Αγορές και οικονομικό επιτελείο αναμένουν με αγωνία την ετυμηγορία του S&P για την Ελλάδα ενόψει του προγραμματισμένου ραντεβού την ερχόμενη Παρασκευή. Αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν απίθανη μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι να υπάρξει καθαρή εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση, αν και τα θετικά στοιχεία έχουν αυξήσει τις προσδοκίες.
Η βαθμολόγηση του S&P
Η χρονική στιγμή είναι άκρως ενδιαφέρουσα διότι μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, ο S&P βαθμολογεί την χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι, δε, ο τελευταίος ο οποίος που προβαίνει σε αξιολόγηση εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν λάβει την προσεχή Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα
Η χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων.
Όταν η Ελλάδα καταφέρει να ξαναμπεί στο κλαμπ των ομολόγων «επένδυσης» τότε αυτό θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών. Θα μπορεί να δανείζεται με πιο χαμηλά επιτόκια από τη διατραπεζική αγορά και με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου τα οποία θα αποτιμώνται στην πραγματική τους αξία. Αυτό με τη σειρά του δύναται να φέρει φθηνότερο δανεισμό για τις τράπεζες, άρα και δυνατότητα φθηνότερου δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Τα κριτήρια
Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο. Όσο υπάρχουν αβεβαιότητες για το μέλλον της οικονομίας τόσο θα καθυστερεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι εκλογές
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εάν οι προσεχείς εκλογές δεν διαταράξουν την πορεία της οικονομίας, η συνεχιζόμενη βελτίωση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επιθυμητή αναβάθμιση προς το τέλος του 2023, επιταχύνοντας τη βελτίωση της οικονομίας από τότε και μετά. Εκτός από τους άλλους σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης της οικονομίας, η ευστάθεια του δημοσιονομικού ισοζυγίου είναι κρίσιμη συνθήκη. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων το συντομότερο δυνατό, και ιδίως με διατηρήσιμο τρόπο, αποτελεί προϋπόθεση για την συστηματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τα ελληνικά ομόλογα
Σημειώνεται ότι στην επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται επιλέξιμα χρεόγραφα για επενδύσεις από μεγάλους διεθνείς, θεσμικούς και μακροχρόνιους επενδυτές, αυξάνοντας σημαντικά τη ρευστότητα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Τα ελληνικά χρεόγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα έναντι διατραπεζικού δανεισμού. Επιτρέπεται επίσης στα ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να χρειάζεται ειδική εξαίρεση. Επίσης, είναι γενικότερο σήμα για τις αγορές, βελτιώνει τις προσδοκίες και οδηγεί στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης.