Για τα ευρωπαϊκά μυστικά που αποκαλύπτουν τα Pentagon leaks γράφει το Politico, από τις ειδικές δυνάμεις που δρουν στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι το ότι η Πολωνία και η Σλοβενία προσφέρουν σχεδόν τα μισά τανκς που έχει στη διάθεσή του το Κίεβο. Ή ότι η Ουγγαρία μπορεί να επιτρέπει να περνούν όπλα από τον εναέριο χώρο της.
Όπως σημειώνει το γνωστό ευρωπαϊκό Μέσο, αυτές είναι μόνο μερικές από τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη συμμετοχή της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες εμπεριέχονται σε ένα φάκελο 53 σελίδων που εξέτασε το Politico μετά τις διαρροές των απόρρητων εγγράφων από τις αμερικάνικες στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι διαρροές των εγγράφων έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις ΗΠΑ λόγω της αποκάλυψης των «παιχνιδιών» που παίζουν με τους συμμάχους τους.
Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς τις αμερικανικές αμφιβολίες για την εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, υποδηλώνουν ότι κατασκοπεύει τη Νότια Κορέα, ενώ παρουσιάζονται στοιχεία με τα οποία κατηγορείται η Αίγυπτος ότι συνωμοτεί για να στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας.
Λιγότερες οι αποκαλύψεις για την Ευρώπη, αλλά…
Ωστόσο, η Ευρώπη, ως επί το πλείστον, όπως σημειώνει το Politico, έχει γλιτώσει από αυτές τις επιζήμιες για τις διπλωματικές σχέσεις αποκαλύψεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν από τις διαρροές σε σχέση με την πολεμική προσπάθεια της Ευρώπης.
Τα αρχεία που διέρρευσαν περιέχουν πληροφορίες για τα πάντα, από μια ομάδα ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία που κυριαρχείται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το πώς – και πότε – η Γαλλία και η Ισπανία θα μεταφέρουν ένα κομβικό πυραυλικό σύστημα στο πεδίο της μάχης. Τα έγγραφα περιέχουν επίσης ισχυρισμούς ότι η Τουρκία αποτελεί πιθανή πηγή όπλων για τους Ρώσους μισθοφόρους.
Το Politico δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τα έγγραφα, ενώ υπήρξαν ενδείξεις ότι ορισμένες από τις σελίδες που διέρρευσαν ήταν παραποιημένες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την παραβίαση των πληροφοριών και συνέλαβαν έναν ύποπτο αργά την Πέμπτη, τον Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.
#Breaking Federal agents take #MA National Guardsman Jack Teixeira into custody in connection with leaked #military intelligence documents #WBZ #FBI pic.twitter.com/ai6GHe2ISp
— Cheryl Fiandaca (@CherylFiandaca) April 13, 2023
Η Ευρώπη έχει στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία
Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται στα συμπεράσματα που έχουν βγάλει οι συντάκτες του μετά την εξέταση των στοιχείων από τον φάκελο των 53 σελίδων.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχει μια ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών δυνάμεων που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία – τουλάχιστον από τις 23 Μαρτίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσπόζει στην 97 ατόμων ισχυρή μονάδα των «ΗΠΑ / ΝΑΤΟ» με 50 μέλη ειδικών δυνάμεων. Η μονάδα περιλαμβάνει επίσης 17 άτομα από τη Λετονία, 15 από τη Γαλλία και ένα από την Ολλανδία. Δεκατέσσερις Αμερικανοί συμπληρώνουν την ομάδα.
Οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν διευκρινίζουν τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης μονάδας οι δυνάμεις ή τη θέση της στην Ουκρανία. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά περίπου 100 άτομα προσωπικό στη χώρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις των χωρών που αναφέρονται παρέμειναν ως επί το πλείστον σιωπηλές επί του θέματος. Οι Βρετανοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια «μικρή στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα «δεν πολεμούν στο πεδίο της μάχης». Οι υπόλοιπες χώρες που απαριθμούνται δεν απάντησαν σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Ευρωπαϊκά τα περισσότερα τανκς – Η αναφορά στην Ελλάδα
Τα τανκς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ευρώπη – συλλογικά – ξεπερνά τις ΗΠΑ. Μέσα στον φάκελο, μια σελίδα δίνει μια επισκόπηση των 200 αρμάτων μάχης που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία – 53 λιγότερα από αυτά που το έγγραφο αναφέρει ότι η Ουκρανία χρειάζεται για την εαρινή της επίθεση.
Η Πολωνία και η Σλοβενία φαίνεται να είναι οι χώρες που έχουν συνεισφέρει τα περισσότερα, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου, σύμφωνα με αξιολόγηση με ημερομηνία τις 23 Φεβρουαρίου. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης βασικοί «παίκτες», με 14 άρματα μάχης η καθεμία.
Στη συνέχεια, υπάρχει αναφορά στα Leopard 2, τα σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης για τα οποία η Ουκρανία πέρασε μήνες για να πείσει τους συμμάχους της ότι τα χρειάζεται. Οι χώρες που αναφέρονται είναι η Γερμανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Φινλανδία.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Γερμανία είχε δεσμεύσει μόλις τέσσερα Leopard 2 – το πιο προηγμένο μοντέλο – αλλά το Βερολίνο δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι είχε παραδώσει 18 Leopard στην Ουκρανία. Δείχνει επίσης ότι η Σουηδία δεσμεύτηκε για 10 άρματα μάχης «άγνωστου τύπου», τα οποία σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ μπορεί να είναι Leopards.
Ξεχωριστά, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα στείλουν στην Ουκρανία 31 σύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία όμως δεν αναμένεται να φθάσουν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.
Υστερήσεις στις ευρωπαϊκές παραδόσεις
Η ιδέα πίσω από την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας από την Ευρώπη στα άρματα μάχης ήταν εν μέρει ότι θα μπορούσε να μεταφέρει τα άρματα στην Ουκρανία και να είναι έτοιμα για μάχη γρήγορα – ιδανικά εγκαίρως για την εαρινή επίθεση του Κιέβου.
Αλλά το έγγραφο δείχνει ότι μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, μόνο το 31% των 200 αρμάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είχε φτάσει στο πεδίο της μάχης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα υπόλοιπα 120 άρματα βρίσκονταν σε καλό δρόμο για να μεταφερθούν.
Ξεχωριστά, μια άλλη σελίδα που διέρρευσε αναφέρει ότι η Γαλλία δήλωσε στην Ιταλία στις 22 Φεβρουαρίου ότι ένα κοινό πυραυλικό σύστημα δεν θα ήταν έτοιμο για την Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο.
Αυτό είναι η τελική ημερομηνία ενός χρονοδιαγράμματος που το ιταλικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε τον Φεβρουάριο, όταν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα θα παραδιδόταν στην Ουκρανία «την άνοιξη του 2023».
Η στάση της Ουγγαρίας
Η Ουγγαρία εμφανίζεται κάμποσες φορές στη στοίβα των τσαλακωμένων σελίδων, προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες για μια χώρα που προκαλεί τακτικά αμηχανία στους ίδιους τους συμμάχους της, όπως τονίζει το Politico.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι «θαμμένο» σε μια «άκρως απόρρητη» ενημέρωση της CIA από τις 2 Μαρτίου, η οποία αναφέρει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «έναν από τους τρεις μεγαλύτερους αντιπάλους του κόμματός του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης πολιτικής στρατηγικής» στις 22 Φεβρουαρίου.
Τα σχόλια του Ορμπάν, σημειώνεται στο έγγραφο, αποτελούν «κλιμάκωση του επιπέδου της αντιαμερικανικής ρητορικής».
Πράγματι, η κυβέρνηση Ορμπάν έχει χαράξει τη δική της πορεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια φιλική προς τη Ρωσία αφήγηση, καλώντας ουσιαστικά την Ουκρανία να παραιτηθεί και απορρίπτοντας με καυστικό τρόπο τις προσπάθειες των συμμάχων να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία.
Ωστόσο, τα έγγραφα που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι η Ουγγαρία – η οποία μοιράζεται ένα μικρό σύνορο με την Ουκρανία – μπορεί να επιτρέπει κρυφά στους συμμάχους να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για να μεταφέρουν όπλα προς το πεδίο της μάχης, παρά τις δεσμεύσεις για απαγόρευση τέτοιων μεταφορών.
Ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν περιγράφει λεπτομερώς ένα σχέδιο για Ουκρανούς πιλότους να πετάξουν ελικόπτερα που έγιναν δωρεά στο Κίεβο από την Κροατία στην Ουκρανία «μέσω του ουγγρικού εναέριου χώρου».
Εάν αληθεύει κάτι τέτοιο, οι πληροφορίες αυτές όχι μόνο δείχνουν ότι η Ουγγαρία αφήνει όπλα να περνούν από τον εναέριο χώρο της, αλλά και ότι έρχονται σε αντίθεση με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι τα ελικόπτερα θα μεταφέρονταν από το έδαφος ή μέσω πτήσεων από την Πολωνία.
Ούγγροι και Κροάτες αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό.
Μήπως οι Βρετανοί υποβάθμισαν αερομαχία με τη Ρωσία;
Δημοσίως, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πει μια συνεπή αφήγηση: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος «απελευθέρωσε» έναν πύραυλο «κοντά» σε ένα βρετανικό αεροσκάφος επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σίγουρα ήταν μια παραλίγο σύγκρουση, αλλά όχι ένα σημαντικό περιστατικό.
Ο φάκελος που διέρρευσε από τις ΗΠΑ, ωστόσο, υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό. Περιγράφει το περιστατικό ως «παρ’ ολίγον κατάρριψη» του βρετανικού αεροσκάφους. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται φαίνεται να υπερβαίνει αυτό που ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας δήλωσε ενώπιον των βουλευτών τον περασμένο Οκτώβριο.
Αυτή την εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ρώσος πιλότος είχε «κλειδώσει» το βρετανικό αεροσκάφος στο στόχαστρό του, ωστόσο ο πύραυλος δεν πυροδοτήθηκε σωστά.
Το έγγραφο περιγράφει επίσης αρκετές άλλες αναμετρήσεις στους τελευταίους μήνες μεταξύ ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών αεροσκαφών επιτήρησης – ένα θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο μήνα, όταν ένα ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οδηγώντας το να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Γουάλας δεν έχει σχολιάσει την περιγραφή που διέρρευσε και εκπρόσωπος του υπουργείου την Πέμπτη παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία υπήρχε «σοβαρός βαθμός ανακρίβειας» στον φάκελο που αποκαλύφθηκε.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Η Τουρκία έχει παρουσιαστεί ως διαλλακτικός παράγοντας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, βοηθώντας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τη συνέχιση της ροής των φορτίων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και διατηρώντας διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα παρέχει στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι μυστικές εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, ωστόσο, δείχνουν μια πιο «σκοτεινή» πλευρά της θέσης της Τουρκίας ως μεσάζοντα που ευνοεί σαφώς τη Ρωσία.
Μια σελίδα περιγράφει πώς η Τουρκία βοήθησε τόσο τη Ρωσία όσο και τη σύμμαχό της Λευκορωσία να αποφύγουν τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις – μια ανησυχία που έχουν εκφράσει δημοσίως Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Για τη Λευκορωσία, όπως αναφέρει το έγγραφο, «τουρκικές εταιρείες αγόρασαν προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» και στη συνέχεια «τα πούλησαν στις ευρωπαϊκές αγορές». Στην αντίθετη κατεύθυνση, προσθέτει, οι εταιρείες αυτές «μεταπώλησαν αγαθά από την Ευρώπη στη Ρωσία».
Πιο ανησυχητικό, σημειώνει το Politico, είναι ένα άλλο έγγραφο που διέρρευσε και περιγράφει μια συνάντηση τον Φεβρουάριο μεταξύ «τουρκικών επαφών» και της ομάδας Wagner, της μισθοφορικής εταιρείας που μάχεται για λογαριασμό του Κρεμλίνου. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Wagner επιδίωκε «να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία» για τις «προσπάθειες της ομάδας στο Μάλι και την Ουκρανία».
Οι πληροφορίες προέρχονται από ηλεκτρονική παρακολούθηση, αλλά δεν αναφέρουν αν οι αγορές έχουν πραγματοποιηθεί. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού του Politico.