταν θα χρειαστούν το φάρμακο.
Και τελικά, τι;
Δεν έχει υπάρξει μακροχρόνια μελέτη του φαρμάκου για άτομα χωρίς ασθένειες του σακχάρου στο αίμα που λαμβάνουν το φάρμακο. Μόνο μαρτυρίες ότι κάποιοι αισθάνονται κουρασμένοι ή νιώθουν ναυτία πληρώνοντας χιλιάδες δολάρια το χρόνο για να τρυπήσουν τον εαυτό τους με ένα φάρμακο για το οποίο δεν γνωρίζουν πολλά άλλα εκτός από το ότι φαίνεται να λειτουργεί. Επειδή το φάρμακο είναι σχετικά νέο, δεν είναι σαφές ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ιδίως αν κάποιος δεν είναι διαβητικός. Πόσο καιρό μπορεί κάποιος που το χρησιμοποιεί εκτός επισήμανσης; Όπως έγραψε ο Άντι Κοέν του Bravo στο Twitter νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, «Όλοι εμφανίζονται ξαφνικά 25 κιλά ελαφρύτεροι. Τι θα συμβεί όταν σταματήσουν να το παίρνουν;»
Η Σαπίρα δήλωσε ότι όσοι δεν έχουν συνεργαστεί με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή δεν έχουν κάνει πραγματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής παράλληλα με τη λήψη των ενέσεων είναι πιθανό να ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν. Κάτι που θα ήταν ένα πισωγύρισμα, κατά μία έννοια. «Είδαμε με το phen-fen και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για την απώλεια βάρους ότι οι άνθρωποι δεν έμαθαν τίποτα και ότι δεν άλλαξαν καμία από τις συνήθειές τους». Και πρόσθεσε: «Ανησυχώ για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ανθρώπων που εξετάζουν τα πράγματα μόνο βραχυπρόθεσμα».
*Με στοιχεία από vanityfair.com