Ενα νέο «έξυπνο» ύφασμα που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo ενεργοποιείται τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με τον ηλεκτρισμό – είναι μάλιστα το πρώτο του είδους του το οποίο αποκρίνεται σε δύο διαφορετικά ερεθίσματα.
Πλήθος εφαρμογών
Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nano-Micro Small», ο μοναδικός σχεδιασμός του νέου υφάσματος ανοίγει τον δρόμο για πλήθος μελλοντικών εφαρμογών του – από ρούχα που θα θερμαίνονται όταν ένα άτομο βγαίνει από τη ζέστη του αυτοκινήτου του και περπατά στον δρόμο τον χειμώνα ως προφυλακτήρες οχημάτων που μετά από μια σύγκρουση θα αποκτούν ξανά το αρχικό σχήμα τους.
Ενας «χαμαιλέοντας» με χαμηλό κόστος
Το νέο «πανέξυπνο» ύφασμα δεν συνδέεται μάλιστα με υψηλό κόστος καθώς είναι φτιαγμένο από πολυμερείς ίνες ανακυκλωμένου πλαστικού σε συνδυασμό με ανοξείδωτο ατσάλι. Και το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι αλλάζει το χρώμα αλλά και το σχήμα του όταν εκτίθεται στα διαφορετικά ερεθίσματα.
Απεριόριστες δυνατότητες χρήσης στον εικονικό κόσμο
«Ως φορετό υλικό το ύφασμα αυτό έχει σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες χρήσης στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ρομποτική και στα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας» ανέφερε ο δρ Μιλάντ Καμκάρ, καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και εξήγησε: «Φανταστείτε να μπορείτε να νιώσετε τη ζέστη ή ένα άλλο φυσικό ερέθισμα ενώ βρίσκεστε στον εικονικό κόσμο».
Πλεκτό στον… αργαλειό
Το καινοτόμο ύφασμα αποτελεί προϊόν του «παντρέματος» μαλακών και σκληρών υλικών – ένας συνδυασμός πολυμερών και ανοξείδωτου ατσαλιού συνδυάζεται σε μια πλεκτή δομή. Οι ερευνητές δημιούργησαν μάλιστα μια συσκευή παρόμοια με τον παραδοσιακό… αργαλειό για να φτιάξουν το νέο ύφασμα.
Λιγότερο ενεργοβόρο
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ύφασμα των επιστημόνων του Waterloo ενεργοποιείται με ηλεκτρισμό χαμηλότερης τάσης σε σύγκριση με προηγούμενα συστήματα, γεγονός που το καθιστά λιγότερο ενεργοβόρο και πιο οικονομικό. Επιπροσθέτως το ρεύμα χαμηλότερης τάσης επιτρέπει τη χρήση του υφάσματος σε πιο μικρές, φορητές συσκευές όπως είναι οι βιοϊατρικές συσκευές αλλά και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για μέτρηση πλήθος περιβαλλοντικών παραμέτρων. «Μέσω της ικανότητάς του να αντιδρά σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως η θερμοκρασία, φαίνεται ότι το νέο υλικό που αναπτύξαμε μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων χωρίς να προκαλεί καταστροφές» σημείωσε ο καθηγητής Καμκάρ που είναι διευθυντής του Κέντρου ΜΜD (Multi-scale Materials Design) στο Waterloo.
Το επόμενο… ρομποτικό βήμα
To επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να βελτιώσουν τη «μνήμη» του υφάσματος σε ό,τι αφορά την αλλαγή του σχήματός του ώστε να μπορεί να έχει εφαρμογές στο πεδίο της ρομποτικής. Στόχος είναι η κατασκευή ενός ρομπότ που θα μπορεί να κουβαλά και να μεταφέρει βάρη.