Η στιγμή που η Αυστραλέζα Αλια Τομλιάνοβιτς ολοκλήρωνε με νίκη (2-1) τον αγώνα της στον 3ο γύρο του US Open πέρυσι το Σεπτέμβριο, έκλεινε ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του γυναικείου (και όχι μόνο) τένις.
Καθώς η διάσημη αντίπαλός της, Σερένα Γουίλιαμς στα 41 της χρόνια με δάκρυα στα μάτια, ανακοίνωνε ότι πιθανότατα αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι της μυθικής της καριέρας.
Στην ερώτηση εάν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια διευκρίνισε: «Δεν νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».
Δεν ήταν τυχαίο ότι διάλεξε το φημισμένο τουρνουά της Νέας Υόρκης, για να πει αντίο καθώς εκεί στο μακρινό 1999, η Σερένα κατέκτησε τον πρώτο της από τους 23 τίτλους Grand Slam, σε ηλικία μόλις 17 ετών !
Για όσους φανατικούς θαυμαστές της υπήρχαν οι ελπίδες να την ξαναδούμε στα κόρτ, χθες έβαλε η ίδια ένα φινάλε ανακοινώνοντας ότι είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Το επιβεβαίωσε μάλιστα στην εμφάνισή της στο Met Gala, στη Νέα Υόρκη, με τον σύζυγο (και πατέρα της πρωτότοκης Ολυμπίας από το 2017) της Αλέξις Οχάνιαν, στο πλευρό της.
«Ενθουσιασμένη για την παρουσία των τριών μας στο Met Gala» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση που πραγματοποίησε από την συγκεκριμένη εκδήλωση στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωικής δικτύωσης. Και αυτό δείχνει ότι επιτέλους η Σερένα ζει μια όμορφη οικογενειακή ζωή ρίχνοντας τους υψηλούς τόνους που είχε πάντα ως τεράστια αθλήτρια.
Το «ευχαριστώ»
«Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι. Ευχαριστώ μπαμπά, ξέρω ότι παρακολουθείς, ευχαριστώ μαμά, ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με στήριξαν όλο αυτό το διάστημα, Θεέ μου έχουν περάσει δεκαετίες. Δεν θα ήμουν η Σερένα, εάν δεν υπήρχε η Βίνους (σ.σ. η κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή της, επίσης πρωταθλήτρια του τένις) οπότε σε ευχαριστώ Βίνους» είχε πει τότε η Σερένα αλλά είναι χαρακτηριστική η δήλωση της νικήτριας εκείνο το απόγευμα, της Αυστραλέζας Τομλιάνοβιτς,που έμοιαζε πιο θλιμμένη από τη Σερένα και ας είχε νικήσει !
«Λυπάμαι πολύ γιατί αγαπώ την Σερένα, όσο κι εσείς. Αυτό που έχει κάνει για μένα και για το τένις είναι απίστευτο. Όταν την παρακολουθούσα να παίζει όλους τους τελικούς της, δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχα την ευκαιρία να παίξω εναντίον της στο τελευταίο της παιχνίδι, οπότε είναι πραγματικά μια εξωπραγματική στιγμή για εμένα» είπε χαρακτηριστικά.
Καθώς η Σερένα μπορεί να μην έφτασε τα 24 τρόπαια γκράν σλάμ της Μάργκαρετ Κόρτ, μένοντας στα 23, αλλά αυτή είναι η κορυφαία και πιο διαχρονική όλων των εποχών έχοντας προσθέσει και 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο παλμαρέ της, τα δύο παρέα με την αδελφή της Βίνους στο διπλό, και όπως λέει είναι ίσως τα πιο γλυκά στην καριέρα της.
Από την πρώτη της επαγγελματική συνάντηση στο Κεμπέκ Σίτι το 1995 (σ.σ. χωρίς κατάταξη, είχε χάσει στον πρώτο γύρο των προκριματικών), η Σερένα Γουίλιαμς ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στον δρόμο της κι έγινε η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» του τένις για 27 σεζόν.
Γέννηση και τρόπαια
Μετά τον τελευταίο της μεγάλο τίτλο (σ.σ. στην Αυστραλία το 2017) και την γέννηση -λίγους μήνες αργότερα- της κόρης της Ολυμπίας, από τον γάμο της με τον συνιδρυτή του κοινωνικού δικτύου Reddit Alexis Ohanian, έπαιξε άλλους τέσσερις τελικούς (Wimbledon και US Open 2018, Wimbledon και US Open 2019) χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο για να φτάσει στο πολυπόθητο αριθμό «24».
Η Σερένα Γουίλιαμς, παρέμεινε επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη για -συνολικά- 319 εβδομάδες και περισσότερα από έξι χρόνια (σ.σ. ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή στις 8 Ιουλίου 2002). Μόνο η Τσεχοσλοβάκα, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (332) και η Γερμανίδα, Στέφι Γκραφ (377) έχουν περάσει περισσότερο χρόνο από αυτήν στην πρώτη θέση του κόσμου στο τένις γυναικών.
Μεταξύ του πρώτου της τίτλου το 1999 στο Παρίσι και του 73ου και τελευταίου της στο Όκλαντ το 2020, η Σερένα, η νεότερη από μια οικογένεια πέντε κοριτσιών, κυριάρχησε στο τένις σχεδόν απόλυτα και συγκέντρωσε κοντά στα 100.000.000 δολάρια από τα χρηματικά έπαθλα.
Ένα μαγικό ταξίδι για μια τενίστρια που ως κοριτσάκι (γεννημένη στο Σάγκινο του Μίσιγκαν και έζησε στα παιδικά της χρόνια στο Κόμπτον, που ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα βίαιο γκέτο του ευρύτερου Λος Άντζελες) αλλά και μεγαλύτερη βίωσε έντονα το ρατσισμό αλλά κατάφερε να βγει πιο δυνατή.
Μάλιστα πιο σημαντικοί ήταν οι αγώνες που έδωσε για να βάλει ένα τέλος στα φαινόμενα ρατσισμού, ανισότητας και σεξισμού που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα στο χώρο. Έτσι, έκανε πράγματα τα οποία έμοιαζαν ξένα όπως το γεγονός ότι αγωνίστηκε με ολόσωμη φόρμα, ενώ προσπάθησε να παίξει με τζιν φούστα και μπότες αλλά δεν την άφησαν.
Εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια είχε πάντοτε κοινωνική δράση με τα παιδιά και τις γυναίκες να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της. Από το 2011 είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF, βοήθησε στη δημιουργία σχολείων στην Ουγκάντα, την Κένυα και την Τζαμάικα, ενώ από το 2008 έχει μη κερδοσκοπικό οργανισμό που φέρει το όνομά της και έχει ως στόχο να βοηθά εκατομμύρια παιδιά.
Πλέον μπορεί να απολαύσει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της, τη μητρότητα.