Σε έναν «πόλεμο» ρητορικής βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ. Έναν «πόλεμο» που όπως όλα δείχνουν επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό του – κυρίως – αλλά και να στείλει σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον υπενθυμίζοντας τις αξιώσεις του προς τις ΗΠΑ.
Το νέο επεισόδιο γράφτηκε την Δευτέρα με αιχμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αφορμή την δήλωση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν που εξαγρίωσε την Άγκυρα.
«Πυρά»
Ο Τσαβούσογλου μίλησε για «πολιτικούς τσαρλατάνους που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία». Έκανε λόγο δε για καιροσκόπους που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους για να διαμηνύσει ότι κανείς «δεν μπορεί δώσει μάθημα Ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Εθνος».
Ανακοίνωση με την οποία απάντησε σε «κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων χωρών αναφορικά με την 24η Απριλίου» εξέδωσε από την πλευρά του και επισήμως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας». Καταδικάζει όσους «επιμένουν σε αυτό το λάθος» και υπογραμμίζει ότι «κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία».
Το όνομα δεν υπήρχε αλλά…
Ούτε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε ο Τσαβούσογλου αναφέρονται ευθέως στις ΗΠΑ και το Λευκό Οίκο. Ήρθαν ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ να διευκρινίσουν ότι αυτός ήταν ο στόχος του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, να απαντήσει στη δήλωση της Ουάσιγκτον.
Το «πολεμικό κλίμα» με τις ΗΠΑ για τον Ερντογάν είναι ακόμα ένα δελεαστικό προεκλογικό εργαλείο, τη στιγμή μάλιστα που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει δηλώσει ότι στις πρώτες κινήσεις του θα είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Δύσης σημειώνοντας ότι εννοεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ.
Η συνάντηση δε το αμερικανού πρεσβευτή στην Τουρκία, Τζέφρι Φλέικ με τον Κιλιτστντάρογλου στις αρχές Απριλίου ήταν από τις επιλογές που εξαγρίωσαν τον Ερντογάν και του έδωσαν αφορμή να ζητήσει την ψήφο των πολιτών ως «μάθημα στην Αμερική».
Και ο Σοϊλού στην επίθεση
Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν και οι δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού οποίος επανέφερε σε δηλώσεις του τα σενάρια συνομωσίας που το 2016 ήθελαν τις ΗΠΑ να κρύβονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013.
Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εκλογές
Η Ουάσιγκτον είναι σαφές την ίδια στιγμή ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία και τις κινήσεις Ερντογάν, φροντίζοντας να παίρνει τις απαιτούμενες αποστάσεις προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επιχειρεί παρέμβαση στη διαμόρφωση του αποτελέσματος στην κάλπη.
Στα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν στα διεθνή ΜΜΕ, η δημιουργία μίας κρίσης που θα εμπλέκει και τις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ενδεχόμενα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να κερδίσει την πολιτική του επιβίωση σε μία δύσκολη αναμέτρηση.
Σενάρια που κάνουν λόγο για εκλογές βίας και νοθείας, με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτές τις συνθήκες.
Ρητορική έντασης και αιτήματα
Το ερώτημα είναι πώς ο Ερντογάν θα μπορέσει να συμβιβάσει τη ρητορική της έντασης απέναντι στις ΗΠΑ την οποία κλιμακώνει διαρκώς με αυτά που ζητά από τις ΗΠΑ όπως είναι το τουρκικό αίτημα για τα F-16 αλλά και η ανάγκη για βοήθεια που έχει η Άγκυρα μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.
Παράγοντας Ρωσία
Και ενώ ο τουρκος πρόεδρος επιτίθεται στην Ουάσιγκτον συνεχίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών προς τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν.
Πιο συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Μόσχα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μία συνάντηση που υποτίθεται ότι γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό έπειτα από χρόνια έντασης εξαιτίας του πολέμου στη Συρία.
Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε δε ότι στην εν λόγω συνάντηση συνάντηση στη Μόσχα θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών που θα λάβουν μέρος.
Με τον Ερντογάν να δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τα μέγιστα στο ανατολίτικο παζάρι που έχει ξεκινήσει σε μία διπλωματική σκακιέρα ιδιαίτερα ταραγμένη. Είναι σαφές άλλωστε ότι για τη Δύση θα είναι μεγάλη ήττα η Τουρκία να προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας. Και ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά.