Κεφάλαια ύψους 61 δισ. ελβετικών φράγκων (68 δισεκατομμύρια δολάρια) εγκατέλειψαν την Credit Suisse το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα, ρίχνοντας φως στην κλίμακα της τραπεζικής πορείας που προκάλεσε την κατάρρευσή της και ανάγκασε την κρατική μηχανή να παρέμβει για τη διάσωσή της.
«Αυτές οι εκροές μετριάστηκαν αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί από τις 24 Απριλίου 2023», ανέφερε η Credit Suisse.
Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το εμβληματικό τμήμα διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse μειώθηκαν στα 502,5 δισεκατομμύρια φράγκα στα τέλη Μαρτίου, έναντι 707 δισεκατομμυρίων που αναφέρθηκαν για την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι πελάτες άρχισαν γρήγορα να αντλούν χρήματα από την Credit Suisse. Αυτό οδήγησε τις ελβετικές αρχές να ανασυγκροτήσουν ένα πακέτο διάσωσης που περιελάμβανε πάνω από 200 δισεκατομμύρια φράγκα σε οικονομικές εγγυήσεις και είχε ως αποτέλεσμα η UBS να συμφωνήσει να εξαγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε μετοχές.
Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα έκαναν «φτερά» 4,6 δισ. ευρώ από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται η τράπεζα.
Τα στοιχεία της Morningstar κάλυψαν ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Credit Suisse οδήγησε τις οικονομικές αρχές της Ελβετίας να ενορχηστρώσουν την επείγουσα εξαγορά της από την ανταγωνίστρια UBS.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Swisscanto, ένας άλλος ελβετικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, είδε τη δεύτερη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων μετά την iShares τον Μάρτιο, με εκτιμώμενη εισροή 6,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά, τα μακροπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια με έδρα την Ευρώπη παρουσίασαν την πρώτη συνδυασμένη μηνιαία εκροή από τον Νοέμβριο.
Ανατρέχοντας στους τελευταίους 12 μήνες, τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα αμοιβαία κεφάλαια της Credit Suisse, τα οποία η Morningstar υπολογίζει είτε ως ανοικτά αμοιβαία κεφάλαια είτε ως διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, είχαν εκροές κάθε μήνα εκτός από έναν.
Οι αγωγές των ομολογιούχων
Αγωγή κατά της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών της Ελβετίας, κατέθεσαν οι κάτοχοι ομολόγων του Ομίλου Credit Suisse, που αντιπροσωπεύουν 4,5 δισ. δολάρια (4 δισεκατομμύρια CHF) από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια των «εξαφανισμένων» ομολόγων υψηλού κινδύνου τύπου Α1 της τράπεζας, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times.
Σύμφωνα με την καταγγελία η ρυθμιστική αρχή, FINMA, ενήργησε αντισυνταγματικά, αποτυγχάνοντας να συμπεριφερθεί «αναλογικά» και «καλή τη πίστη» όταν διέταξε την Credit Suisse να ακυρώσει το χρέος AT1, γράφουν οι FT.
Αυτή η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής στα μέσα Μαρτίου εξόργισε τους κατόχους ομολόγων που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους σε μια συμφωνία διάσωσης με την UBS στις αρχές του μήνα.
Η αγωγή κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Quinn Emanuel στην πόλη St Gallen στην ανατολική Ελβετία την Τετάρτη.
Η ομάδα ομολογιούχων κατέχει ένα «σημαντικό» ποσοστό της συνολικής πλασματικής αξίας των ομολόγων, δήλωσε το Quinn Emanuel νωρίτερα αυτό το μήνα όταν προσλήφθηκε από τον όμιλο κατόχων ομολόγων.
Ο «γάμος με το πιστόλι στον κρόταφο» τον περασμένο μήνα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS για 3 δισ. ελβετικά φράγκα.