Προβάδισμα 6,3% για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Poltic, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η ΝΔ μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες.
Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ΝΔ ανακάμπτει δημοσκοπικά και ανοίγει στο 6,3% τη ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «βουτιά» του Μαρτίου (3,6% ), όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η διαφορά ήταν στο 5% και το Φεβρουάριο στο 6,7%.
Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, δεν ξέρω/ δεν απαντώ), συρρικνώνεται στο 8,7%, από το 15,3% τον Μάρτιο, και επιστρέφει ενισχύoντας κυρίως το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% (από το 31,2% της δημοσκόπησης του Απριλίου) έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,2%). Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8% (από 9,2%), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3% (από 6,7%), η Ελληνική Λύση στο 3,8% (από 4%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη, οι Έλληνες για την Πατρίδα, με ποσοστό 3% (από 2%) φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9% (από 1,7%).
Το ποσοστό των αναποφάσιστων μειώνεται στο 8,7% από το 10,5% της δημοσκόπησης του προηγούμενου μήνα.
Σχεδόν σίγουρη η αυτοδυναμία της ΝΔ τη δεύτερη Κυριακή
Στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών, εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος «ανεβαίνει» στις εφτά μονάδες.
Ειδικότερα, η ΝΔ στις επαναληπτικές κάλπες είναι στο 35,2 (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,1% (από το 26%). Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα πάντως με αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το 48% είναι μεγαλύτερο ποσοστό από το 32,3% της πρόθεσης ψήφου που λαμβάνει η ΝΔ, κάτι που υποδεικνύει ότι την αυτοδυναμία δεν την προτιμούν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.
Διευρύνει το προβάδισμά της η ΝΔ
Στην παράσταση νίκης, δηλαδή σύμφωνα με το ποιο κόμμα πιστεύουν οι περισσότεροι -ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν- ότι θα βγει πρώτο και θα κερδίσει τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα ανοίγει τη ψαλίδα στο 4,1%.
Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης του προηγούμενου μήνα, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο όριο του στατιστικού λάθους και συγκεκριμένα στο 2,1%.
«Αρνητικά» κρίνει πάνω από ένας στους δύο τη θητεία της κυβέρνησης
Στην εκπνοή της τετραετούς θητείας της ΝΔ, το 54% βάζει αρνητικό πρόσημο στο έργο της και το 44% θετικό.
Ωστόσο, όσον αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα (44%), κάτι που δεν απώλεσε σε καμία από τις προηγούμενες μετρήσεις, έναντι του Αλέξη Τσίπρα (30%).
Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
Μητσοτάκης 43,1%
Κουτσούμπας 29,2% (από 29,6%)
Τσίπρας 31,7% (από 29,1%)
Βαρουφάκης 23,1% (από 24,5%)
Ανδρουλάκης 21% (από 17,5%)
Βελόπουλος 7,2% (από 10,2%)