Στη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με πολίτες, επισκέφθηκε τοπικά καταστήματα των περιοχών και περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους των δύο πόλεων.
«Όταν είχα έρθει πάλι στη Ναύπακτο εδώ το 2019, είχα δεσμευτεί ότι τότε θα δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Xαίρομαι γιατί σήμερα έρχομαι σε μια πόλη η οποία σφύζει από ζωή, έχει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και στην οποία εκτελούνται μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών.
«Να μην αμφιβάλλει κανείς το βράδυ της 21ης Μαΐου, ότι την επόμενη θα κυβερνήσει η ΝΔ»
«Θέλω να μην υπάρχει καμία αμφιβολία το βράδυ της 21ης Μαΐου στην κάλπη της απλής αναλογικής, όταν μετρηθούν τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να αμφιβάλλει ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε πως «ψηφίζουμε και για κυβέρνηση, ψηφίζουμε και για υποψήφιο πρωθυπουργό» και προσέθεσε χαρακτηριστικά:
«Θέλω να πω και σε φίλους μας, οι οποίοι ενδεχομένως να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, ότι κάποια από αυτά τα οποία ακούω – ειδικά από το ΠΑΣΟΚ – ότι θα ψηφίσετε αλλά δε θα προκύψει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αν επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προκύψει λέει πρωθυπουργός κάποιος άγνωστος ‘Χ’. ‘Kinder’ έκπληξη είναι ο πρωθυπουργός, δεν σας τον λέω, τον ξέρω εγώ αλλά θα τον προτείνω μετά τις εκλογές;
»Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Διότι δεν ψηφίζετε μόνο για κυβέρνηση, ψηφίζετε και για πρωθυπουργό. Ψηφίζετε και για πρωθυπουργό, ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα, ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτεί προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, επικρίνοντας εκ νέου τον όρο Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού, προκειμένου να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Τα διλήμματα της κάλπης για τα εθνικά μας θέματα
«Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ή θα κάνουμε τριτοκοσμικές αναζητήσεις, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα διακυβεύματα των εκλογών και ως προς τα εθνικά μας θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να ξαναγυρίσουν τον τόπο πίσω. Διότι τελικά το κρίσιμο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι απλό: θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πηγαίνουμε μπροστά προς μία Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο πλούσια ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εποχή υψηλών φόρων, υψηλών εισφορών, μιζέριας;
»Θα εξακολουθούμε να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη ή θα ξαναπάμε στην Ευρώπη ως επαίτες, να παρακαλούμε και να είμαστε ουσιαστικά ο αποδιοπομπαίος τράγος;
»Θα εξακολουθούμε να έχουμε μία πατρίδα ισχυρή, η οποία φυλάει τα σύνορά της και περιορίζει την παράνομη μετανάστευση, ή θα ξαναγίνουμε ‘ξέφραγο αμπέλι’, όπως ήμασταν το 2015, όταν 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την πατρίδα μας;
»Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, για να χτίσουμε τις αμυντικές μας συμφωνίες με φίλες χώρες, ή θα κάνουμε αναζητήσεις τριτοκοσμικές, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο ουσιαστικά την ίδια την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας;».
«Οι πολίτες να κρίνουν αντικειμενικά τις δύο τετραετίες»
Στη συνέχεια, από το Μεσολόγγι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είχαμε τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πριν από τον Μητσοτάκη είχαμε τέσσερα χρόνια Τσίπρα. Σας ζητώ να κρίνετε αντικειμενικά την πορεία εκείνης της τετραετίας και την πορεία της δικής μας τετραετίας και επιμένω σε αυτό, επειδή διαπιστώνω ότι κάποιες και κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι».
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «ο κύριος Τσίπρας, επειδή ξέρει πολύ καλά ότι αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές, σχεδιάζει στο μυαλό του κάποιου είδους κυβέρνηση ηττημένων, ανοχής, προοδευτικής διακυβέρνησης που μόνο στο μυαλό του υπάρχει. Αλλά με ποιους θα την κάνει; Δεν είναι στο όνειρό του. Δεν είναι καθόλου στο όνειρό του.
»Εσείς έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε στο όνειρό του, στέλνοντας στην πρώτη θέση με ισχυρή εντολή τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε, αναφερόμενος εκ νέου στην «πολιτική τερατογένεση», όπως αποκαλεί μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25:
«Αυτή η πολιτική ‘τερατογένεση’ όπως την αποκαλώ, θέλω να την φανταστείτε λίγο. Το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και μαζί φυσικά, γιατί τον χρειάζονται, με το Γιάνη με ένα ‘Ν’, Βαρουφάκη, ο οποίος θα σας πάρει τα ευρώ και θα τα αντικαταστήσει με ‘Δήμητρες’. Θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, θα κάνει δηλαδή με άλλα λόγια ακριβώς όλα αυτά τα οποία πήγαν να κάνουν το 2015.
»Γι’ αυτό και τους λέμε μία απλή κουβέντα. Όχι δεύτερη φορά στη συμφορά. Ναι, δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή. Αυτό λοιπόν είναι το δίλημμα, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αν θα πάμε τελικά μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουμε σε μία πορεία όπου θα μειώνουμε σταδιακά τους φόρους, θα στηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία, θα στηρίζουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα, ή θα γυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης και της εργασίας και των επιχειρήσεων».
«Τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού είναι επίκαιρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να σταλεί «το μήνυμα ότι αυτή η πορεία, την οποία έχουμε χαράξει αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αυτή η πορεία προκοπής, αυτοπεποίθησης, αυτή η πορεία που μας οδήγησε να ξεπεράσουμε νικηφόρα τις δυσκολίες, πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της, για να μπορέσουμε πραγματικά να ελπίζουμε όλες και όλοι σε ένα καλύτερο αύριο».
Και επικαλούμενος τον Διονύσιο Σολωμό, δήλωσε καταληκτικά: «Σκεφτόμουν, ξέρετε, ερχόμενος εδώ, ότι πριν από ακριβώς 200 χρόνια, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Τον Εθνικό μας Ύμνο. Και σήμερα, τα λόγια του είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Διότι η Ελλάδα καλείται να πιστοποιήσει, ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη, σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
»Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον, μέσα από μία οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται προς όφελος όλων. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική που προστατεύει τα σύνορα της πατρίδος. Και ταυτόχρονα θωρακίζει την Ελλάδα μας από κάθε πιθανή επιβουλή».
Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου, όπου απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε πως «η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άξιζε να έχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό μουσείο, για δύο λόγους.
»Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί αυτό το μοναδικό κτίριο, για το οποίο είχα ακούσει πολλά, αλλά νομίζω ότι οι φωτογραφίες το αδικούν. Το Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο βρήκε έναν καινούργιο ρόλο, έναν ρόλο ο οποίος στεγάζει πια έναν πλούσιο και διαχρονικό πολιτιστικό θησαυρό.
»Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι ταυτισμένη στην ιστορική συλλογική συνείδηση για τα γεγονότα της ηρωικής εξόδου. Πράγματι, ευχαριστώ που θυμηθήκατε την αναφορά την οποία έκανα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εισέπραξα για την αναφορά μου στο Μεσολόγγι ένα πολύ θερμό χειροκρότημα. Γιατί, πράγματι, αυτή η στιγμή είναι ίσως περισσότερο ταυτισμένη από οποιαδήποτε άλλη με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε πως η Αιτωλοακαρνανία, «η Αιτωλία, η Ακαρνανία, προϋπήρχε πολύ πριν της στιγμής της Εξόδου. Και στις επτά πολύ όμορφα ανακαινισμένες αίθουσες αυτού του μοναδικού κτιρίου, θα αφηγηθεί το μουσείο την ιστορία του πολιτιστικού θησαυρού μιας περιοχής η οποία έχει τόσο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν ήδη παραδοθεί 15 κανούργια μουσεία, 12 έχουν δημοπρατηθεί, ενώ πολλά ακόμα μελετώνται.
«Και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα, τα οποία γίνονται για τους κατοίκους του Μεσολογγίου – και είναι πολλά τα έργα αυτά τα οποία, ήδη, έχουν δρομολογηθεί, με πόρους πολύ σημαντικούς, από τα προγράμματα ‘Τρίτσης’ και ‘Φιλόδημος’ – να βελτιώσουμε και την ποιότητα διαμονής των κατοίκων. Αλλά να κάνουμε και το Μεσολόγγι έναν τόπο φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες που θα έρχονται να το επισκέπτονται, όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζουμε την Έξοδο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.