Τη βάση για μια εκστρατεία «θετικού λόγου» και δεσμεύσεων τετραετίας βάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε και επίσημα τη γαλάζια επιχείρηση, παρουσιάζοντας το σχέδιό του με αιχμή την οικονομία και με κεντρική δέσμευση την αύξηση στις απολαβές των πολιτών.
Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί την Παρασκευή με κύριους άξονες τους μισθούς, τις μειώσεις τιμών, τις ρυθμίσεις οφειλών.
Εκλογές 2023: Συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών
Αυτή η «μάχη» των υποσχέσεων είναι συνεπώς στην αρχή της και θα διαρκέσει έως τη στιγμή του εκλογικού παραβάν, δεδομένου ότι με τους στόχους και τις εξαγγελίες για τη νέα τετραετία θα κινούνται, όχι μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά επιπλέον και κάθε υποψήφιος, ο οποίος κυνηγά τον σταυρό στην εκλογική περιφέρειά του. Και θα προτάσσει προφανώς στους ψηφοφόρους του όποιο… σημείο του προγράμματος θεωρεί ότι περιμένουν να ακούσουν περισσότερο.
Ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις τους, Μητσοτάκης και Τσίπρας αντιπαρατίθενται και για όσα έγιναν στη χώρα και για όσα διαμηνύει η κάθε πλευρά ότι θα θέσει ως προτεραιότητες για την περίοδο 2023-2027. Πέραν της οικονομίας, είναι και τα κοινωνικά θέματα, η κοινωνική «ευαισθησία» ειδικότερα, αλλά και η προσέγγιση της χώρας με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ σε διάφορους τομείς, αυτά που δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα.
Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης υποσχέσεων υπάρχει επιπλέον το σύστημα Υγείας, με δέσμη προτάσεων για το ΕΣΥ (μόνιμες προσλήψεις, αύξηση αμοιβών, επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία σε κάθε μεγάλο νησί κ.λπ.) και από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Το Κέντρο
Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης αρκετές φορές επέλεξε την λέξη «πρόοδο», κατά τη χθεσινή παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ. Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όπως τον έχει θέσει η γαλάζια παράταξη για το περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, προϋποθέτει άλλωστε διαρκή «ανοίγματα» σε περαιτέρω δεξαμενές ψηφοφόρων. Στο πολιτικό Κέντρο, για την ακρίβεια.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προσπάθησε να φέρει σε πρώτο πλάνο πολλαπλές ατζέντες, δείχνοντας ότι αποδίδει την ίδια σημασία: από τον πράσινο μετασχηματισμό (με αξιοποίηση ΑΠΕ) και την ψηφιοποίηση του κράτους (ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών στο gov.gr έως το 2027) μέχρι ζητήματα καθημερινότητας για νέους, γυναίκες, οικογενειάρχες και θέματα εξοπλισμών και εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας.
«Προοδευτικοί στα λόγια»
Ειδικά με τα κοινωνικά θέματα και με τον σχεδιασμό της ΝΔ για την «πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα», ο Μητσοτάκης θέλει εκ νέου να εισβάλλει σε πεδία που θεωρούνται προνομιακά και για τους πολιτικούς αντιπάλους του. Και να στοχεύσει (και) σε νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικές κάποιες πρωθυπουργικές αποστροφές σε διαφορετικά σημεία της χθεσινής εκδήλωσης, όταν ο ίδιος θέλησε να κατοχυρώσει για τη δική του παράταξη τον ρόλο της προόδου.
«Και βέβαια, μιας και μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξίζει τον κόπο να σας δείξω κάποια συγκριτικά στοιχεία. Κρατήστε μόνο ότι την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έγινε ελάχιστη πρόοδος, ενώ τα τέσσερα χρόνια της ΝΔ υπήρξε πρόοδος η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και σε αυτή την πορεία πρέπει να συνεχίσει» είπε.
Ανοίγοντας ζητήματα ανισοτήτων ο Μητσοτάκης προσπάθησε επίσης να «καρφώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμείς κάναμε εθνική στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ, όχι η προηγούμενη κυβέρνηση, προοδευτική στα λόγια» ενώ είχε προηγηθεί επίθεση στην Κουμουνδούρου δια στόματος του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για «δήθεν μονοπώλιο» της κοινωνικής ευαισθησίας. «Δεν εξήγησε» είπε ο Σκέρτσος για τον Τσίπρα «γιατί δεν εφάρμοσε πολιτικές που δεν είχαν σχέση με τις δεσμεύσεις των μνημονίων, όπως ζητήματα έμφυλης βίας, το στεγαστικό, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (…)».
Μερικές ώρες αργότερα ο Μητσοτάκης υποστήριζε ότι «η χώρα σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ στη Ευρώπη, μαζί με χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία και η Ιρλανδία. Έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική την οποία έχουμε εκπονήσει».