Τη «βαριά βιομηχανία» της δημόσιας Υγείας αποτυπώνουν τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Το 2022 – το τρίτο κατά σειρά έτος της πανδημίας που δοκίμασε τις αντοχές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προσφέροντας ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ασθενείς COVID και non COVID -, συνολικά 2,4 εκατομμύρια πολίτες νοσηλεύθηκαν στο ΕΣΥ.
Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας! – εξετάστηκαν στα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Από αυτούς περίπου οι μισοί (4,2 εκατομμύρια) προσήλθαν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αναζητώντας επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Εντούτοις από τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνεται πως ο φόρτος εργασίας δεν επιμερίζεται ισότιμα στα συνολικά 126 νοσοκομεία της χώρας. Αντιθέτως, ανακύπτουν σημαντικές ανισότητες εντός και εκτός Αθηνών, γεγονός που αποκαλύπτει πως η παρωχημένη αρχιτεκτονική του ΕΣΥ αφήνει αναπάντητες τις σύγχρονες ανάγκες.
Η μηχανή του ΕΣΥ
Με μια πιο εξονυχιστική ματιά διαπιστώνει κανείς πως τα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και τα γενικά νοσοκομεία-πυλώνες απαρτίζουν την κεντρική… μηχανή του ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο πως το Αττικό συγκεντρώνει το 2022 τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών (84.171) στην Αττική.
Μάλιστα, το 2018 – πριν δηλαδή την πανδημία – η εικόνα παρέμενε η ίδια, με τα διαχρονικά στοιχεία να μαρτυρούν τις παγιωμένες αντιλήψεις των χρηστών υγείας. Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, ακολουθούν ο Ευαγγελισμός με συνολικά 69.850 νοσηλείες, το Λαϊκό με 68.066 νοσηλευθέντες και το «Γ. Γεννηματάς» με 60.035.
Παρ’ όλα αυτά, όταν ο δείκτης αξιολόγησης τροποποιηθεί, εξετάζοντας κανείς την κίνηση στα ΤΕΠ, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά «Αγιος Παντελεήμονας» που το 2022 δέχθηκε 103.781 περιστατικά. Αντίστοιχα, και το ΚΑΤ, το μεγαλύτερο ορθοπαιδικό νοσοκομείο και κέντρο τραύματος στην Ελλάδα, δέχθηκε στα ΤΕΠ 84.955 ασθενείς.
Επιπρόσθετα, μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, με το «Αγία Σοφία» να βρίσκεται πρώτο στη συγκεκριμένη ομάδα νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Σε αυτό νοσηλεύθηκαν συνολικά πέρυσι περισσότερα από 52.000 παιδιά, ενώ στα ΤΕΠ εξετάστηκαν 72.390 μικροί ασθενείς. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες επείγοντα περιστατικά (πέραν των νοσηλειών) δέχθηκαν και το «Αγλαΐα Κυριακού» (64.902) καθώς και το Παίδων Πεντέλης (40.647).
Κινητικότητα ασθενών
Στην Περιφέρεια πάλι, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία φαίνεται να λειτουργούν ως «φάροι» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι πανελλαδικά στο «top 10» των νοσοκομείων με τις περισσότερες νοσηλείες συμπεριλαμβάνονται τα Πανεπιστημιακά Ηρακλείου (75.576 νοσηλείες), Πάτρας (74.336), Λάρισας (73.040) και Ιωαννίνων (65.867).
Μια σημαντική λεπτομέρεια που… χαρτογραφεί την κινητικότητα των ασθενών εντός του ΕΣΥ είναι πως δύο στις δέκα νοσηλείες το περασμένο έτος έγιναν στα επτά πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται πρώτο σε νοσηλείες (77.260), με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης να ακολουθεί (56.127).
Εξιδεικευμένη φροντίδα όμως αναζητούν και οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, με τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Θεαγένειο, Θεσσαλονίκης αλλά και το «Μεταξά» να δέχονται δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ αυξημένη κίνηση να παρατηρείται και στην ολοήμερη λειτουργία.
Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Αθήνα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με δερματολογικά και αφροδισιολογικά νοσήματα, το οποίο πέρυσι δέχθηκε περισσότερους από 177.000 ασθενείς για κλινική εξέταση (στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία και στα ΤΕΠ).
Αντιστρόφως ανάλογα, περίπου 56 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καταγράφουν λιγότερες από 10.000 νοσηλείες ετησίως, γεγονός που δείχνει πως στο ΕΣΥ υπάρχουν δομές «δύο ταχυτήτων».