Από τη μια πλευρά η ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί την Ευρώπη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, και από την άλλη η κλιματική αλλαγή που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν καταστήσει προτεραιότητα κυβερνήσεων και πολιτών τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Με όλες της τις δυνάμεις έχει ριχτεί σε αυτή την προσπάθεια και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα TwinERGY στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά και η χώρα μας, με την υποστήριξη της Protergia.
Η ταυτότητα ενός σημαντικού προγράμματος
Το TwinERGY είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο που έχει στόχο την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν τον έλεγχο της ενεργειακής τους κατανάλωσης, με τη βοήθεια δεδομένων και αυτοματισμών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αξιοποιείται το πρωτοποριακό μοντέλο Digital Twin, στο εσωτερικό του οποίου το ενεργητικό του καταναλωτή, αλλά και των κτιρίων και των κοινοτήτων που συμμετέχουν αντικατοπτρίζεται ψηφιακά, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν τις ενεργειακές καταναλώσεις/συναλλαγές διαμερισμάτων, συγκροτημάτων και γειτονιών, μέσα από ένα σύστημα που στηρίζεται σε έξυπνες λύσεις και στην τεχνολογία blockchain.
Για αυτό το σκοπό, οι συμμετέχοντες στην πιλοτική εφαρμογή του έργου έχουν εξοπλιστεί με smart συσκευές, όπως έξυπνες πρίζες, έξυπνους μετρητές, έξυπνους αισθητήρες για τον έλεγχο της έντασης του φωτισμού και των καταναλώσεων, ενώ έχει ενισχυθεί και η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων – τα οποία εκτός των άλλων αξιοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ως «αποθήκες» της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μικρών παραγωγών (π.χ. οικιακών φωτοβολταϊκών). Συνολικά, 20 νοικοκυριά στην περιοχή της Αττικής χρησιμοποιούν το πιλοτικό λογισμικό και συμμετέχουν στη δοκιμή του TwinERGY στη χώρα μας.
Με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της πιλοτικής εφαρμογής είναι ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας που δίνει την έμφαση στην ανάπτυξη ενός προγράμματος απόκρισης ζήτησης στηριγμένου στη ζήτηση ενέργειας, και επιτρέπει την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στις μεθόδους σχεδιασμού, αλλά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό, τα πρότυπα ζήτησης καθίστανται πιο ευέλικτα, και επιτυγχάνονται οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, μέσα από τη λήψη πιο υπεύθυνων αποφάσεων στο πεδίο της κατανάλωσης και τη βελτίωση της ικανότητας και της εξυπνότερης λειτουργίας του ενεργειακού δικτύου.
Ο ρόλος της Protergia
Την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος TwinERGY στην Ελλάδα συντονίζει εξ ολοκλήρου η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS, η οποία και αποτελεί τον κορυφαίο ιδιώτη παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η εμπειρία, το μέγεθος και το ευρύτατο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που διαθέτει 340.000 πελάτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στη δοκιμή του TwinERGY στη χώρα μας, πρώτα από όλα επειδή το σύνολο των πελατών της εταιρείας θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς δικαιούχους σχετικών προγραμμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε μόνο τους τους ίδιους τους καταναλωτές, που θα αποκτούσαν τη δυνατότητα εφαρμογής δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης και μεγαλύτερης ευελιξίας στην κατανάλωσή τους, αλλά και το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ), η σταθερότητα ισχύος του οποίου θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά.
Ταυτόχρονα, όλες οι παροχές που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή ανήκουν επίσης στο δίκτυο της Protergia, επιτρέποντας τη βέλτιστη λειτουργία των Digital Twins με τον πλέον ευέλικτο, βιώσιμο και συντονισμένο τρόπο. Ήδη, τα σπίτια των συμμετεχόντων έχουν εξοπλιστεί με τις απαραίτητες smart συσκευές (έξυπνες πρίζες, έξυπνοι μετρητές, αισθητήρες για τον έλεγχο της έντασης του φωτός και των καταναλώσεων). Μέσα από αυτές συγκεντρώνονται τα αναγκαία δεδομένα και εξετάζονται οι ενεργειακές συνήθειες και ανάγκες, καθώς επίσης και ο όγκος της κατανάλωσης των συμμετεχόντων – στοιχεία που συμπληρώνουν το Digital Twin σχηματίζοντας σταδιακά την ακριβέστερη δυνατή εικόνα των ευρύτερων τοπικών ενεργειακών προτύπων (π.χ. γειτονιών).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η Protergia προχώρησε στην εγκατάσταση φορτιστών στο σπίτι τεσσάρων ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων. Βάσει των δεδομένων που συλλέγονται τόσο από τους συγκεκριμένους σταθμούς, όσο και από το δίκτυο δημόσιων φορτιστών που διατηρεί η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να χαράξουν το βέλτιστο δυνατό πλάνο για τη φόρτιση της ημέρας.
Η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος TwinERGY στη χώρα μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν λαμβάνεται υπόψη ότι η Αττική έγινε μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές της Ευρώπης που συμμετέχουν πιλοτικά στο έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Μαζί με τους Αθηναίους, στο έργο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων λαμβάνουν μέρος πολίτες από το Μπενετούτι της Ιταλίας, το Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Στάινχαϊμ της Γερμανίας.
Για την εφαρμογή του έργου καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες 18 εταίροι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους: Πανεπιστήμιο Πατρών, Stam S.R.L, Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe, University Nova Lisboa, IES R&D, Comune di Benetutti, University of Bristol, Knowle West Media Center, Suite 5, Grupo Etra, World Energy Consortium, MYTILINEOS, Bristol City Council, European Dynamics, Stadt Steinheim, Arthur’s Legal, SmartEn και Ideas for Change.
Σχετικά με το TwinERGY
Το TwinERGY υλοποιείται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης “Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα με έξυπνη και βιώσιμη χρήση”, που υποστηρίζεται από τα προγράμματα “HORIZON 2020” και “Ενιαίο και έξυπνο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας”, τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών και στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την απόκριση στη ζήτηση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα TwinERGY θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2023. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Έρευνας Και Καινοτομίας “HORIZON 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 957736.