Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κήρυξε χθες και επισήμως στην Αγκυρα, έναν μήνα και κάτι πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ. Κεντρικό του σύνθημα παραμένει το μεγαλεπήβολο «Ο Αιώνας της Τουρκίας», συνοδευόμενο από το μότο «Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τα σωστά βήματα». «Με τη θέληση του Αλλάχ, είμαστε εδώ για να πούμε και πάλι: Ως εδώ, ο λόγος ανήκει τώρα στον λαό», είπε ο Ερντογάν στους φανατισμένους οπαδούς του, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του Δημοκρατικού Κόμματος, νικητή στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Τουρκία, το 1950.
Μέσα στη φτώχεια
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας, που αναμένεται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές, καθώς εκατομμύρια Τούρκοι ζουν μέσα στη φτώχεια και τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, λόγω πληθωρισμού και διαρκούς υποτίμησης της λίρας. Ανάμεσα στα άλλα, δεσμεύτηκε για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,5% ετησίως, μείωση της ανεργίας στο 7% (σήμερα επισήμως βρίσκεται λίγο κάτω από 10%) και δημιουργία 6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για μονοψήφιο πληθωρισμό, έστω κι αν αυτός «τρέχει» σήμερα με 50% και τον περασμένο Οκτώβριο είχε φτάσει στο 85%. Να σημειωθεί, πάντως, πως το προεκλογικό μανιφέστο του AKP δεν μιλάει ευθέως για επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία ενώ χαρακτηρίζει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων ως βασική κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Αξονας της Τουρκίας
Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν είπε πως το ΑΚΡ θα συνεχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις στην περιοχή και σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «άξονα της Τουρκίας». Η Αγκυρα έκανε πρόσφατα βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων της με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Συρία, έπειτα από χρόνια εντάσεων. Αναφερόμενος ειδικά στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «μπορούμε να διαπραγματευτούμε και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, να σημειώσουμε απτή πρόοδο όπως είναι ο διάδρομος των σιτηρών και οι ανταλλαγές αιχμαλώτων, και μπορούμε πάντα να μιλάμε για την πιθανότητα της ειρήνης».
Μια δύσκολη μάχη
Ο Ερντογάν έχει μπροστά του μία δύσκολη εκλογική μάχη, τη δυσκολότερη αφότου ανήλθε το AKP στην εξουσία, το 2002. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll, ένα 42,6% των ερωτηθέντων είπαν πως σκοπεύουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και το 41,1% τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με τους άλλους δύο προεδρικούς υποψηφίους να αποσπούν 7,2%.