Για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση του Αλέξη Γεωργούλη στην υπάλληλο της Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου, μίλησαν σήμερα στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.
Οι τρεις πολιτικοί αναφέρθηκαν και στα όσα συμβαίνουν στο Σουδάν.
«Αντιδράσαμε ακαριαία»
«Μετά την πρόταση της κ. Μέτσολα γεννήθηκε αυτό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, είναι ένα ποινικό ζήτημα και περιμένουμε τις εξελίξεις για το τι έχει συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος με τη σειρά του είπε ότι πρόκειται για ποινικό θέμα.
«Είναι ένα ποινικό θέμα. Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο είπε επίσης. Ποια αμηχανία βλέπετε όταν η αντίδρασή μας ήταν ακαριαία; Με το που πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ζήτημα έμφυλης βίας για εμάς είναι από τα μέγιστα κοινωνικά θέματα. Θέσαμε τον κ. Γεωργούλη εκτός κόμματος. Η δική μου ενημέρωση είναι ότι προηγήθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της ανακοίνωσης του ίδιου. Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα διαχείρισης δικαιωμάτων, από την μεταχείριση που έγινε στην καταγγέλλουσα από σημαντική μερίδα του Τύπου. Αυτό δεν είναι μόνο κατάπτυστο αλλά μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα υπό όρους με κακουργηματικό χαρακτήρα», είπε.
Σχετικά με την διαρροή του γεγονότος ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε: «Σίγουρα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή είδα μία αναφορά του ΠΑΣΟΚ χθες διευκρίνισα από την ευρωομάδα μας και από το κόμμα μας ότι δεν έχει γίνει από εμάς η διαρροή. Είναι νόμος από το 1997 για τα προσωπικά δεδομένα. Αμέσως αντιδράσαμε ακαριαία και δεύτερον δεν είναι δικαίωμα επιλογής του δημοσιογράφου εάν θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, είναι υποχρέωσή του να μην δημοσιοποιήσει, και τρίτον, αυτό είναι το κολοσσιαίο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας ή αυτό θέλετε να φτιάξετε; Εμείς ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου».
«Δεν πρέπει να γίνεται συνολική επίθεση σε βάρος του κόμματος»
Τέλος ο κ. Καστανίδης τοποθετήθηκε επίσης επί του ζητήματος αναφορικά με τις καταγγελίες εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.
«Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω μία υπόθεση για την οποία έχουμε ελάχιστα ουσιώδη στοιχεία, πλην των τυπικών πληροφοριών. Θα πρέπει να προστατεύονται το θύμα και η καταγγέλλουσα στην προκειμένη περίπτωση. Και σε άλλες πολύ λεπτές υποθέσεις δεν υπήρξε προστασία των θυμάτων άρα είναι απαράβατος κανόνας να είμαστε προστατευτικοί. Με ενοχλεί, γενικότερα, όταν κάποιος κακοποιός ή κάποιος που βαρύνεται με εγκληματική συμπεριφορά ανήκει σε κάποιον χώρο, να γίνεται μία συνολική επίθεση σε βάρος του κόμματος που ανήκει, σαν να εγκλημάτησε το ίδιο το κόμμα. Θέλει προσοχή αυτό».
Πρόσθεσε επίσης ότι: «Για να κάνουμε πιο ποιοτική την πολιτική αντιπαράθεση, δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει κάτι ότι ευθύνεται το κόμμα που ανήκει. Φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική μετατράπηκε σε συζήτηση επί του προσωπικού και όχι επί των ιδεών και των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στην αλήθεια», είπε.
«Άλλο είναι να είσαι βουλευτής και να μετέχεις σε εξωχώρια εταιρεία, και άλλο πράγμα να υπάρχει μια εγκληματική συμπεριφορά που δεν αφορά στην πολιτική σου ιδιότητα αλλά τον χαρακτήρα και την «ανθρώπινη» κατάστασή σου. Είναι πολιτικό το θέμα, για έναν άνθρωπο που υποκρίνεται ανάμεσα στη ζωή και στις ιδέες του. Και αυτό αξίζει σχολιασμού. Έχει σημασία να διαλέγουμε το είδος της συζήτησης. Δεν γνωρίζω εάν έχει ενημέρωση το ΠΑΣΟΚ για το εάν είχε ενημερώσει το κόμμα η καταγγέλλουσα», επεσήμανε ο κ. Καστανίδης.
Για το Σουδάν
Οι τρεις πολιτικοί μίλησαν μεταξύ άλλων και για τον εμφύλιο στο Σουδάν αλλά και για τα όσα ακούγονται σχετικά με την εμπλοκή της χώρας μας.
Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως, «υπάρχει ένα ζήτημα από την άδεια που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού Predator. Ξέρουμε ότι αυτό έχει γίνει στη Μαδαγασκάρη και το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε αυτή την πληροφορία στους New York Times. Παράλληλα ξέρουμε από ρεπορτάζ ότι υπάρχουν άδειες που δόθηκαν σε χώρες της ανατολικής Αφρικής. Από ρεπορτάζ εφημερίδας του εξωτερικού ξέρουμε ότι έχει φτάσει στο Σουδάν το παράνομο λογισμικό και έχει πάει στα χέρια της πολιτοφυλακής. Είναι μέριμνά μας, να προστατευτούν οι συμπατριώτες μας εκεί» είπε.
«Είναι σωστό η ελληνική κυβέρνηση, εάν πράγματι έχει στείλει, παράνομο λογισμικό στο Σουδάν, σε μία από τις δύο πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης, εμπλέκοντας έμμεσα την χώρα; Η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει για το εάν έχει στείλει μετά από άδεια του ΥΠΕΞ το Predator στο Σουδάν. Έχουμε θέσει πολύ νωρίτερα το ζήτημα αυτό πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος. Ζητήσαμε από τη Bουλή να κατατεθεί το πόρισμα αυτό», ανέφερε.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Γίνεται μία συζήτηση για έναν εμφύλιο πόλεμο, και θεωρώ ότι θα έπρεπε να περιοριστεί στο πώς θα προστατεύσουμε τους Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής κατοίκους του Σουδάν. Από εκεί και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα παγκόσμια γεγονότα είναι ευθύνη Μητσοτάκη. Βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για τον εμφύλιο στο Σουδάν; Προσπαθεί να χρεώσει τον εμφύλιο στο Σουδάν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Τέλος, ο κ. Καστανίδης σημείωσε πως, «είναι μερικές φορές που μένω ενεός. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για το ποιος ευθύνεται για τον εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ότι ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πριν από μήνες παραιτήθηκε διότι αποκαλύφθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα. Τότε η πληροφορία ήταν ότι έχει εξαχθεί σε χώρα της Αφρικής. Διατάχθηκε λοιπόν ΕΔΕ για το τι έχει συμβεί. Το θέμα είναι όχι το ποιος προκάλεσε την εμφύλια σύρραξη, αυτό που συζητάμε είναι εάν η “δόξα” της κυβέρνησης έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει όπως δεν έχει απαντήσει γιατί μετέτρεψε την Ελλάδα σε πεδίο παρακολουθήσεων».