Η προοπτική ήττας του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής μετατοπίζει το ενδιαφέρον της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας στην αποδοχή του αποτελέσματος από τον σημερινό πρόεδρο.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Νιλς Σμιντ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζει την ανανέωση εμπιστοσύνης της Ευρώπης στην Τουρκία σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης. Θεωρεί αναγκαίο τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σταθερότερο κλίμα μετά τις εκλογές στις δύο χώρες και εύχεται μια «σταθερή κυβέρνηση» μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.
Κύριε Σμίντ, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία έρχεται ήττα του Ερντογάν. Ποια είναι η δική σας εικόνα;
Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η αντιπολίτευση να κερδίσει τις εκλογές. Αναμφίβολα, υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια στην τουρκική κοινωνία για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Ωστόσο, θα ήμουν προσεκτικός μέχρις ότου ένας νέος πρόεδρος, εν προκειμένω ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, πάρει τα διαπιστευτήρια στα χέρια του. Μέχρι τότε πολλά είναι ακόμα πιθανά.
Αν κερδίσει η αντιπολίτευση, αναμένετε να αλλάξει στάση η Αγκυρα έναντι της Ευρώπης και τη Δύσης μετά τις εκλογές;
Στις συζητήσεις με πολυάριθμους εκπροσώπους της συμμαχίας της αντιπολίτευσης γίνεται σαφές ότι αν αναλάβουν την εξουσία, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου θεσμοθέτηση της άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή, ενίσχυση του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το Προεδρικό Μέγαρο. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα είναι επίσης προσανατολισμένη κυρίως στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η διαφορά είναι ότι η σημερινή αντιπολίτευση δεν βλέπει την Ευρώπη και τη Δύση ως αντιπάλους, αλλά ως εταίρους. Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά στο τέλος με τον Ερντογάν δεν μπορούσαν πλέον να αξιοποιηθούν.
Παράλληλα με τις τουρκικές εκλογές διαξάγονται μία εβδομάδα αργότερα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της χώρας μετά τη σοβαρή κρίση χρέους της τελευταίας δεκαετίας;
Η μελλοντική κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα και το σκάνδαλο των υποκλοπών τροφοδότησαν ξανά τις εσωτερικές πολιτικές εντάσεις. Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση για να οδηγήσει επιτέλους τη χώρα σε ήρεμα νερά.
Η τουρκική ηγεσία αμφισβήτησε επανειλημμένα την κυριαρχία της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις το Βερολίνο μεσολάβησε μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ποιον ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Γερμανία μετά τις εκλογές στις δύο χώρες;
Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, εάν αυτό είναι επιθυμητό. Αυτή η προσφορά υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκατέρωθεν κυβερνήσεις. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η άμεση ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα ήταν εφικτό να γίνει με πιο αξιόπιστο και ατμοσφαιρικά σταθερό τρόπο μετά τις εκλογές.
Και οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας δοκιμάστηκαν από τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι ελπίδες σας για αυτές τις εκλογές στην Τουρκία;
Ελπίζω ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και χωρίς άλλα επεισόδια. Επιπλέον, περιμένω ότι το αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό. Θα έχει μεγάλη διαφορά για τις σχέσεις με τη Γερμανία, εάν καθιερωθεί το κράτος δικαίου και βελτιωθεί πάλι η προστασία των ανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μια πιο δημοκρατική Τουρκία θα ήταν καλή για εμάς στην Ευρώπη, αλλά θα είναι καλή κυρίως για τους Τούρκους.
Ποιες προτεραιότητες θα είχε η Γερμανία για τη μετά Ερντογάν εποχή;
Κορυφαία προτεραιότητα για την Τουρκία παραμένει η βελτίωση της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έφερε τη χώρα ο πρόεδρος Ερντογάν. Θα πρέπει, επίσης, τότε να δράσουμε γρήγορα προσφέροντας μια ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην Τουρκία. Αυτό ισχύει για την ΕΕ, όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης, αλλά και το Προσφυγικό. Η δέσμευση της αντιπολίτευσης ότι θα εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση, θα έστελνε το σωστό μήνυμα. Κατά τα άλλα, τα τρέχοντα ζητήματα παραμένουν αμετάβλητα: ΝΑΤΟ, Βόρεια Συρία, μετανάστευση.