Με ορίζοντα την 22α Απριλίου ως την ημέρα που, εκτός απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλειδώνει» την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την προκήρυξη των εκλογών, η κυβέρνηση και η ΝΔ εντάσσουν στους εκλογικούς υπολογισμούς και τους… αριθμούς της ψήφου από το εξωτερικό.
Μέρος από αυτή την αχαρτογράφητη δεξαμενή ψηφοφόρων εμφανίζεται μέσα από αιτήσεις στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, 40 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, στις οποίες για πρώτη φορά Ελληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.
Ο νόμος (4648/2019) αποδείχθηκε σκληρή δοκιμασία, πολιτικά και οργανωτικά, με τις προθεσμίες να μην αφήνουν πια περιθώρια για συγκλονιστική αλλαγή των δεδομένων ενόψει της 21ης Μαΐου. Και αυτό γιατί δικαίωμα ψήφου στα εκτός επικράτειας εκλογικά κέντρα έχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση 12 μέρες προτού θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Ωστόσο η διαδικασία είναι διαρκής, εξού και όσοι υποβάλλουν αίτημα εκπρόθεσμα θα μπορούν να ψηφίσουν, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, στις μεθεπόμενες εκλογές – του Ιουλίου, εάν υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση.
Οι πιθανοί υποψήφιοι
Ταυτόχρονα οι πολιτικοί αρχηγοί βολιδοσκοπούν πρόσωπα που θα συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ως εκπροσώπους των αποδήμων, με οπωσδήποτε έναν υποψήφιο στις πρώτες τρεις θέσεις. Στους γαλάζιους διαδρόμους συζητείται ως επικρατέστερη επιλογή ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ο καθηγητής Οθωνας Ηλιόπουλος (Harvard Medical School) και από το ΠΑΣΟΚ η νομικός με μακρά θητεία στις Βρυξέλλες, Ελένη Χρονοπούλου.
Κατά πληροφορίες οι κάλπες στο εξωτερικό θα στηθούν στις 20 Μαΐου, σίγουρα στην Ευρώπη αλλά το πιθανότερο και εκτός Ευρώπης, εφόσον κριθεί ότι επαρκεί ο χρόνος για τα διαδικαστικά. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 29.505 αιτήσεις, με εγκεκριμένες τις 20.179 και σε φάση επεξεργασίας άλλες 4.555, ενώ απορρίφθηκαν 4.771.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις ήρθαν από 73 χώρες και τον χορό σέρνει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, υπήρχαν από έξι πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερες από 5.800 αιτήσεις και από 30 πόλεις της Γερμανίας πάνω από 4.000 αιτήσεις. Ζωηρό ενδιαφέρον καταγραφόταν επίσης από Ολλανδία (τουλάχιστον 2.360 αιτήσεις), Κύπρο (1.900), Βέλγιο (1.870), Ελβετία (1.650), Γαλλία (1.300) κ.λπ. Λιγότερες από 2.000 ήταν οι αιτήσεις από τις ΗΠΑ και μόλις 200 από την Αυστραλία.
Οι αριθμοί απέχουν από τον αρχικό στόχο – όπως τον έθεταν ακόμα και οι μετριοπαθείς της κυβέρνησης – για προσέλκυση 150.000 ψηφοφόρων, ωστόσο στη ΝΔ θεωρούν ότι το μέτρο «δεν χρεώνεται ως αποτυχία» αλλά ότι εμπεδώνεται «θετική αφετηρία». Κομματικός παράγοντας σχολιάζει ότι «χωρίς καμία προϋπόθεση στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 είχαμε κάτω από 15.000 εγγεγραμμένους», μιλώντας όχι για έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά για τους ισχύοντες περιορισμούς που είτε απέκλεισαν είτε μπέρδεψαν μεγάλη μάζα ψηφοφόρων.
Το στοίχημα της πρώτης εφαρμογής του νόμου για τη ΝΔ, η οποία ήθελε επιστολική ψήφο, διαπερνά και τους στόχους της επόμενης τετραετίας. Σε επαφές με ομογενείς ο Μητσοτάκης έχει σκιαγραφήσει την πρόθεση για αλλαγές, εφόσον έβρισκε την αναγκαία πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. «Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά, με απόλυτα διασφαλισμένα συστήματα», έλεγε σε πρόσφατη εκδήλωση για το gov.gr και χαρακτήριζε «αδιανόητο» να μην μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό «όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».
Η γαλάζια κινητοποίηση συνεχίζεται υπό την εποπτεία του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη και του γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς Νίκου Θεοδωρόπουλου. Εστάλησαν εκατοντάδες χιλιάδες e-mail σε μέλη της ΝΔ ενώ ξεχωριστό… call center θα παρέχει βοήθεια στους ενδιαφερόμενους. Κομματικές πηγές λένε ότι έγινε κινητοποίηση για εκλογικά τμήματα στη Λιθουανία, και στο Βίλνιους και στο Κάουνας, όπου θα γίνει Final Four της Euroleague και μένει να φανεί εάν θα συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός 40 ψηφοφόρων για τη συγκρότησή τους.