Η Πολωνία χτίζει στρατό και θέλει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. Γι’ αυτό και τα βάζει με τη Γερμανία σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Αυτή είναι η νέα βεντέτα στην καρδιά της Ευρώπης, που ίσως καθορίσει και την πορεία της.
Από τις αρχές του χρόνου στην ανατολική Πολωνία μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών χειρίζεται τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Είναι η πιο σημαντική γερμανική στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών προσπαθειών ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας, αλλά θέτουν σε δοκιμασία τη σχέση του Βερολίνου με τη Βαρσοβία, που είναι στη χειρότερη φάση της από την πτώση του Τείχους στη γερμανική πρωτεύουσα, γράφουν οι Financial Times.
Βαρσοβία vs Βερολίνο
Στην πραγματικότητα, της ανάπτυξης τους είχε προηγηθεί πολιτική αντιπαράθεση με τη Γερμανία να απορρίπτει το αίτημα της Πολωνίας για εγκατάσταση των Patriors στην Ουκρανία, αντί για τα πολωνικά εδάφη.
Από την τραγωδία της ναζιστικής εισβολής στην Πολωνία, που πυροδότησε τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο το 1939, μέχρι τον θερμό αγώνα της Γερμανίας για ένταξη της Πολωνίας και άλλων πρώην κομμουνιστικών κρατών στην ΕΕ το 2004, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κρίσιμη όχι μόνο τους λαούς τους, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να επιδείξουν ενότητα απέναντι στα επεκτατικά σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος με την εισβολή στην Ουκρανία έβαλε και εκείνος την Ανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής.
Στη Γερμανία, ωστόσο, η απογοήτευση με την Πολωνία και την κυβέρνηση της υπό το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που τη χρησιμοποιεί σαν σάκο του μποξ με το βλέμμα στις εκλογές του φθινοπώρου, είναι διάχυτη.
Οι πολεμικές αποζημιώσεις
Η Πολωνία έχει καταγγείλει πολλές φορές τη Γερμανία για καθυστερήσεις στην παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και για αδιαφορία απέναντι στις ανησυχίες της για τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, που αποδεικνύουν οι αγωγοί Nord Stream.
Η Γερμανία από την πλευρά της έχει απαντήσει υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο της Ουκρανίας και ότι η Πολωνία εισήγαγε με τα τσουβάλια ρωσικό άνθρακα πριν την έναρξη του πολέμου.
Μέσα σε όλα, την μεταξύ τους κατάσταση περιπλέκει η πολυσυζητημένη νομική εκστρατεία της Πολωνίας κατά της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει προηγούμενη κατηγορία της Βαρσοβίας ότι το Βερολίνο θέλει να αναδιαμορφώσει την ΕΕ σε ένα «Τέταρτο Ράιχ».
Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει τη Γερμανία να νιώθει ότι για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, «η νίκη στις εκλογές είναι απείρως σημαντικότερη από μια μεταξύ τους εποικοδομητική σχέση», σημειώνει η Γιάνα Πούλιεριν, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο.
Ο τρίπος πόλος
Στη Βαρσοβία, πάλι, ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι αυτή η αντιγερμανική εκστρατεία της κυβέρνησης θα βλάψει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Πολωνίας, να ηγηθεί της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και να την βοηθήσει στην ένταξη της στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο.
Και το σκληρό παιχνίδι της Βαρσοβίας δεν έχει τέλος, αφού τα βάζει με το Βερολίνο, αλλά ταυτόχρονα πιέζει της Βρυξέλλες για την εκταμίευση των εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει η ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάπτυξη μετά την πανδημία του κοροναϊού, τα οποία παρακρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση της Βαρσοβίας στο δικαστικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ράντοσλαβ Σικόρσκιμ πρώην υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας και σήμερα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Ουκρανία στο ευρωπαϊκό παιχνίδι το κέντρο βάρους της ΕΕ μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα είναι αρκετός ο παραδοσιακός γαλλογερμανικός άξονας σε ηγετική θέση.
Θα χρειαστεί και ένας τρίτος πόλος εξουσίας, και αν πραγματικά η Πολωνία θέλει να τον οικειοποιηθεί θα πρέπει να διορθώσει τη σχέση της τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το Βερολίνο, εξηγεί ο ίδιος στην βρετανική εφημερίδα.
Ο παράγοντας οικονομία
«Φοβάμαι ότι αν δεν το κάνει, τότε η Ρουμανία, που είναι το μισό μας μέγεθος, θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Πολωνίας, επειδή δεν επιλέγει περιττούς αγώνες», καταλήγει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση ότι δεν καταφέρνει η πολιτική λόγω μεγάλου εγωισμού, μπορεί να πετύχει η οικονομία εξαιτίας σημαντικών συμφερόντων.
Η Γερμανία παραμένει ο βασικός επιχειρηματικός εταίρος της Πολωνίας και το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 14% μόνο τον περασμένο δύσκολο χρόνο. Η δε Mercedes-Benz ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την κατασκευή ενός εργοστασίου αξίας 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία κατά αποκλειστικότητα μόνο ηλεκτρικών φορτηγών στο Γιαβόρ, στη νοτιοδυτική Πολωνία.