Με την παρουσίαση του think tank «Σύνθεση», το οποίο αποτελείται από πάνω από 40 νέους Ελληνες του εξωτερικού, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να συνδέσει προχθες στον Ταύρο τις παραγωγικές γενιές του brain drain με τη νέα γενιά που επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα.
Η «Σύνθεση», μια προσπάθεια διασύνδεσης Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα περιέγραψε η υποψήφια Επικρατείας Ελένη Χρονοπούλου: είναι digital, δηλαδή εργάζεται ψηφιακά ώστε να μπορέσει να χωρέσει όσο περισσότερους μπορεί στις τάξεις της, έχει σοσιαλδημοκρατικές αναφορές, έχει στόχο να συμβάλει «στον δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μετασχηματισμό της χώρας» και δηλώνει τη στήριξή της στο ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές.
«Εχουμε όραμα να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης όλων των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων (…) Η συντροφικότητα είναι η ουσία της πολιτικής δράσης μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χρονοπούλου.
Με τη χθεσινή εκδήλωση, στην οποία εκτός από κάποια μέλη της «Σύνθεσης» παρενέβησαν και τρεις νέοι που διαμένουν στην Ελλάδα, σε έναν ζωντανό διάλογο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να αναδείξει τη σημασία που δίνει στη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά και να τονίσει την ανάγκη να φτάσουν μέχρι την κάλπη, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. «Είναι ώρα να παρέμβουμε για να αντιστραφεί η κατάσταση.
Η ψήφος είναι δύναμη και ψήφος στην Αλλαγή διπλή δύναμη! Οφείλουμε να εμπνεύσουμε τους νέους, να αισθανθούν ότι αξίζει να προσπαθήσουν μαζί μας, ότι έχουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν, να κάνουν οικογένεια στον τόπο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ απευθυνόμενος στους απόδημους για το δικαίωμά τους να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους, σημείωσε ότι θα πρέπει να διευκολύνονται και όχι να εμποδίζονται με περιορισμούς. «Οποιος επιτρέπεται να ψηφίζει στην Ελλάδα, πρέπει να διευκολύνεται να ψηφίζει και στο εξωτερικό», σχολίασε.
Πακέτο για Παιδεία – Απασχόληση
Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης ανέπτυξε τους προγραμματικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στις νεότερες γενιές. Αυτές αφορούν ένα πακέτο για την παιδεία, που περιλαμβάνει τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης, τη δημιουργία «εξωστρεφών Πανεπιστημίων» συνδεδεμένων με την αγορά εργασίας και την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών.
Για την εργασία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει τετραετή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, μισθούς που καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, ρυθμίσεις και κανόνες που παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους, τεκμήρια εργασίας και δωρεάν μετακίνηση για τους σπουδαστές σε νυχτερινά σχολεία, αλλά και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για απαλλαγές σε νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική κατοικία, με τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κατοικιών, αλλά και τη στήριξη νέων ζευγαριών, με επιδόματα για τους νέους γονείς, αλλά και προώθηση μιας ανοιχτής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.