Κάποτε στο επίκεντρο των εκλογικών αναμετρήσεων βρίσκονταν και τα οικονομικά των κομμάτων – αυτά που βασίζονταν εν πολλοίς στα γνωστά «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων εξουσίας, κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – αυτή τη φορά, όμως, στην ατζέντα των εκλογών της 21ης Μαΐου βρέθηκε η κοστολόγηση των προγραμμάτων τους, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και, δευτερευόντως, της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων.
Μετά το «τραύμα» των μνημονίων, φυσικά, δεν είναι παράλογο, αντιθέτως, μάλιστα, αποτελεί απαίτηση πρωτίστως των πολιτών να γνωρίζουν κατά πόσο οι πάμπολλες και γενναιόδωρες υποσχέσεις των διεκδικητών της εξουσίας – ασχέτως αν τις εννοούν – μπορούν πράγματι να υλοποιηθούν ή θα οδηγήσουν κράτος και λαό στις «βαριές» επιπτώσεις τού… «Τσοβόλα δώστα όλα!».
Την συζήτηση, πάντως, άνοιξε η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει στους ψηφοφόρους του και όχι μόνο τον «μπαμπούλα» των μνημονίων, υποστηρίζοντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του οδεύουμε κατευθείαν στον γκρεμό τού 2015 (σ.σ. τον οποίο φροντίζει να… διανθίζει με τις «Δήμητρες»).
Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έχει ήδη κοστολογήσει διαφορετικά από την Κουμουνδούρου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για 83 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «εμείς ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πολιτική, γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την έβαλε η παράταξη του κ. Μητσοτάκη, που την άφησε χρεοκοπημένη το 2009 και το 2015» – σε μία από τις σπάνιες στιγμές που απέδωσε ευθύνες χρεοκοπίας της χώρας και στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή…
Και ενώ ο προεκλογικός καυγάς για το κόστος των εξαγγελιών των κομμάτων συνεχίζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε μια πρόταση στο «τραπέζι» του debate, καλώντας όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταθέσουν τα οικονομικά τους προγράμματα στην κρίση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να αξιολογηθούν.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι προσέθεσε πως «δεν θα πάρει πάνω από τρεις μέρες».
Παράλληλα, όμως, υποστήριξε εκ νέου πως τα δύο «εμβληματικά» μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ, «αξίζουν 4 δισ. ευρώ ετησίως» και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο ερώτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, κάτι που τονίζει σε κάθε προεκλογική του ομιλία ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας το «φάντασμα» του μνημονίου σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.
«Ψέματα και προπαγάνδα»
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, καταλογίζουν στη Νέα Δημοκρατία «ψέματα και προπαγάνδα» και επικαλούνται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο διαψεύδει την κυβέρνηση για κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα 83 δισ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, σχολίαζε ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τα μνημόνια», σημειώνοντας μάλιστα πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το είχε κοστολογήσει στα 83 δισ. ευρώ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας».
Ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα περί 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε συνολικό κόστος περίπου 21 δισ. ευρώ για την Κουμουνδούρου.
Σκέρτσος: «Αμετανόητος ο ΣΥΡΙΖΑ – Μπορεί να ρίξει ξανά την οικονομία στα βράχια»
Οι συντάκτες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «διακατέχονται από τη βαθιά πεποίθηση ότι όντως δεν θα κληθούν ποτέ να το εφαρμόσουν, άρα μπορούν ανέξοδα να τάζουν λαγούς με πετραχήλια», σχολίασε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, για το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και επέμεινε ότι το κόστος των εξαγγελιών που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ «φτάνει τα 83 δισ. ευρώ», ενώ επεσήμανε πως «αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετανόητος και ότι μπορεί να ρίξει ξανά την οικονομία της χώρας στα βράχια».
Ο κ. Σκέρτσος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισυνάψει και έναν πίνακα με την κοστολόγηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ.
Και έκανε λόγο για μία «εξωπραγματική έκθεση ιδεών», η οποία «αποκλείει οριστικά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οδηγεί σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία».
Τσίπρας: «Δεν θα μας μιλήσει ο Μητσοτάκης για κοστολόγηση»
Μέχρι τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα «και… 183 δισ. για να φοβερίσει το λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα.
«Του απαντάμε ότι εμείς ξέρουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πολιτική, γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την έβαλε η παράταξή του, που την άφησε χρεοκοπημένη το 2009 και το 2015», σημείωσε.
Καιο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε 50 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό και δέκα φορές το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
«Αυτά είναι τα κατορθώματά του στην οικονομία. Πού ειναι η αριστεία τους και η νοικοκυροσύνη τους;», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παρέλαβε ένα κόμμα με 180 εκατ. χρέη στις τράπεζες και σήμερα είναι με 400 εκατ. χρέη στις τράπεζες».
«Δεν θα μας μιλήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για κοστολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Large ο Σκέρτσος»
Με χιουμοριστικό τρόπο, που παραπέμπει σε όρους χρηματιστηρίου, απάντησε στον Άκη Σκέρτσο, εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.
«Στην αρχή είπαν ότι του πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστίζει 23 δισ. Μετά 45 δισ. Όμως, ο κ. Σκέρτσος αποδεικνύεται ο πιο large από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τσαπανίδου, σημειώνοντας πως «είπε σήμερα ότι κοστίζει 83 δισ.».
Για να καταλήγει: «Μέχρι τις εκλογές, τους βλέπω να ‘χτυπάνε’ στα 150 δισ.».
«Ναι» από τον Ανδρουλάκη για κοστολόγηση προγραμμάτων
Το πρώτο «ναι» εισέπραξε, πάντως, η κυβέρνηση για το ζήτημα της κοστολόγησης των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων από τον Νίκο Ανδρουλάκη,
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και αφού παρουσίασε τη δική του δέσμη προτάσεων, όπως το νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλα μέτρα, δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση Μητσοτάκη «τα προγράμματα των κομμάτων για όλα αυτά τα κοινωνικά θέματα να αποτιμηθούν», αλλά από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όπως τόνισε.
Σημείωσε, μάλιστα, πως πρέπει να γίνει αυτή η κοστολόγηση, «ώστε να καταλάβουν οι πολίτες, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι με αναπηρία, οι νέοι που έχουν πολλά προβλήματα, εάν όλα αυτά μπορούν πραγματικά να γίνουν» ή, για άλλη μία φορά, θα οδηγηθούν μετά τις εκλογές σε μία «πολύ μεγάλη απογοήτευση».
Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως το δικό της πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο, κάτι που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα για τα προγράμματά τους, εξάλλου, μένει να δούμε αν στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συμφωνήσουν σε μία αντικειμενική αξιολόγηση των εξαγγελιών τους ή θα επιμείνουν σε αυτήν που κάνουν μόνοι τους.