Η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και έφτασε πέρυσι σε νέο ρεκόρ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), προειδοποιώντας ότι η άνοδος θα συνεχιστεί για αιώνες ή χιλιετίες.
Η τήξη των παγετώνων και η διαστολή του νερού λόγω αύξησης της θερμοκρασίας είναι οι κύριοι λόγοι της ανόδου της στάθμης, η οποία απειλεί να πλημμυρίσει τις ακτές σε όλο τον κόσμο ή και να βυθίσει νησιωτικά κράτη όπως το Βανουάτου και το Τουβαλού. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν.
Από το 1990 έως σήμερα το επίπεδο των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 10 εκατοστά, πλέον όμως το φαινόμενο επιταχύνεται. Το διάστημα 2013-2022 η άνοδος έφτανε τα 4.62 χιλιοστά τον χρόνο, αναφέρει ο WMO σε σημαντική έκθεσή του για την κλιματική αλλαγή.
«Έχουμε ήδη χάσει το παιχνίδι της τήξης των παγετώνων και το παιχνίδι της ανόδου της στάθμης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού. Πέτερι Τάλας, σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.
Η ετήσια έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται την προηγουμένη της Ημέρας της Γης το Σάββατο, διαπιστώνει επίσης ότι το 58% της επιφάνειας των ωκεανών βρίσκεται σήμερα σε συνθήκες θαλάσσιου καύσωνα.
Ακόμα, ο οργανισμός αναφέρει ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον περυσινό Ιούνιο και Ιούλιο, χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.
Την Πέμπτη, μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτείται από τη NASA και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA προειδοποιούσε ότι καλύμματα πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική λιώνουν σήμερα πέντε φορές ταχύτερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.
Αν οι σημερινοί ρυθμοί συνεχιστούν, η στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει κατά σχεδόν τρία μέτρα έως το τέλος του αιώνα και εκατοντάδες παράκτιες πόλεις θα χαθούν στα κύματα, προειδοποιούν οι δεκάδες επιστήμονες που συνεργάστηκαν στην προσπάθεια.
Η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα –το κύριο αέριο του θερμοκηπίου- επιζεί στη ατμόσφαιρα για αιώνες, και οι ωκεανοί αργούν να αντιδράσουν σε ατμοσφαιρικές μεταβολές.
Εκτός από τους ωκεανούς, η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται και στις επιπτώσεις της κλιματικής στην ξηρά, σημειώνοντας το 2022 ήταν το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Περίπου 15.00 άνθρωποι πέθαναν από τους πρωτοφανείς καύσωνες στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνει η έκθεση.
Αυτού του είδους τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προειδοποίησε ο Τάλας, μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τη δεκαετία του 1960 ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα ληφθούν για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Το μόνο θετικό, είπε, είναι ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για επίτευξη του στόχου του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα πρέπει να περιοριστεί στους 1,5 – 2,0 βαθμούς Κελσίου.