Το κλίμα του αντιαμερικανισμού με ιδιαίτερη επιμέλεια φροντίζει να συντηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει και των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία. Η αφορμή για τη νέα κατά μέτωπο επίθεση της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον ήταν η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που έφερε έκρηξη αυτή τη φορά από την πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργείου Εξωτερικών. Με την αντιαμερικανική ρητορική να εξελίσσεται σε ένα «όπλο» στη φαρέτρα Ερντογάν το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ίσως και στις εκλογές.
«Σήμερα σταματάμε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern – της Γενοκτονίας των Αρμενίων – και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» ανέφερε η δήλωση Μπάιντεν υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στις 24 Απριλίου 1915 οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν αρμένιους διανοουμένους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών».
«Κανείς δεν δίνει μαθήματα στην Τουρκία»
«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία ξανά στη σκηνή! Η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Κανένας δεν μπορεί δώσει μάθημα Ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος» ήταν η ανάρτηση Τσαβούσογλου που ακολούθησε και παρά το γεγονός ότι δεν απευθυνόταν ευθέως στον αμερικανό πρόεδρο, ο τουρκικός Τύπος την ερμήνευσε ως απάντηση στη δήλωση Μπάιντεν.
Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που απευθύνεται σε «κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων χωρών αναφορικά με την 24η Απριλίου». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ δε «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με τις ατζέντες των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της Ιστορίας».
Η τουρκική ανακοίνωση κάνει επίσης αναφορά σε «φθηνούς πολιτικούς καιροσκόπους» απορρίπτοντας τις δηλώσεις περί Γενοκτονίας των Αρμενίων και καταδικάζοντας όσους «επιμένουν σε αυτό το λάθος», διαμηνύοντας ότι «κανείς και κανένας θεσμός δεν μπορεί να διδάξει στην Τουρκία τη δική της Ιστορία».
Επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στις 3 Απριλίου είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν ώστε να δώσουν με τον τρόπο αυτόν ένα ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν, με αιχμή τη συνάντηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Πυρά εναντίον της Ουάσιγκτον και από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος επέμεινε στα σενάρια περί οργάνωσης του πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, καθώς και στη θεωρία ότι οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τα επεισόδια στο Γκεζί το 2013.
Τεχνητή κρίση με τις ΗΠΑ
Η ανησυχία για ενδεχόμενη προσπάθεια του Ερντογάν να προχωρήσει στην προσπάθεια δημιουργίας μίας κρίσης με τις ΗΠΑ εάν δει ότι χάνει τις εκλογές εκφράζεται σε σενάρια στα διεθνή ΜΜΕ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Forbes ο Σουλεϊμάν Οζερέν, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και συνεργάτης στο Orion Policy Institute, σημείωνε ότι την περίοδο των εκλογών στην Τουρκία «δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί συνωμοσίες και να επιτίθεται στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες».
Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να καταγράφει σε δηλώσεις και ανακοινώσεις της τη «διατάραξη της ισορροπίας» στις σχέσεις των ΗΠΑ με Ελλάδα – Κύπρο – Τουρκία, με κάθε αφορμή, ενώ στο στόχαστρο της Αγκυρας είναι σταθερά και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στο τουρκικό αίτημα περί αναβάθμισης και προμήθειας νέων F-16.
Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει στη διαρκή ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, διεκδικώντας τον τίτλο του ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, πέρα από αυτό του πυλώνα σταθερότητας και επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ με αξιώσεις, μέχρι στιγμής.
Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ