Για «βαριά ποινικά αδικήματα» που αφορούν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της Ελληνίδας νομικού που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, Ελένης Χρονοπούλου κατηγορείται ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης.
Η καταγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αρχικά ανώνυμα, τον Ιανουάριο του 2020. Τέσσερις μήνες μετά, η καταγγέλλουσα προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.
Η υπόθεση έγινε γνωστή απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, όταν η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε πως κινούνται οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, τρία χρόνια μετά την καταγγελία σε βάρος του.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε εκτός κόμματος τον ευρωβουλευτή.
Ο Νίκος Γιαννής, δικηγόρος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» διευκρίνισε ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα μία γυναίκα να κάνει την καταγγελία της, χωρίς να αναφέρει το όνομα του δράστη.
Γιατί καθυστέρησαν οι Αρχές του Βελγίου
Σε ερώτηση γιατί οι αρχές του Βελγίου καθυστέρησαν περί τα δυόμισι χρόνια να «προχωρήσουν» την υπόθεση ο Βασίλης Χειρδάρης, δικηγόρος, εξήγησε: «Υπάρχει μία διεθνής σύμβαση που έχει υπογράψει και το Βέλγιο και η Ελλάδα και αφορά την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Στη σύμβαση αυτή αναφέρεται σε άμεση παρέμβαση των Αρχών, αλλά και για αποτελεσματικότητα. Εδώ, δυστυχώς η βελγική δικαιοσύνη δεν έχει επιδείξει ταχύτητα. Αναμφίβολα, για εμένα υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση που δείχνει ένα κακό πρόσωπο της βελγικής δικαιοσύνης».
Ο Νίκος Γιαννής, δικηγόρος στις Βρυξέλλες τόνισε ότι είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, καθώς η εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρωβουλή έχει έναν ευρωβουλευτή στη φυλακή, της Χρυσής Αυγής, μία περίπτωση αποφυλακισμένης και τώρα το συμβάν με τον Αλέξη Γεωργούλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννής, ένας δικηγόρος έχει την δυνατότητα να ψάξει στην Αστυνομία αν υπάρχει καταγγελία για κάποιον Έλληνα ευρωβουλευτή.
«Πώς διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας;»
Ο Σπύρος Πώρος, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μίλησε σχετικά με το συμβάν: «Αυτό που με προβληματίζει είναι πώς διέρρευσε το όνομα της καταγγέλλουσας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή».
Σε ερώτηση προς τον κ. Πώρο αν γνώριζε τον Αλέξη Γεωργούλη απάντησε: «Τον έχω φωτογραφίσει. Τον γνώρισα όταν έμενε στην Νέα Υόρκη, τον έχω φωτογραφίσει με τη Νία Βαρντάλος».
Στη συνέχεια ο κ. Γιαννής μίλησε για τον θεσμό της ασυλίας: «Η ασυλία προστατεύει τη δημοκρατία, δεδομένου ότι ο οποιοσδήποτε που κατηγορείται δεν είναι εξ ορισμού ένοχος, αλλά είναι αιρετός. Η ασυλία δεν είναι προσωπικό προνόμιο».
Ερωτηθείς ο κ. Πώρος πώς πήρε την απόφαση να μπει στον στίβο της πολιτικής είπε: «Από το να κάθεσαι στον καναπέ σου και να κάνεις σχόλια στο Facebook είναι καλύτερα όλοι να είμαστε ενεργοί και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι χρήσιμοι στην κοινωνία».