Ολο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με τις έρευνες των Αρχών να επικεντρώνονται στα πρόσωπα που υπέγραψαν το συμβόλαιο θανάτου του δημοσιογράφου και τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας.
Την Τετάρτη θα απολογηθούν τα δύο αδέλφια 40 και 48 ετών που είναι αντιμέτωπα με το κακούργημα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ φαίνεται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στην εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τρία άτομα. Επιπλέον είναι γνωστός και ο εντολέας της δολοφονίας.
Πώς οι αστυνομικοί «έσπασαν» τους κωδικούς του τηλεφώνου των κατηγορούμενων για τη δολοφονία Καραϊβάζ
Όλοι λειτουργούσαν κάτω από τις εντολές του ατόμου που φαίνεται ότι ζήτησε να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν εκείνος που πλήρωσε για την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ.
Ψάχνουν το κίνητρο
Με δεδομένο ότι το κίνητρο της δολοφονίας δεν έχει εντοπιστεί οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση ως «ανθρωποκτονία κατά παραγγελία».
Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από ένας οι ηθικοί αυτουργοί. Ένα πρόσωπο είναι αυτό που έχει δώσει την εντολή για να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που πυροδότησαν τις εξελίξεις έτσι ώστε ο ύποπτος για την ηθική αυτουργία να πήρε την απόφαση για την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Καραϊβάζ, ο δημοσιογράφος δεν στεκόταν σε άτομα που ήταν γνωστά από την Greek Mafia αλλά έψαχνε να βρει ποια άτομα τα οποία ήταν κρατικοί λειτουργοί και σε δημόσιες θέσεις, παρείχαν προστασία στην ελληνική μαφία.
«Έχουν συλληφθεί δύο άτομα μέχρι στιγμής και στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα. Οι έρευνες συνεχίζονται, γιατί σκοπός είναι να φθάσουμε σε αυτόν που έδωσε την εντολή. Πιστεύω, ότι η αστυνομία ξέρει ποιο είναι το άτομο που έδωσε την εντολή, το θέμα είναι να το αποδείξει. Το μυστικό πιστεύω ότι κρύβεται σε αυτά που έλεγε ο Γιώργος και έγραφε λίγο πριν την δολοφονία του. Η φράση που έλεγε σε όλους ήταν ”τώρα που θα πάω να καταθέσω, θα δουν κάποιοι τι θα πάθουν”», εκτίμησε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της ν/α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης .
Ο εντολέας βρίσκεται στις φυλακές;
Μπορεί στην δικογραφία να μην αναφέρεται ποιο ήταν το κίνητρο της δολοφονίας που συγκλόνισε την Ελλάδα, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να είναι προϊόν εκδίκησης ατόμου που βρίσκεται ήδη στις φυλακές.
Πριν από οκτώ χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015, ένας γνωστός ποινικός στην ΕΛΑΣ, ο οποίος δολοφονήθηκε στα νότια προάστια τον Δεκέμβριο του 2020, έστειλε μήνυμα σε 53χρονο που είναι έγκλειστος των φυλάκων τον λεγόμενο Θαμνάκια, και είπε κάποια πράγματα για τον Γιωργο Καραϊβάζ.
Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες των κακοποιών – Το «ξεμάτιασμα»
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα πέντε πρόσωπα, οι δύο συλληφθέντες και οι τρεις ύποπτοι, που αναφέρονται στη δικογραφία είχαν υποπτευθεί πως οι Αρχές τους παρακολουθούν. Όχι απαραίτητα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και για άλλες υποθέσεις. Έτσι, χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνομιλίες διάφορες εφαρμογές κωδικοποίησης. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις αποκωδικοποιήσουν, έχοντας μάλιστα ζητήσει βοήθεια από την Europol.
Οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή «καθαρές» συσκευές κινητών τηλεφώνων και δυο αριθμούς που ανήκουν στα στοιχεία άνδρα από το Μπαγκλαντές. Τα κινητά αυτά αγοράστηκαν λίγες ημέρες πριν το έγκλημα και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου από κατάστημα στην Πανόρμου.
Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έβαλε στο μικροσκόπιο τις σχέσεις 49χρονου υπεύθυνου του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, από το οποίο φέρονται να αγοράστηκαν τα επιχειρησιακά τηλέφωνα των δραστών. Όπως διαπιστώθηκε, είχε επικοινωνήσει στο παρελθόν με δύο από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Όταν ρωτήθηκε για τι σχέση που έχει με τον 54χρονο οδηγό του βαν, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «είχαμε τυπικές σχέσεις (με τον 54χρονο). Παλαιότερα του έστελνα μηνύματα για να τον ξεματιάζω».
Σημειώνεται πως ο υπεύθυνος του καταστήματος φαίνεται πως έστειλε γραπτό μήνυμα σε άτομο που συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία της υπόθεσης μόλις 50 λεπτά με την δολοφονία Καραϊβάζ.