Σε αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αφήνοντας αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα «BB+», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκεται για μια κίνηση ισορροπίας ένα μήνα πριν τις εκλογές, καθώς η επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB+» αντανακλά την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα. Ο S&P αναμένει να καθαρίσει το τοπίο και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, προτού σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Οι επόμενες αξιολογήσεις
Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα έξι κρίσιμα «ραντεβού» της ελληνικής οικονομίας με τους οίκους αξιολόγησης.
- Στις 9 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη αξιολόγηση από την Fitch.Όπως τονίζουν οι αναλυτές σε αυτήν αναμένεται η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από «σταθερή» σε «θετική».
- Στις 4 Αυγούστου, αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Scope.
- Στις 8 Σεπτεμβρίου έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση από την DBRS.
- Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s.
- Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s.
- Ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.
Για την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«O οίκος αξιολόγησης “Standard & Poor’s” προχώρησε σήμερα στην βελτίωση της προοπτικής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας (outlook) σε «θετική» από «σταθερή».
Έτσι, γίνεται ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, τοποθετεί τη χώρα μισό, μόλις, “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.
Εξέλιξη που αποτελεί καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά.
Έρχεται δε, σε συνέχεια των επίσημων στατιστικών στοιχείων, που ανακοινώθηκαν σήμερα και επιβεβαιώνουν, ότι η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση το 2022, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη».