Οι παπαγάλοι είναι άκρως κοινωνικά πτηνά, συχνά όμως ζουν μόνοι στο κλουβί τους ως κατοικίδια ζώα.
Για αυτά τα μοναχικά πτηνά, μια λύση κοινωνικοποίησης είναι η επαφή με άλλους παπαγάλους μέσω βιντεοκλήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές που οργάνωσαν ένα ασυνήθιστο 0πείραμα.
«Υπάρχουν 20 εκατομμύρια παπαγάλοι που ζουν σε σπίτια στις ΗΠΑ, οπότε θέλαμε να εξετάσουμε αν αυτά τα πτηνά ωφελούνται κι αυτά από τις βιντεοκλήσεις» είπε στον Guardian η δρ Ιλένα Χίρσκι-Ντάγκλας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, επικεφαλής της μελέτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι 15 παπαγάλοι που ολοκλήρωσαν στο πείραμα αρχικά εκπαιδεύτηκαν να χτυπούν ένα κουδούνι, οπότε ο ιδιοκτήτης τους παρουσίαζε ένα τάμπλετ στο οποίο εμφανίζονταν οι εικόνες δύο άλλων πουλιών. Οι παπαγάλοι μπορούσαν τότε να δείξουν με το ράμφος τον συνομιλητή που προτιμούσαν για τη βιντεοκλήση.
Σε αυτή την εκπαιδευτική φάση, οι βιντεοκλήσεις διαρκούσαν το πολύ πέντε λεπτά και οι ιδιοκτήτες κατέγραφαν τη συμπεριφορά των πτηνών. Αν το πουλί δεν έδειχνε ενδιαφέρον, η κλήση διακοπτόταν αμέσως.
Στην επόμενη φάση, οι ιδιοκτήτες ξεκινούσαν τη βιντεοκλήση όποτε το ζητούσε ο ίδιος ο παπαγάλος και κατέγραφαν πόσο συχνές ήταν οι συνομιλίες και ποια ήταν η διάρκειά τους.
Η ανάλυση των βίντεο, συνολικής διάρκειας άνω των 1.000 ωρών, υποδεικνύει ότι τα πτηνά απολάμβαναν την κοινωνική αλληλεπίδραση, λένε οι ερευνητές.
«Μου προκάλεσε έκπληξη η γκάμα διαφορετικών συμπεριφορών» ανέφερε η Χίρσκι-Ντάγκλας. «Ορισμένοι παπαγάλοι τραγουδούσαν, κάποιοι έπαιζαν και πήγαιναν πάνω-κάτω, άλλοι ήθελαν να δείξουν στα άλλα πουλιά τα παιχνίδια τους».
Το γεγονός μάλιστα ότι οι παπαγάλοι συχνά μιμούνταν τις κινήσεις του συνομιλητή τους υποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονταν ότι έβλεπαν στην οθόνη ένα ζωντανό πουλί, εκτιμούν οι ερευνητές.
Το συμπέρασμά τους είναι ότι οι βιντεοκλήσεις μπορούν ως έναν βαθμό να υποκαταστήσουν τα κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η ζωή σε μεγάλα σμήνη.
Απόδειξη για τον ισχυρισμό τους είναι εξάλλου το γεγονός ότι αρκετά πουλιά της μελέτης συνεχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο και είναι διαθέσιμη εδώ.