Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιταχύνει τη μείωση του ισολογισμού της και θα μπορούσε να σταματήσει την επανεπένδυση μετρητών από χρέος που λήγει στο μεγαλύτερο σχέδιο αγοράς ομολόγων της, συμπληρωματικά προς τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ποσοτική σύσφιγξη», δήλωσε ο Βουντς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τις επανεπενδύσεις φέτος και ακόμη και με αυτό, θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθεί το χαρτοφυλάκιο».
Στο πλαίσιο της μάχης για την τιθάσευση του πληθωρισμού ΕΚΤ πέρα από την αύξηση των επιτοκίων, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, προχωράει και σε συρρίκνωση του διογκωμένου ισολογισμού της, με στόχο ο ακριβότερος δανεισμός να ανατρέψει τη ζήτηση και να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ επιτρέπει πλέον να λήγει χρέος αξίας 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων των 3,2 τρισ. ευρώ και ο Βουνς υποστήριξε ότι αυτή η διαδικασία έχει πάει καλά μέχρι στιγμής.
«Η αγορά αντέδρασε πολύ καλά, αλλά ο ισολογισμός μας είναι ακόμα πολύ μεγάλος», είπε.
Ο Βουνς που ήταν από τους πρώτους που επεσήμανε το πρόβλημα του πληθωρισμού και την ανάγκη νομισματικής σύσφιγξης, δήλωσε ακόμη στο Reuters πως η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ότι η προσδοκία της αγοράς για αυξήσεις ακόμη 75 μονάδων βάσης είναι «εύλογη», αλλά αντίθετα, οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων κατά τη διάρκεια του έτος δεν είναι.
Τα επιτόκια
Ο ίδιος εκτιμά πως τον Μάιο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 ή και 50 μονάδες βάσης. «Εάν υπάρχει άλλη μια ανοδική έκπληξη στον δομικό πληθωρισμό και η τριμηνιαία έρευνα δανείων (της ΕΚΤ) δεν φαίνεται πολύ κακή, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αύξηση κατά 0,5%», είπε. «Αν υπάρξει 0,25 είναι πιο κατάλληλο».
Οι αγορές βλέπουν τώρα την ΕΚΤ να αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων από το 3% στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια αναμένουν κάποια αντιστροφή, σε αντίθεση με την κατεύθυνση της ΕΚΤ μέχρι τώρα, πως όταν τα επιτόκια κορυφωθούν, θα πρέπει να παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα.
«Δεδομένου ότι η δυναμική των μισθών θα είναι ασύμβατη με τον στόχο του πληθωρισμού 2% για χρόνια και τα πραγματικά ποσοστά εξακολουθούν να είναι χαμηλά, δεν βλέπω κάποια γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής μόλις φτάσουμε στο τελικό επιτόκιο», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.
Ο πληθωρισμός
«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι τον Δεκέμβριο προβλέψαμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 5% πριν από την πτώση του», είπε ακόμη ο Βουνς. «Τώρα είμαστε στο 5,7% και μέσα σε λίγους μήνες η απόκλιση από αυτή την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι 1 ποσοστιαία μονάδα».
Ο δομικός βασικός πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να πέφτει, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει πάνω από το 3% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.