Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν, όπου οι μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονται από το Σάββατο. Αν και τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα την τηρήσουν, αρχής γενομένης από τις 18.00 τοπική ώρα, δύο αυτόπτες μάρτυρες, σε διαφορετικές περιοχές του Χαρτούμ, δήλωσαν στο Reuters ότι οι μάχες συνεχίζονται.
Νωρίτερα ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.
Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι παρέμενε εκεί και σήμερα.
Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη» είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.
Οι κάτοικοι του Χαρτούμ φεύγουν για να γλιτώσουν περνώντας ανάμεσα σε πτώματα
Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.
«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ» είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».
This is how #Sudan’s capital Khartoum looked like today.
Footage by Mohamed Sayed. pic.twitter.com/lSRTBAk64q
— Politics Today (@mypoliticstoday) April 19, 2023
«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι» την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας» πρόσθεσε.
Αύριο, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.
Τέλος στην αγωνία για τους Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν
Αισιόδοξες για το μέλλον των δύο Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονταν στο νοσοκομείο του Χαρτούμ, είναι οι εξελίξεις στο Σουδάν.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο άνδρες κατάφεραν να φύγουν από το νοσοκομείο όπου βρίσκονταν –και το οποίο έγινε στόχος πυρών- και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο.
Επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ώρες, όταν και το σχέδιο διαφυγής των δύο Ελλήνων από το Χαρτούμ θα ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες έχουν θραύσματα, ο ένας στην κοιλιακή χώρα κι ο άλλος στα πόδια, όμως δεν έχουν χειρουργηθεί μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία που αδυνατούν να ανεφοδιαστούν με υλικά λόγω των σφοδρών μαχών που μαίνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας της αφρικανικής χώρας.