Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ως είθισται με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που εκπροσωπούν, οι πολιτικοί αρχηγοί θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την πρώτη και μοναδική τηλεμαχία πριν από την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Στο κάθε επιτελείο θα παραχωρηθεί από ένα γραφείο -ένας εκ των στενών συνεργατών των προέδρων θα βρίσκεται μέσα στο στούντιο, την ώρα που θα διεξάγεται το ντιμπέιτ, ενώ ένας θα βρίσκεται στο κοντρόλ.
Η τηλεμαχία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ώρες και παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων που θα απευθύνουν τις ερωτήσεις (Ράνια Τζίμα, Αντώνης Σρόιτερ, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη, Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης), το πλαίσιο παρέμεινε τόσο ασφυκτικό όσο το πρότεινε η διακομματική επιτροπή: η εκφώνηση της κάθε ερώτησης για τις έξι θεματικές ενότητες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 δευτερόλεπτα, η απάντηση πρέπει να δίνεται εντός 1,5 λεπτού, με δυνατότητα follow up 15-45 δευτερoλέπτων από τον δημοσιογράφο -σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια θα φτάνει τα τρία λεπτά.
Έξι οι θεματικές
Οι θεματικές είναι έξι, όσες και οι πολιτικοί αρχηγοί: η πρώτη αφορά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, η δεύτερη την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, η τρίτη το Κράτος, τους Θεσμούς και την Διαφάνεια, η τέταρτη την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, η πέμπτη το Περιβάλλον και την Ενέργεια και η έκτη τη Νέα Γενιά. Η σειρά με την οποία θα απαντούν είναι κυκλική, και πάλι με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του καθενός: στην πρώτη ενότητα απαντάει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δεύτερη ο Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κοκ. Στο τέλος, ο καθένας από τους ερωτώμενους μπορεί να κάνει μια καταληκτική τοποθέτηση διάρκειας τριών λεπτών, με σειρά αντιστρόφως ανάλογη της κοινοβουλευτικής δύναμης, που πάει να πει πως το ντιμπέιτ θα κλείσει με την τοποθέτηση του Μητσοτάκη.
Για τρεις ώρες, από τις 9 έως τα μεσάνυχτα, οι τηλεθεατές θα βρεθούν μπροστά σε παράλληλους μονολόγους -εκτός κι αν κάποιος εκ των αρχηγών αποφασίσει να «σπάσει» τους κανόνες. Ενδεικτικό πάντως των διαθέσεων που επικρατούν και στα κομματικά επιτελεία, τα οποία θέλουν να αποφύγουν το λάθος της τελευταίας στιγμής, παρότι συζητήθηκε η πιθανότητα αντί της καταληκτικής τοποθέτησης να τους δοθεί η δυνατότητα να απευθύνουν ερώτηση σε κάποιον εκ των αντιπάλων τους, καμία πλευρά δεν το διάλεξε.
Πού στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης
Ατυπες συγκρούσεις πάντως, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουμε ήδη δει ανάμεσα στους αρχηγούς -και έχουν τόσο επικοινωνιακό όσο και προγραμματικό χαρακτήρα, με τελευταία την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που αποπνέουν, στην πρωθυπουργική λογική, το «κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80» -και οι οποίες στενεύουν, μαζί με την κόκκινη γραμμή του ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα, τα περιθώρια για συγκλίσεις.
Η σημασία της αυτοδυναμίας για την σταθερότητα της χώρας θα είναι το κεντρικό μήνυμα του Μητσοτάκη και στην τηλεμαχία, καθώς ποντάρει στην σύγκριση ανάμεσα στην γαλάζια τετραετία και την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ -στόχος είναι, άλλωστε, να σταλεί το μήνυμα ήδη από την κάλπη της απλής αναλογικής, με ένα ποσοστό που θα προαναγγέλει την πλειοψηφία στην επαναληπτική, ενώ δεν αποκλείεται να ρίξει πυρά προς τους αντιπάλους του, για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, επενδύει στην επικοινωνιακή του ευχέρεια και στις άτυπες κόντρες με τον Μητσοτάκη (έπεται, άλλωστε, στην σειρά των απαντήσεων, σε όλες τις ενότητες πλην μιας), ενώ όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στην ίδια ήπια στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» -με έμφαση στα 11 σημεία του «συμβολαίου για την Αλλαγή» πάνω στα οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί η σύγκλιση.
Με το μυαλό του στον διμέτωπο που συνεχίζεται όλο και πιο έντονος στον δρόμο προς την κάλπη θα καταφθάσει στο Ραδιομέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα στις οποίες και αυτές για τον επόμενο πρωθυπουργό, ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται προγραμματικές και πιο συμβολικές επικλήσεις.