Ο Μαχμούντ Αλ Σεμάρι υπέβαλε τη νομική αγωγή στον εισαγγελέα της Αιγύπτου μετά την πρόσφατη κυκλοφορία ενός τρέιλερ για τη σειρά ντοκιμαντέρ, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 10 Μαΐου. Με την κατάθεσή του ζήτησε όχι μόνο να ληφθούν νομικά μέτρα κατά των δημιουργών της σειράς, αλλά και να κλείσει το Netflix στην Αίγυπτο.
«Τα περισσότερα από αυτά που προβάλλει η πλατφόρμα Netflix δεν συνάδουν με τις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες και αρχές, ειδικά τις αιγυπτιακές» ανέφερε ο Μαχμούντ Αλ Σεμάρι στην καταγγελία του, σύμφωνα με τον Egypt Independent.
Η Αντέλ Τζέιμς, μια Βρετανίδα ηθοποιός μικτής φυλής, πρωταγωνιστεί ως βασίλισσα στην επερχόμενη παραγωγή του Netflix. Η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ εκτελεί χρέη εκτελεστικής παραγωγού της σειράς και αναφέρεται στο διαφημιστικό υλικό του Netflix ως εξής: «Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, καθώς και για την κόρη μου και απλώς για την κοινότητά μου να είναι σε θέση να γνωρίζει αυτές τις ιστορίες, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές!».
Δείτε το τρέιλερ
Ήταν η Κλεοπάτρα μακεδονικής καταγωγής;
Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί και ειδικοί στην αρχαία Αίγυπτο διαφωνούν με την Πίνκετ Σμιθ, λέγοντας αντίθετα ότι η Κλεοπάτρα ήταν μακεδονικής καταγωγής και πιθανότατα ανοιχτόχρωμη. Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Άλλοι μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι η μονάρχης μπορεί να είχε πρόσθετες καταβολές και η επιδερμίδα της μπορεί να μην ήταν ανοιχτόχρωμη.
Με το επίσημο όνομα Κλεοπάτρα VII, η μονάρχης κυβέρνησε κατά τη διάρκεια του Πτολεμαϊκού Βασιλείου της Αιγύπτου από το 51 έως το 30 π.Χ. Η υπόσταση της Κλεοπάτρας στη λαϊκή κουλτούρα αυξήθηκε χάρη στις ταινίες του Χόλιγουντ, στις οποίες η βασίλισσα απεικονιζόταν συχνά από λευκές ηθοποιούς, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Βίβιεν Λι.
Δεν ξέρουμε το χρώμα ήταν το δέρμα της Κλεοπάτρας
Πιο πρόσφατα, η συζήτηση σχετικά με την εμφάνιση της Κλεοπάτρας αναζωπυρώθηκε και πάλι το 2020, όταν η ισραηλινή ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ πήρε τον ρόλο της ηγεμονίδας για ένα επερχόμενο έργο. Ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκε ότι θα έπρεπε να είχε πάρει τον ρόλο μια Αραβίδα ή μια Αφρικανή ηθοποιός και η Γκαντότ υπερασπίστηκε το κάστινγκ της κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, στην οποία είπε ότι δεν ήταν διαθέσιμη μια ηθοποιός από τη Μακεδονία.
Όταν ρωτήθηκε για την Κλεοπάτρα σε σχέση με την επερχόμενη σειρά του Netflix, η Κάθριν Μπαρντ- καθηγήτρια αρχαιολογίας και κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης- δήλωσε στο Newsweek ότι «δεν ξέρουμε τι χρώμα ήταν το δέρμα της Κλεοπάτρας και αν δεν βρεθεί η μούμια της (πράγμα απίθανο) και δεν μπορέσει να αναλυθεί το DNA της, δεν θα μάθουμε ποτέ».
«Ο πατέρας της ήταν ένας Πτολεμαίος μακεδονικής καταγωγής, αλλά δεν είναι τόσο βέβαιο ποια ήταν η μητέρα της. Αλλά ακόμη και ένα λεγόμενο ντοκιμαντέρ είναι βέβαιο ότι θα μυθοπλαστικοποιήσει μεγάλο μέρος της ζωής της -για λόγους ψυχαγωγίας» πρόσθεσε η Μπαρντ.
Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι η μητέρα της Κλεοπάτρας προερχόταν από την οικογένεια των ιερέων της Μέμφιδας, γεγονός που την έκανε μισή Αιγύπτια.
Το Netflix βλάπτει την ιστορία της Αιγύπτου
Η κατάθεση του Μαχμούντ Αλ Σεμάρι φέρεται να μην εμβαθύνει σε τέτοιες λεπτομέρειες, αλλά αντίθετα ισχυρίζεται ότι το Netflix βλάπτει την ιστορία της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το BBC, η καταγγελία του Αλ Σεμάρι κατηγορεί το Netflix ότι προσπαθεί να «προωθήσει την αφροκεντρική σκέψη… η οποία περιλαμβάνει συνθήματα και γραπτά που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».
Εν τω μεταξύ, η ταινία έχει δεχθεί επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κάστινγκ της, το οποίο περιλαμβάνει μηνύματα που περιέχουν ρατσιστικά επίθετα. Η Αντέλ Τζέιμς απάντησε σε αυτά τα σχόλια γράφοντας στο Twitter ότι θα μπλοκάρει τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν ρητορική μίσους, ενώ υπερασπίστηκε τον ρόλο της.
«Αν δεν σας αρέσει το κάστινγκ μην παρακολουθείτε την εκπομπή» έγραψε.