Τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ τονίζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσαν οι Financial Times.
Για τον Γερμανό υπουργό πρέπει να διασφαλιστούν δημοσιονομικά αποθέματα για πιθανές μελλοντικές κρίσεις, πράγμα που ισχύει ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία χρόνια όλα τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει οικονομικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν πρώτα την πανδημία και μετά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Θεωρεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν έχει εκπληρώσει επαρκώς τις ελπίδες των μελών, οπότε χρειαζόμαστε σαφείς και αυστηρά επιβαλλόμενους κανόνες που διασφαλίζουν υγιή δημόσια οικονομικά εντός της ΕΕ. Επί του παρόντος, η ΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις για τον μελλοντικό σχεδιασμό του κοινού ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την αναμόρφωση του οποίου δεν θεωρεί αυτοσκοπό.
Με βάση τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Επιτροπή θα προτείνει τις δαπάνες έκαστου κράτους μέλους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως βάση για περαιτέρω διμερείς συζητήσεις. Αλλά τέτοιες αναλύσεις θεωρεί ότι, τελικά, θα κατέληγαν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Αυστηρό σύστημα κανόνων
Ο Λίντνερ πιστεύει ότι απαιτείται αυστηρό λειτουργικό σύστημα δημοσιονομικών κανόνων για ίση μεταχείριση των κρατών μελών. Ο πολυμερής χαρακτήρας της δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να διατηρηθεί κοινή αντίληψη για τα υγιή δημόσια οικονομικά στο μπλοκ. Οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν ταχεία και επαρκή μείωση των ελλειμμάτων και των υψηλών δεικτών χρέους, επιτρέποντας παράλληλα τις απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Ο υπουργός θεωρεί ότι για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι τιμές αναφοράς του 3% του ΑΕΠ για τον λόγο του ελλείμματος, και του 60% του ΑΕΠ για το λόγο χρέους πρέπει να παραμείνουν ανέπαφες, και τονίζει ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε περίπτωση παραβίασης του κριτηρίου δεν πρέπει να αλλάξει.
Θεωρεί ότι τα κοινώς αποδεκτά αριθμητικά κριτήρια αναφοράς αποτελούν ελάχιστη απαίτηση για τη διασφάλιση της μείωσης των δεικτών χρέους και της ίσης μεταχείρισης. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι χρειάζεται απλός και διαφανής κανόνας δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος περιορίζοντας τις δαπάνες με βάση τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας. Επιπλέον, επιθυμεί διατάξεις διασφάλισης της πραγματικής μείωσης των δεικτών χρέους που υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς.
Η Κομισιόν έχει καταστήσει την «εθνική ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού πλαισίου έναν από τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους. Ο Λίντνερ όμως θέλει σαφέστερους κανόνες και κανονισμούς από τους οποίους να μη μπορούν να παρεκκλίνουν τα κράτη μέλη.
Για τον Γερμανό αξιωματούχο η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι αποδεκτή μόνο εάν κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο. Διαφορετικά, δεν θα ήταν σκόπιμο να αλλαχτούν οι κανόνες, τονίζει.