Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που θα απαγορεύσει δια νόμου τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση και μαγείρεμα σε ορισμένες καινούριες οικοδομές, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων και του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, που θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή είναι καταχρηστική και κοστοβόρα.
Η πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία ενέκριναν αργά το βράδυ της Τρίτης την πρόταση, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ύψους 229 δισ. δολαρίων, της Νέας Υόρκης. Η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ και οι βουλευτές είχαν συμφωνήσει στις γενικές γραμμές του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα.
«Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια, ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, θα βοηθήσει να εξασφαλίσουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Καρλ Χίστι, σε ανακοίνωσή του.
Δεκάδες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει ή εξετάζουν μέτρα ακόμη και για την πλήρη απαγόρευση του φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές, ανταποκρινόμενες στις ανησυχίες που εκφράζονται για τη δημόσια υγεία και το κλίμα.
Ισχυρές αντιδράσεις και φόβοι για εκτόξευση του κόστους στέγασης
Συναντούν ωστόσο ισχυρή αντίσταση από εστιατόρια, από εταιρείες κατασκευής οικιακών συσκευών και από το λόμπι της βιομηχανίας αερίου.
«Η αντισυνταγματική απαγόρευση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, θα εκτοξεύσει τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και θα αυξήσει το κόστος στέγασης», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Ρόμπερτ Ορτ.
Εφόσον επικυρωθεί ο νέος νόμος και δεν καταπέσει στα δικαστήρια, από το 2026 και μετά στις νεόδμητες «μικρές» οικοδομές (κτίρια γραφείων και διαμερισμάτων μέχρι επτά ορόφων) θα υπάρχει μόνο ηλεκτρική εγκατάσταση. Τρία χρόνια αργότερα, το μέτρο θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τα μεγαλύτερα κτίρια.
Από το μέτρο εξαιρούνται νοσοκομεία, υποδομές και χώροι εστίασης.
Θα εξαιρεθούν επίσης τα κτίρια, ανεξαρτήτως χρήσης, εφόσον το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Τα υπάρχοντα κτίρια και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα δεν επηρεάζονται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ