Η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία από τα πρώτα λεπτά που βρέθηκε στο σκηνικό του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά «ξεκλείδωσε» σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες της δολοφονίας της 20χρονης Κάρολαιν Κράουτς, βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα καταθέτοντας στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.
Η μάρτυρας ήταν το κομβικό εκείνο πρόσωπο που παρατήρησε πως η Καρολάιν φορούσε «smart» ρολόι το οποίο παρέδωσε στην αστυνομία. Ήταν ένα στοιχείο «κλειδί» καθώς και μετά τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε καταγράψει τα τελευταία «αγωνιώδη λεπτά» που η 20χρονη κοπέλα έδωσε τη δική της μεγάλη μάχη για να μείνει στη ζωή.
Από τις καταγραφές του ρολογιού, σύμφωνα με τη μάρτυρα, προκύπτει πως η Καρολάιν για 5 λεπτά προσπαθούσε να αναπνεύσει μέχρι που σταμάτησε η καρδιά της.
«Ο θάνατος επήλθε σε περίπου 6 λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα. Στα 3 με 4 λεπτά αρχίζει ο εγκέφαλος να καταρρέει» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας και πιθανολόγησε πως η κοπέλα αιφνιδιάστηκε στον ύπνο της. «Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έγινε όταν κοιμόταν… και δεν πρόλαβε να αντιδράσει ….» είπε αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Κάρολαιν να είχε φωνάξει γιατί θα το είχε αντιληφθεί η γειτονιά, όπως ακούστηκε το κλάμα της μικρής Ρόξυ, του κουταβιού που είχε υιοθετήσει η 20χρονη κοπέλα και το οποίο επίσης το ίδιο βράδυ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος κρέμασε απ΄την κουπαστή της σκάλας σε μία προσπάθεια να σκηνοθετήσει την υποτιθέμενη ληστεία στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.
Η εικόνα της Καρολάιν που αντίκρισε η ιατροδικαστής πάνω στο κρεβάτι ήταν παραμορφωμένη σε σημείο που αναρωτήθηκε αν επρόκειτο για άλλο άτομο. Η κοπέλα δεν είχε σημάδια πάλης στο σώμα.
«Συμπέρανα αμέσως πως ο θάνατος ήταν ασφυκτικός . Ήταν τόσο πρησμένη που δεν αναγνωριζόταν σε σχέση με το διαβατήριο. Στα μάτια είχε έντονη αιμορραγία», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Στη βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια και η γειτόνισσα του ζευγαριού , Αγγελική Γερολυμάτου η οποία ήταν κατηγορηματική πως αν εκείνο το βράδυ γινόταν έντονος καυγάς θα τον είχε ακούσει καθώς η μόνωση δεν ήταν καλή . «Άκουγα ακόμη και τα γατιά» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το μόνος ήχος που ακούστηκε στις 4.20 τα ξημερώματα ήταν το κλάμα του σκύλου. Μάρτυρας : Άκουσα βήματα να κατεβαίνουν τη σκάλα. Υπέθεσα πως τσακώθηκαν τα ζώα
Η μάρτυρας ανακάλεσε στη μνήμη της το τηλεφώνημα που δέχτηκε το πρωινό της δολοφονίας από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο οποίος ζητούσε βοήθεια αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Αίσθηση της προκάλεσε η ψυχραιμία με την οποία ο κατηγορούμενος μιλούσε στους δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά τη δολοφονία.
Εισαγγελεας : τι εντύπωση σας έκανε ;
Μάρτυρας : μεγάλη ψυχραιμία
Εισαγγελεας : πόση ώρα εξηγούσε ;
Μάρτυρας : αρκετή ώρα , 3-4 λεπτά
Εισαγγελέας: ένας άνθρωπος που έπρεπε να είναι καταρρακωμένος ψυχολογικά …
Μάρτυρας : εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω
Εισαγγελέας: είχε ψυχραιμία και κάποια άνεση;
Μάρτυρας : μεγάλη
Εισαγγελεας : πώς ήταν;
Μάρτυρας : σαν να μιλάει για κάποιο τρίτο όχι για την γυναίκα του…
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό , την επόμενη του εγκλήματος, που της έκανε εντύπωση . «Τον ρώτησα τι θα κάνεις τελικά και μου είπε, με απόλυτη ψυχραιμία, πως μετά το γεγονός θα καθυστερούσε το σπίτι που θα έχτιζαν. Τότε αναρωτήθηκα αν έχει πάρει ένα κουτί ηρεμιστικά ή αν είναι σε σύγχυση… Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά… Ήταν πολύ ψύχραιμος , δεν είχε συναίσθημα . Είχε έρθει σπίτι και δεν μου μίλησε ποτέ για την Καρολάιν … Του έστειλα μήνυμα ότι «η Καρολάιν θα είναι πάντα στην καρδιά μου» και δεν μου απάντησε ποτέ».
Η μάρτυρας περιγράφοντας την Καρολάιν έκανε λόγο για ένα «χαμογελαστό παιδί», «ευγενική» και «στοργική μητέρα»
σημείωσε ωστόσο πως υπήρχαν σημεία που την προβλημάτιζαν και της δημιούργησαν την αίσθηση πως φοβάται.
«Εκ των υστέρων θα πω ότι η Καρολάιν ζούσε σε ένα χρυσό κλουβί . Δεν ήταν ελεύθερη παρακολουθούσε κάθε βήμα ο σύζυγος της» κατέθεσε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως έμαθε ότι το ζευγάρι είχε στα κινητά του εφαρμογή παρακολούθησης.
Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Μαίου.