Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τις ανησυχίες τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με αναφορές ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε τις ιδιωτικές συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτές καταγράφονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη σύμβαση για τα προνόμια και τις ασυλίες των ΟΗΕ», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Stephane Dujarric.
Το σχόλιο του ΟΗΕ έρχεται μετά από μία σειρά άρθρων που ανέφεραν ότι στα απόρρητα αρχεία του Πενταγώνου που διέρρευσαν φαίνεται πως η Ουάσιγκτον έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνομιλίες του Γκουτέρες.
Απογοήτευση από τον Ζελένσκι
Η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι τα έγγραφα περιλάμβαναν ισχυρισμούς ότι ο Γκουτέρες είχε εκφράσει απογοήτευση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και “οργή” όταν απορρίφθηκαν τα σχέδιά του να επισκεφθεί μια εμπόλεμη περιοχή της Αιθιοπίας.
Ακολούθησε μια αναφορά του BBC την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι ο Γκουτέρες ήταν θετικά διακείμενος προς τα ρωσικά συμφέροντα όταν βοήθησε στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας εν μέσω φόβων για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Σύμφωνα με το δίκτυο, ένας απόρρητος φάκελος του Πενταγώνου ανέφερε ότι ο Γκουτέρες προτιμούσε να διατηρήσει τη συμφωνία, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα.
Η έμμεση επίπληξη του ΟΗΕ την Τρίτη έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις των χειρότερων διαρροών πληροφοριών των ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως αναφέρει ο Guardian.
Φωτιά στις συμμαχίες από τα Pentagon leaks
Οι διαβαθμισμένες εκθέσεις ήταν μέρος ενός αρχείου εκατοντάδων μυστικών εγγράφων εθνικής ασφάλειας, που δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή πλατφόρμα παιχνιδιών Discord και αποκάλυψαν μυστικά σχετικά με τις στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ, των συμμάχων και της Ουκρανίας, τη διείσδυση των ΗΠΑ στα ρωσικά δίκτυα πληροφοριών και τα στρατιωτικά δίκτυα και τις υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ.
Ο Jack Teixeira, ένας 21χρονος εθνοφρουρός της αεροπορίας, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την υποψία ότι διέρρευσε εκατοντάδες απόρρητα αμυντικά έγγραφα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Σε απάντηση στις διαρροές, το Πεντάγωνο προχώρησε σε αυστηροποίηση της πρόσβασης σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, ενώ το Υπουργείο Άμυνας επανεξετάζει τις διαδικασίες ασφαλείας του.
Τι αναφέρουν τα απόρρητα αρχεία
Σύμφωνα με το BBC, μια αξιολόγηση του Πενταγώνου που περιγράφει ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής του ΟΗΕ και του αναπληρωτή του, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Ο Γκουτέρες δίνει έμφαση στις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει» και ότι θα συνεχίσει να το κάνει, «ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει ρωσικές οντότητες ή άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις».
Η προσέγγιση του γενικού γραμματέα, αναφέρεται σε ένα έγγραφο, «υπονομεύει τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».
Τα έγγραφα που είδε η Post αναφέρουν ότι ο Γκουτέρες ήταν «πραγματικά τσαντισμένος» μετά από μια εμφάνιση με τον Ζελένσκι τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Γκουτέρες φέρεται να εξεπλάγη από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που τον φωτογράφισαν σε μια δημόσια παρασημοφόρηση στρατιωτών και αργότερα διέρρευσαν τις εικόνες με τέτοιο τρόπο που να υποδηλώνει ότι ο Γκουτέρες είχε συγχαρεί το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό.
Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία υποκλοπών σε συμμαχικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες δεκάδων ηγετών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και διπλωματών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν.
Και το 2003, ένα μυστικό υπόμνημα περιέγραφε λεπτομερώς μια “επιθετική επιχείρηση παρακολούθησης” κατά των αντιπροσωπειών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να κερδηθεί υποστήριξη για την έναρξη πολέμου κατά του Ιράκ.