Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβήτησε την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και των 14 κρατών (15 μαζί με τη Ρωσία) τα οποία προέκυψαν από τη διάλυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Ο ίδιος, δε, άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο δεν αποκλείεται να θεωρήσει τελικώς την Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας – παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτησή της το 2014.
«Αυτές οι πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ δεν έχουν στην πραγματικότητα κάποιο καθεστώς στο διεθνές δίκαιο, καθώς δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία με την οποία να αναγνωρίζεται η κυριαρχία τους» είπε χαρακτηριστικά ο Λου Σαγιέ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη γαλλική τηλεόραση που μεταδόθηκε την Παρασκευή. Ειδικά δε όσον αφορά την Κριμαία και το κατά πόσο είναι μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας, είπε ότι η απάντηση «εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς το πρόβλημα αυτό», για να προσθέσει πως ιστορικά η χερσόνησος ανήκε στη Ρωσία και παραχωρήθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.
Παραχάραξη και αλληλεγγύη
Για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας από την πλευρά των Ρώσων έκαναν λόγο, στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, των τριών κρατών της Βαλτικής, καθώς και της Ουκρανίας. Το Παρίσι εξέφρασε χθες την «αμέριστη αλληλεγγύη» του προς τις σύμμαχες χώρες που θίγονται από τις δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή. Ειδικά για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «αναγνωρίστηκε το 1991 με τα σύνορά της, που εμπεριείχαν και την Κριμαία, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας». Ο ίδιος, ταυτόχρονα, κάλεσε το Πεκίνο να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις του διπλωμάτη, διευκρινίζοντας κατά πόσο τις υιοθετεί ή τις αποδοκιμάζει – κάτι, πάντως, που δεν είχε γίνει μέχρι χθες το βράδυ.
«Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε που εξακολουθεί να αναρωτιέται τον λόγο για τον οποίο οι χώρες της Βαλτικής δεν εμπιστεύονται την Κίνα ως διαμεσολαβητή της ειρήνης στην Ουκρανία, ιδού ο ένας κινέζος πρεσβευτής ο οποίος επιχειρηματολογεί ότι η Κριμαία είναι ρωσική και οι δικές μας χώρες δεν διαθέτουν νόμιμο καθεστώς» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας – η οποία, από κοινού με Εσθονία και Λετονία, απαίτησε επίσης εξηγήσεις από το Πεκίνο.
«Αγκάθι» για τον Μακρόν
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σι Τζινπίνγκ έχει υπάρξει προσεκτικός στις δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς τρέφει αμφιβολίες για το γεγονός ότι στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν – κάτι, άλλωστε, που αποδείχθηκε και από το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων που παρουσίασε πρόσφατα. Δεν χωράει αμφιβολία, μάλιστα, ότι οι επίμαχες δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή έχουν το δικό του «πράσινο φως». «Οποιος επιθυμεί να είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παίχτης, δεν παπαγαλίζει την προπαγάνδα των Ρώσων» σχολίασε από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στο Πεκίνο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα και τη συνάντησή του με τον ηγέτη της, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος είχε φροντίσει να πάρει αποστάσεις από τις ΗΠΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας από την Ευρώπη. Το θέμα, δε, θα συζητηθεί σίγουρα και στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27» στο Λουξεμβούργο, αντικείμενο της οποίας ήταν έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα.